Elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietojärjestelmätarpeet alkutuotannosta : mitä sianlihan tuotantoketjussa tulisi tulevaisuudessa kehittää?
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietojärjestelmätarpeita sianlihan alkutuotannosta. Tutkimuksen tuloksena luotiin viisi konseptia sianlihantuotannon kehittämiseksi. Konsepteissa kuvataan elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietojärjestelmätarpeita alkutuotannosta, tulevaisuuden tavoitteita sianlihatuotannon kehittämiseksi, nykytuotannon haasteita, sekä potentiaalisia lisäarvoa tuottavia palvelutuotteita. Tutkimuksessa otetaan huomioon uusimmat teknologiset mahdollisuudet, joita hyödyntäen ruokaketju voi kehittää toimintansa vastuullisuutta, läpinäkyvyyttä, sekä jäljitettävyyttä.
Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa tutkimusmenetelmäksi valittiin tapaustutkimus. Tutkimuksessa haastateltiin kuutta elintarviketeollisuuden edustajaa, jotka edustivat Suomen suurimpien elintarvike- ja rehuteollisuusyritysten johtoa, operatiivista johtoa, sekä asiantuntijoita. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina. Haastatteluaineisto teemoiteltiin, jonka pohjalta luotiin tutkimuksen lopputuloksena toimivat konseptit.
Keskeisenä haasteena tutkimuksessa on tunnistettu kokonaisvaltaisen in- formaatiojärjestelmän, kuten jäljitettävyysjärjestelmä, puuttuminen alkutuotannosta. Jatkossa sianlihantuotantoon tulisikin kehittää kokonaisvaltainen tietojärjestelmä, joka mahdollistaa halutun informaation keräämisen, analysoinnin, sekä hyödyntämisen koko ketjun hyväksi. Järjestelmän avulla ketjun kannattavuus paranisi, tuotanto tehostuisi, tuotantotavat todennettaisiin, ympäristövaikutuksia vähennettäisiin ja ketjun hallinta paranisi.
Tutkimuksessa kuvatut konseptit toimivat parhaiten keskustelun avaajina elintarviketeollisuuden ja muiden ruokaketjun toimijoiden välisessä vuoropuhelussa, jotta alkutuotannon teknologiaratkaisuja, tietojärjestelmiä ja prosesseja voidaan kehittää vastaamaan yhä paremmin elintarviketeollisuuden ja uudenaikaisen ruokajärjestelmän tietotarpeita. Tutkimus on tuottanut tietoa, jolle on runsaasti hyödyntämispotentiaalia ohjelmisto- ja ohjelmistopalvelutuottajien, sekä liikkuvien työkoneiden valmistajien näkökulmasta.
...
The purpose of this study is to investigate the information- and information system needs of the food industry from the primary production of pork meat. As a result of this study five concepts were created for the development of pork meat production. Concepts describe information- and information system needs of the food industry from the primary production, the future objectives for the development of pork meat production, the present challenges in production as well as potential service products. The study will take into account the latest technological opportunities, which allow the food chain to develop the chains accountability, transparency, and traceability.
The study is a qualitative study which utilizes case study research method. In the study six food industry representatives were interviewed. Interviewees represented Finland's largest food industry companies’ management, operational management and experts. Interviews were conducted as semi-structured theme interviews. The interview data was organized into themes, which were used as a basis of the concepts.
The key challenge in the primary production is the shortage of compre- hensive information system, such as traceability system. In the future, a comprehensive information system should be developed for the production of pork meat. System should allow collection, analysis, and utilization of the desired information for entire chains benefit. The system allows the agri-food chain to improve profitability, enhance production, verify production practices, reduce the environmental impact and improve supply chain management.
The concepts work best as dialogue openers between the food industry and other agri-food chain actors in order to improve primary production’s technology solutions, information systems and processes to meet the food in- dustries and modern food information system’s needs. The study has produced valuable information, which is utilizable from software service providers and intelligent machine manufacturers’ point of view.
...
Muu nimeke
Mitä sianlihan tuotantoketjussa tulisi tulevaisuudessa kehittää?Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29740]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Suomen kotieläintuotannon tulevaisuuskuvat ja yhteiskunnalliset vaikutukset
Huuskonen, Arto; Aro, Lasse; Hietala, Sanna; Hyvönen, Terho; Joensuu, Katri; Järvenranta, Kirsi; Knuuttila, Marja; Lehtonen, Heikki; Niemi, Jyrki; Saarinen, Merja; Usva, Kirsi; Virkajärvi, Perttu; Wall, Antti; Kuhmonen, Tuomas; Kuhmonen, Irene (Luonnonvarakeskus, 2023)Suomen kotieläintuotannon tulevaisuuskuvat ja yhteiskunnalliset vaikutukset (Kotietu) -hankkeen tavoitteena oli mallintaa ja arvioida Suomen kotieläintuotannon vaihtoehtoisten kehityspolkujen yhteiskunnallisia vaikutuksia. ... -
Kyberturvallisuuden nykytila ja uhat elintarvikehuoltovarmuudessa
Oksanen, Tommi (2024)Tutkimuksessa perehdytään elintarvikeketjun ja sen osien: alkutuotannon, elintarviketeollisuuden ja elintarvikelogistiikan kyberturvallisuuden nykytilaan. Tämän lisäksi selvitetään kyberuhkien mahdollista vaikutusta ... -
Varusmiespalveluksensa keskeyttäneiden sosiaali- ja terveysturva : kuinka kompleksista auttamisen järjestelmää tulisi kehittää?
Peltola, Marko (2024)Tämän tutkimuksen tarkoitus on selvittää, miten varusmiespalveluksensa keskeyttäneet nuoret ohjautuvat ja saavat palveluja palveluksen jälkeen, ja mitä haasteita ja mahdollisuuksia palvelujärjestelmässä on; Läpileikkaava ... -
Suomi tarvitsee yhä enemmän huippuosaajia : miten tutkijakoulutusta tulisi kehittää?
Neittaanmäki, Pekka (Jyväskylän yliopisto, 2024)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.