Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.authorAarniovuori, Ari
dc.date.accessioned2013-09-28T11:50:50Z
dc.date.available2013-09-28T11:50:50Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.otheroai:jykdok.linneanet.fi:1281125
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/42237
dc.description.abstractTutkimuksen tarkoituksena on selvittää elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietojärjestelmätarpeita sianlihan alkutuotannosta. Tutkimuksen tuloksena luotiin viisi konseptia sianlihantuotannon kehittämiseksi. Konsepteissa kuvataan elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietojärjestelmätarpeita alkutuotannosta, tulevaisuuden tavoitteita sianlihatuotannon kehittämiseksi, nykytuotannon haasteita, sekä potentiaalisia lisäarvoa tuottavia palvelutuotteita. Tutkimuksessa otetaan huomioon uusimmat teknologiset mahdollisuudet, joita hyödyntäen ruokaketju voi kehittää toimintansa vastuullisuutta, läpinäkyvyyttä, sekä jäljitettävyyttä. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa tutkimusmenetelmäksi valittiin tapaustutkimus. Tutkimuksessa haastateltiin kuutta elintarviketeollisuuden edustajaa, jotka edustivat Suomen suurimpien elintarvike- ja rehuteollisuusyritysten johtoa, operatiivista johtoa, sekä asiantuntijoita. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina. Haastatteluaineisto teemoiteltiin, jonka pohjalta luotiin tutkimuksen lopputuloksena toimivat konseptit. Keskeisenä haasteena tutkimuksessa on tunnistettu kokonaisvaltaisen in- formaatiojärjestelmän, kuten jäljitettävyysjärjestelmä, puuttuminen alkutuotannosta. Jatkossa sianlihantuotantoon tulisikin kehittää kokonaisvaltainen tietojärjestelmä, joka mahdollistaa halutun informaation keräämisen, analysoinnin, sekä hyödyntämisen koko ketjun hyväksi. Järjestelmän avulla ketjun kannattavuus paranisi, tuotanto tehostuisi, tuotantotavat todennettaisiin, ympäristövaikutuksia vähennettäisiin ja ketjun hallinta paranisi. Tutkimuksessa kuvatut konseptit toimivat parhaiten keskustelun avaajina elintarviketeollisuuden ja muiden ruokaketjun toimijoiden välisessä vuoropuhelussa, jotta alkutuotannon teknologiaratkaisuja, tietojärjestelmiä ja prosesseja voidaan kehittää vastaamaan yhä paremmin elintarviketeollisuuden ja uudenaikaisen ruokajärjestelmän tietotarpeita. Tutkimus on tuottanut tietoa, jolle on runsaasti hyödyntämispotentiaalia ohjelmisto- ja ohjelmistopalvelutuottajien, sekä liikkuvien työkoneiden valmistajien näkökulmasta.fi
dc.description.abstractThe purpose of this study is to investigate the information- and information system needs of the food industry from the primary production of pork meat. As a result of this study five concepts were created for the development of pork meat production. Concepts describe information- and information system needs of the food industry from the primary production, the future objectives for the development of pork meat production, the present challenges in production as well as potential service products. The study will take into account the latest technological opportunities, which allow the food chain to develop the chains accountability, transparency, and traceability. The study is a qualitative study which utilizes case study research method. In the study six food industry representatives were interviewed. Interviewees represented Finland's largest food industry companies’ management, operational management and experts. Interviews were conducted as semi-structured theme interviews. The interview data was organized into themes, which were used as a basis of the concepts. The key challenge in the primary production is the shortage of compre- hensive information system, such as traceability system. In the future, a comprehensive information system should be developed for the production of pork meat. System should allow collection, analysis, and utilization of the desired information for entire chains benefit. The system allows the agri-food chain to improve profitability, enhance production, verify production practices, reduce the environmental impact and improve supply chain management. The concepts work best as dialogue openers between the food industry and other agri-food chain actors in order to improve primary production’s technology solutions, information systems and processes to meet the food in- dustries and modern food information system’s needs. The study has produced valuable information, which is utilizable from software service providers and intelligent machine manufacturers’ point of view.en
dc.format.extent81 sivua
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofin
dc.rightsThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.rightsJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.subject.otherpalvelukonsepti
dc.titleElintarviketeollisuuden informaatio- ja tietojärjestelmätarpeet alkutuotannosta : mitä sianlihan tuotantoketjussa tulisi tulevaisuudessa kehittää?
dc.title.alternativeMitä sianlihan tuotantoketjussa tulisi tulevaisuudessa kehittää?
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-201309282369
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaInformaatioteknologian tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Information Technologyen
dc.contributor.laitosTietojenkäsittelytieteiden laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Computer Science and Information Systemsen
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.oppiaineTietojärjestelmätiedefi
dc.date.updated2013-09-28T11:50:51Z
dc.rights.accesslevelopenAccessfi
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi601
dc.subject.ysoelintarviketeollisuus
dc.subject.ysoelintarvikeketjut
dc.subject.ysolihantuotanto
dc.subject.ysosianliha
dc.subject.ysojäljitettävyys
dc.subject.ysotiedontarve
dc.subject.ysotietojärjestelmät
dc.format.contentfulltext
dc.type.okmG2


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot