Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.authorJärvinen, Mari
dc.date.accessioned2013-08-11T15:00:17Z
dc.date.available2013-08-11T15:00:17Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.otheroai:jykdok.linneanet.fi:1277658
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/41951
dc.description.abstractTämän Pro gradu-tutkimuksen tehtävänä on tarkastella vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavien henkilöiden käsityksiä asiantuntijuudesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Niin sanottujen karppaajien käsitys tyydyttyneen rasvan vaarattomuudesta on huolestuttanut ravitsemusasiantuntijoita ja viranomaisia, ja asiasta on käyty niin kutsuttua rasvasotaa mediassa. Koulutustason nousu ja muut yhteiskunnalliset muutokset vaikuttavat myös asiantuntijuuteen ja mahdollistavat siihen kohdistuvan kritiikin, mikä näkyy myös karppauskeskustelussa. Tutkimuksen teoriatausta on Michel Foucault'n ajatuksissa vallan ja tiedon yhteyksistä. Tutkimuksen analyysimenetelmänä on käytetty diskurssianalyysiä. Tutkimuksen aineiston muodostaa karppaus.infon keskustelufoorumi, josta olen valinnut tutkimukseeni kahdeksan keskusteluketjua. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että yleinen muutos asiantuntijuuteen suhtautumisessa näkyy selvästi karppaajien mielipiteissä: Karppaajille asiantuntijuus on vahvasti kontekstuaalista, tilanteessa syntyvää. Pelkkä professioon vetoaminen ei riitä takaamaan asiantuntijuutta, vaan tiedot täytyy perustella. Maallikon ja asiantuntijan rajat ovat hämärtyneet karppaajien puheissa: myös maallikko voi nousta asiantuntijaksi omalla perehtymisellä. Lisäksi vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavia pidetään kokemusasiantuntijoina. Omat kokemukset ja oman kehon tuntemukset nousevat esille myös terveellistä ruokavaliota määriteltäessä. Ruumiin tuntemuksia kuunnellen jokainen voi määritellä itselleen parhaiten sopivan ruokavalion. Terveellisen ruuan on oltava luonnollista ja maukasta, ja tietenkin vähähiilihydraatista ja sopivan rasvaista. Rasvan määrä herättää ristiriitoja myös karppaajien sisällä, ei vain viranomaisten puheissa. Karppaajille omanlaisen ruokavalion löytäminen on tuonut helpotusta syömisen kontrollointiin, ja täten itse- ja painonhallintaan.fi
dc.format.extent1 verkkoaineisto.
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofin
dc.rightsThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.rightsJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.subject.otherasiantuntijuus
dc.subject.otherdiskurssi
dc.subject.otherkarppaus
dc.subject.otherravitsemussuositukset
dc.subject.otherterveellinen ruoka
dc.subject.othervalta
dc.subject.othervähähiilihydraattinen ruokavalio.
dc.title"Teoreetikot ja käytännön miehet" : diskurssianalyysi asiantuntijuuden merkityksestä karppaajien puheissa
dc.title.alternativeDiskurssianalyysi asiantuntijuuden merkityksestä karppaajien puheissa
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-201308112139
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaYhteiskuntatieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Social Sciencesen
dc.contributor.laitosYhteiskuntatieteiden ja filosofian laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Social Sciences and Philosophyen
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.oppiaineSosiologiafi
dc.contributor.oppiaineSociologyen
dc.subject.methodDiskurssianalyysi
dc.date.updated2013-08-11T15:00:18Z
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi203
dc.subject.ysoasiantuntijuus
dc.subject.ysodiskurssi
dc.subject.ysovähähiilihydraattinen ruokavalio
dc.subject.ysoravitsemussuositukset
dc.subject.ysoterveellisyys
dc.subject.ysoruoka
dc.subject.ysoruokavaliot
dc.subject.ysovalta
dc.format.contentfulltext
dc.type.okmG2


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot