Ruokailutottumukset ja tietoisuus tyypin 2 diabeteksen riskitekijöistä : 5 -vuoden seurantatutkimus aikaisemmin tunnistamattomilla tyypin 2 diabetekseen sairastuneilla, heikentyneet sokeriarvot omaavilla ja diabetesta sairastamattomilla
Laura Nyrövaara (2013). Ruokailutottumukset ja tietoisuus tyypin 2 diabeteksen riskiteki-jöistä: 5-vuoden seurantatutkimus aikaisemmin tunnistamattomilla tyypin 2 diabetekseen sairastuneilla, heikentyneet sokeriarvot omaavilla ja diabetesta sairastamattomilla. Terveys-tieteiden laitos, Jyväskylän yliopisto, Liikuntalääketieteen pro gradu –tutkielma, 38 sivua, 2 liitettä.
Tutkimus on osa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI 2002 Seurantatutkimusta, jonka tarkoituksena oli selvittää diabeteksen ja muiden glukoosiaineenvaihdunnan häiriöiden esiintyvyys väestössä. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää onko ruokailutottumuk-sissa ja tietoisuudessa tyypin 2 diabeteksen riskitekijöistä eroa aiemmin tunnistamattomien tyypin 2 diabetekseen sairastuneiden, diabetesta sairastamattomien ja heidän kenellä todettiin IFG (impaired fasting glucose, suurentunut paastoglukoosi) tai IGT (eli impaired glucose tolerance, heikentynyt glukoosinsieto) välillä viiden vuoden seurannassa. Tutkielmassa tar-kasteltiin myös onko tietoisuudella ja ruokailutottumuksilla yhteyttä. Aikaisemmin tunnista-mattomilla tyypin 2 diabetekseen sairastuneilla tarkoitetaan henkilöitä, joiden plasman paas-toglukoosiarvo oli väestötutkimuksen yhteydessä ≥ 7.0 mmol/l tai kahden tunnin glukoosiarvo oli ≥ 11.1 mmol/l, mutta heillä ei ollut aiemmin todettua diabetesta.
Tutkimusaineisto muodostui 909 koehenkilöstä, jotka osallistuivat FINRISKI 2002 Seuranta-tutkimukseen vuosina 2002 ja 2007. Koehenkilöt olivat vuonna 2002 45-74 -vuotiaita naisia ja miehiä. Ruokailutottumuksia ja tietoisuutta tyypin 2 diabeteksesta arvioitiin kyselylomakkeen avulla. Ruokailutottumuksien osalta haluttiin tietää ruoka-aineiden käytön useutta ja tietoisuutta tyypin 2 diabeteksen riskitekijöistä arvioitiin ruokaan liittyvien terveysväittämien avulla.
Tulokset osoittavat, että tietoisuudessa tyypin 2 diabeteksen riskitekijöistä ei ollut alkutilan-teessa eroa ryhmien välillä. Seuranta-aikana tietoisuus oli lisääntynyt ei-diabeetikoilla (naisilla p=0.001 ja miehillä p=0.001) ja heillä joilla todettiin IFG tai IGT (naisilla p=0.005 ja miehillä p=0.032). Aiemmin tunnistamattomilla tyypin 2 diabeetikoilla tietoisuus ei ollut lisääntynyt merkitsevästi mikä selittynee osin sillä, että ryhmä oli pienempi kuin muut tutkimusryhmät. Seuranta-aikana ruokailutottumukset olivat muuttuneet suositusten kannalta terveellisempään suuntaan ryhmien sisällä. Henkilöt, joilla oli normaalit sokeriarvot joivat tilastollisesti merkitsevästi enemmän kahvia riskiryhmässä oleviin verrattuna (naisilla p=0.010 ja miehillä p=0.001) ja aiemmin tunnistamattomiin tyypin 2 diabeetikoihin verrattuna (naisilla p=0.026 ja miehillä p<0.001).
Yhteenvetona voidaan todeta, että aiemmin tunnistamattomat tyypin 2 diabeetikot eivät eron-neet muista ryhmistä tietoisuuden määrässä tyypin 2 diabeteksen riskitekijöistä. Henkilöillä joilla todettiin normaalit sokeriarvot ja ryhmällä IFG ja IGT tiedon määrä tyypin 2 diabeteksen riskitekijöistä oli noussut tilastollisesti merkitsevästi seuranta-aikana sekä miehillä, että naisilla, mutta aiemmin tunnistamattomilla tyypin 2 diabeetikoilla ei tilastollisesti merkitsevää muutosta ollut nähtävissä. Henkilöt, joilla oli normaalit sokeriarvot joivat enemmän kahvia kuin muut ryhmät, sekä miehillä että naisilla.
...
Laura Nyrövaara (2013). Diet and knowledge on risk facktors with type 2 diabetes: 5- years follow-up between screen-detected type 2 diabetics, those who has IFG or IGT and non-diabetics. Department of Health Sciences, University of Jyväskylä, Master’s Thesis in Sports and Exercise Medicine, 38 pages, 2 appendix.
This study is a part of a larger FINRISKI- 2002 follow-up survey, that studies the prevalence-of type 2 diabetes and other disturbances in glucose metabolism in Finland. The aim of this study was to investigate diet and knowledge on type 2 diabetes risk factors in a five-year longitudinal study with screen-detected type 2 diabetics, non-diabetics and those who have IGT (impaired glucose tolerance) or IFG (impaired fasting glucose). Another aim of the study was to investigate wheather there is any correation between diet and knowledge on type 2 diabetes. Subjects who were not known type 2 diabetics and had fasting plasma glucose level ≥ 7.0 mmol/l or 2 h plasma glucose ≥ 11.1 mmol/l were classified as screen-detected type 2 diabetics.
Data consisted of 909 subjects, who participated in year 2002 and 2007. Participants were 45-74-old women and men in 2002. Diets and awareness of type 2 diabetes risk factors were assessed by self-administered questionnaire. The results indicate that there were no statistically significant differences in the knowledge on risk factors for type 2 diabetes between those three groups at the baseline. During the follow up there were statistically significant increases in the knowledge on risk factors among the non-diabetic group (women p=0.001 and men p=0.001) and among those who had either IFG or IGT (women p=0.005 and men p=0.032). Non-diabetics drank more coffee than those who had either IFG or IGT (women p=0.010, men p=0.001) and screen-detected type 2 diabetics (women p=0.026, men p<0.001).
In summary, there were no significant difference between three groups in the knowledge on risk factors in men and women. During the follow up there were statistically significant increases in the knowledge on risk factors among the non-diabetic group and among those who had either IFG or IGT. There was a statistically non-significant tendency towards better knowledge also in the group of screen-detected type 2 diabetics. Non-diabetics drank more coffee than those in the other groups among both men and women.
...
Alternative title
5 -vuoden seurantatutkimus aikaisemmin tunnistamattomilla tyypin 2 diabetekseen sairastuneilla, heikentyneet sokeriarvot omaavilla ja diabetesta sairastamattomillaKeywords
Metadata
Show full item recordCollections
- Pro gradu -tutkielmat [29562]
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Vapaa-ajan fyysinen aktiivisuus ja tietämys tyyppi 2 diabeteksen riskitekijöistä : viiden vuoden seurantatutkimus tyypin 2 diabeetikoilla, kohonneet glukoosiarvot omaavilla ja ei-diabeetikoilla
Kemppainen, Katja (2013)Vähäinen fyysinen aktiivisuus lisää tyyppi 2 diabeteksen esiintyvyyttä ja mikä tahansa fyysinen aktiivisuus ehkäisee diabeteksen syntyä. Tarkoituksena oli selvittää aiemmin tunnistamattomien tyypin 2 diabeetikoiden, ... -
Fyysinen aktiivisuus ja ravitsemus lasten terveyden edistämisessä - tavoitteena lihavuuden, tyypin 2 diabeteksen ja valtimotautien ehkäisy.
Lakka, Timo A.; Talvia, Sanna; Sääkslahti, Arja; Haapala, Eero (University of Eastern Finland, 2019) -
Bayes-malli tyypin 2 diabetekseen liittyville tilasiirtymille
Pasanen, Tiia-Maria (2020)Tyypin 2 diabetes on Suomessa kansantaudiksi luokiteltava glukoosiaineenvaihdunnan häiriö, joka aiheuttaa yhteiskunnalle jatkuvasti kasvavia kustannuksia ja heikentää sairastuneen elämänlaatua. Tauti todetaan tyypillisesti ...