Show simple item record

dc.contributor.authorNyrövaara, Laura
dc.date.accessioned2013-11-13T19:47:06Z
dc.date.available2013-11-13T19:47:06Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.otheroai:jykdok.linneanet.fi:1287128
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/42456
dc.description.abstractLaura Nyrövaara (2013). Ruokailutottumukset ja tietoisuus tyypin 2 diabeteksen riskiteki-jöistä: 5-vuoden seurantatutkimus aikaisemmin tunnistamattomilla tyypin 2 diabetekseen sairastuneilla, heikentyneet sokeriarvot omaavilla ja diabetesta sairastamattomilla. Terveys-tieteiden laitos, Jyväskylän yliopisto, Liikuntalääketieteen pro gradu –tutkielma, 38 sivua, 2 liitettä. Tutkimus on osa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI 2002 Seurantatutkimusta, jonka tarkoituksena oli selvittää diabeteksen ja muiden glukoosiaineenvaihdunnan häiriöiden esiintyvyys väestössä. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää onko ruokailutottumuk-sissa ja tietoisuudessa tyypin 2 diabeteksen riskitekijöistä eroa aiemmin tunnistamattomien tyypin 2 diabetekseen sairastuneiden, diabetesta sairastamattomien ja heidän kenellä todettiin IFG (impaired fasting glucose, suurentunut paastoglukoosi) tai IGT (eli impaired glucose tolerance, heikentynyt glukoosinsieto) välillä viiden vuoden seurannassa. Tutkielmassa tar-kasteltiin myös onko tietoisuudella ja ruokailutottumuksilla yhteyttä. Aikaisemmin tunnista-mattomilla tyypin 2 diabetekseen sairastuneilla tarkoitetaan henkilöitä, joiden plasman paas-toglukoosiarvo oli väestötutkimuksen yhteydessä ≥ 7.0 mmol/l tai kahden tunnin glukoosiarvo oli ≥ 11.1 mmol/l, mutta heillä ei ollut aiemmin todettua diabetesta. Tutkimusaineisto muodostui 909 koehenkilöstä, jotka osallistuivat FINRISKI 2002 Seuranta-tutkimukseen vuosina 2002 ja 2007. Koehenkilöt olivat vuonna 2002 45-74 -vuotiaita naisia ja miehiä. Ruokailutottumuksia ja tietoisuutta tyypin 2 diabeteksesta arvioitiin kyselylomakkeen avulla. Ruokailutottumuksien osalta haluttiin tietää ruoka-aineiden käytön useutta ja tietoisuutta tyypin 2 diabeteksen riskitekijöistä arvioitiin ruokaan liittyvien terveysväittämien avulla. Tulokset osoittavat, että tietoisuudessa tyypin 2 diabeteksen riskitekijöistä ei ollut alkutilan-teessa eroa ryhmien välillä. Seuranta-aikana tietoisuus oli lisääntynyt ei-diabeetikoilla (naisilla p=0.001 ja miehillä p=0.001) ja heillä joilla todettiin IFG tai IGT (naisilla p=0.005 ja miehillä p=0.032). Aiemmin tunnistamattomilla tyypin 2 diabeetikoilla tietoisuus ei ollut lisääntynyt merkitsevästi mikä selittynee osin sillä, että ryhmä oli pienempi kuin muut tutkimusryhmät. Seuranta-aikana ruokailutottumukset olivat muuttuneet suositusten kannalta terveellisempään suuntaan ryhmien sisällä. Henkilöt, joilla oli normaalit sokeriarvot joivat tilastollisesti merkitsevästi enemmän kahvia riskiryhmässä oleviin verrattuna (naisilla p=0.010 ja miehillä p=0.001) ja aiemmin tunnistamattomiin tyypin 2 diabeetikoihin verrattuna (naisilla p=0.026 ja miehillä p<0.001). Yhteenvetona voidaan todeta, että aiemmin tunnistamattomat tyypin 2 diabeetikot eivät eron-neet muista ryhmistä tietoisuuden määrässä tyypin 2 diabeteksen riskitekijöistä. Henkilöillä joilla todettiin normaalit sokeriarvot ja ryhmällä IFG ja IGT tiedon määrä tyypin 2 diabeteksen riskitekijöistä oli noussut tilastollisesti merkitsevästi seuranta-aikana sekä miehillä, että naisilla, mutta aiemmin tunnistamattomilla tyypin 2 diabeetikoilla ei tilastollisesti merkitsevää muutosta ollut nähtävissä. Henkilöt, joilla oli normaalit sokeriarvot joivat enemmän kahvia kuin muut ryhmät, sekä miehillä että naisilla.fi
dc.description.abstractLaura Nyrövaara (2013). Diet and knowledge on risk facktors with type 2 diabetes: 5- years follow-up between screen-detected type 2 diabetics, those who has IFG or IGT and non-diabetics. Department of Health Sciences, University of Jyväskylä, Master’s Thesis in Sports and Exercise Medicine, 38 pages, 2 appendix. This study is a part of a larger FINRISKI- 2002 follow-up survey, that studies the prevalence-of type 2 diabetes and other disturbances in glucose metabolism in Finland. The aim of this study was to investigate diet and knowledge on type 2 diabetes risk factors in a five-year longitudinal study with screen-detected type 2 diabetics, non-diabetics and those who have IGT (impaired glucose tolerance) or IFG (impaired fasting glucose). Another aim of the study was to investigate wheather there is any correation between diet and knowledge on type 2 diabetes. Subjects who were not known type 2 diabetics and had fasting plasma glucose level ≥ 7.0 mmol/l or 2 h plasma glucose ≥ 11.1 mmol/l were classified as screen-detected type 2 diabetics. Data consisted of 909 subjects, who participated in year 2002 and 2007. Participants were 45-74-old women and men in 2002. Diets and awareness of type 2 diabetes risk factors were assessed by self-administered questionnaire. The results indicate that there were no statistically significant differences in the knowledge on risk factors for type 2 diabetes between those three groups at the baseline. During the follow up there were statistically significant increases in the knowledge on risk factors among the non-diabetic group (women p=0.001 and men p=0.001) and among those who had either IFG or IGT (women p=0.005 and men p=0.032). Non-diabetics drank more coffee than those who had either IFG or IGT (women p=0.010, men p=0.001) and screen-detected type 2 diabetics (women p=0.026, men p<0.001). In summary, there were no significant difference between three groups in the knowledge on risk factors in men and women. During the follow up there were statistically significant increases in the knowledge on risk factors among the non-diabetic group and among those who had either IFG or IGT. There was a statistically non-significant tendency towards better knowledge also in the group of screen-detected type 2 diabetics. Non-diabetics drank more coffee than those in the other groups among both men and women.en
dc.format.extent1 verkkoaineisto.
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofin
dc.rightsThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.rightsJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.subject.othertyypin 2 diabetes
dc.subject.otherruokailutottumukset
dc.subject.otheraikaisemmin tunnistamaton tyypin 2 diabetes
dc.titleRuokailutottumukset ja tietoisuus tyypin 2 diabeteksen riskitekijöistä : 5 -vuoden seurantatutkimus aikaisemmin tunnistamattomilla tyypin 2 diabetekseen sairastuneilla, heikentyneet sokeriarvot omaavilla ja diabetesta sairastamattomilla
dc.title.alternative5 -vuoden seurantatutkimus aikaisemmin tunnistamattomilla tyypin 2 diabetekseen sairastuneilla, heikentyneet sokeriarvot omaavilla ja diabetesta sairastamattomilla
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-201311132577
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaLiikuntatieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sport and Health Sciencesen
dc.contributor.laitosTerveystieteiden laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Health Sciencesen
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.oppiaineLiikuntalääketiedefi
dc.contributor.oppiaineSport Medicineen
dc.date.updated2013-11-13T19:47:07Z
dc.rights.accesslevelopenAccessfi
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi5042
dc.subject.ysoaikuistyypin diabetes
dc.subject.ysodiabetes
dc.subject.ysoruokailu
dc.subject.ysoravitsemus
dc.subject.ysoravitsemusneuvonta
dc.format.contentfulltext
dc.type.okmG2


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record