Vaihdin : kielitieteen ja semiotiikan käsitteitä visuaalisessa analyysissä
Pro- gradu tutkielmassani haluan tuoda kielitieteen ”vaihdin”- käsitteen osaksi visuaalisen analyysin työkaluja. Keskityn tutkielmassani maalaustaiteeseen. ”Vaihdin” on kielitieteissä sana, jonka merkitys voi muuttua erilaiseksi, vaikka sen syntaksi pysyisi samana. Käsitteen lanseeraajaksi on nimetty tanskalainen kielitieteilijä Otto Jespersen, mutta se on esiintynyt myös venäläisen Roman Jakobsonin teksteissä. Maalaustaiteissa vaihdin on kuva-aihe tai objekti, jota jokin toinen taiteilija käyttää omassa tuotannossaan hyväkseen. Sen sisältö voi muuttua, vaikka lainatun objektin muoto säilyisi samankaltaisena. Yhtenä työni tarkoituksena oli tuoda semiotiikkaa ja visuaalista analyysiä lähemmäksi toisiaan.
Lähtökohtana oli saksalaisen taidehistorioitsijan Rudolf Wittkowerin teos Allegory and the Migration of Symbols, Eagle and the Serpent (1987). Hänen ajatuksensa diffusionismista ajoi minut teoksissa esiintyvien samankaltaisuuksien tutkimiseen.
Visuaalisessa analyysissäni käytän hyväkseni 13 kuvaa, johon mahtuu niin suomalaista symboliikkaa kuin englantilaista figuurimaalausta. Suurin osa käyttämästäni kirjallisesta materiaalista oli teoreettista. Altti Kuusamon teos Tyylistä tapaan (1996) antoi Louis Hjelmsleviltä muokatun nelipaikkaisen merkkijaottelun, josta tuli minulle työkalu mahdollisten ”vaihtimien” tutkimiselle. Käytin myös hyväkseni eri biografeja, kun halusin tutkia taiteilijoiden omia intentioita.
Visuaalisessa analyysissä vaihdin voi toimia siten, että teokseen lainattu objekti voi olla alkuperäisen kuvan kanssa samankaltainen. Sen sisältötaso voi kuitenkin vaihtua toiseen. Vaihdin- vaatii tutkijalta tuntemusta tutkittavasta kohteestaan ja sen tekijästä. Se voi toimia myös hyödyllisenä työkaluna, jos jollekin teoksessa olevalle objektille halutaan löytää jokin tietty kantakuva. Vaihdin on myös erotettava muunnoksesta tai toisinnoista. Toisin kuin vaihdin, muunnelmat ovat mielestäni suorassa yhteydessä alkuperäiseen teokseen ja se voi olla myös helposti tunnistettavissa.
...
Alternative title
Kielitieteen ja semiotiikan käsitteitä visuaalisessa analyysissäMetadata
Show full item recordCollections
- Pro gradu -tutkielmat [29541]
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Magia ja semioosi : semioottinen analyysi castanedismin "maailman pysäyttämisestä" ja "tekemisestä"
Solimeïs, Helmi (2021)Tutkielmani käsittelee Carlos Castanedan The Teachings of Don Juan -saagan maagista maailmankuvaa semioottisesta eli merkitystä ja sen muodostumista pohtivasta perspektiivistä. Yhdistämällä akateemisen semiotiikan, mytologian ... -
Lajien synty : tekstilaji kielitieteen semioottisessa metateoriassa
Nieminen, Tommi (Jyväskylän yliopisto, 2010) -
Aikapaikka - kulttuurimytologinen suhteellisuus : case saamelaisrummut
Suuronen, Anni (2019)Tämä tutkielma käsittelee saamelaisen alkuperäiskansan uskonnollista mytologiaa 1600-1700-luvuilla kristillisen lähetyksen yhteydessä kerättyjen rumpujen sekä niihin liittyvien kirjallisten lähteiden tutkimuksen ... -
Nomen est omen : kirjoittaja oppimassa nimien symboliikkaa Alice Munron novelleista
Kiskola, Marianne (2021)Kirjoittamisen pro gradu tutkielmani tavoitteena on selvittää, miten valittu henkilöhahmon nimi ja luonne täsmäävät eli onko nimivalinta uskottava ja kuinka kirjailija voi kertoa henkilöhahmosta jotain olennaista pelkän ... -
Representaatiot ja symboliikka Hannes Heikuran teoksessa Sotilas unikkopellossa
Välitalo, Laura (2021)Tutkimuskohteena on Hannes Heikuran valokuva Sotilas unikkopellossa, jonka tuottamia representaatioita selvitetään ja tulkitaan symbolisten viittaussuhteiden, tekijän vaikutuksen sekä kontekstin kautta.