Vuosina 2009-2012 valmistuneiden liikunnanopettajien työtyytyväisyys ja suuntautuminen työmarkkinoille
Date
2013Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia vastavalmistuneiden liikunnanopettajien työhön sijoittumista ja työtyytyväisyyttä. Tutkimuksessa selvitettiin valmistuneiden liikunnanopettajien työllistymistä ja yli kuusi kuukautta kestävän työsuhteen saantia liikunnanopettajaopiskelijakiintiöittäin sekä sukupuolittain. Liikunnanopettajan ammatissa jatkamista, työhön liittyvien eri tekijöiden vaikutusta yli kuusi kuukautta kestävän työpaikan valintaan sekä työtyytyväisyyttä vertailtiin sukupuolittain. Samoin selvitettiin, mitkä tekijät ovat yhteydessä mahdolliseen halukkuuteen vaihtaa ammattia.
Tutkimukseen osallistui yhteensä 131 vuosina 2009–2012 valmistunutta liikunnanopettajaa, joista miehiä oli 62 ja naisia 69. Aineisto kerättiin syksyllä 2012 internet-pohjaisella kyselylomakkeella, joka lähetettiin 233 vuosina 2009–2012 valmistuneelle liikunnanopettajalle. Internet-pohjainen kyselylomake muodostui strukturoiduista ja avoimista kysymyksistä. Tulosten analysoinnissa käytettiin frekvenssejä, prosentteja, ristiintaulukointia, keskiarvoja ja -hajontoja, t-testiä, faktorianalyysia, Kolmogorov-Smirnov -testiä, Mann-Whitney U -testiä, Pearsonin Chi Square -testiä sekä toistomittauksen Kappakerroin -testiä.
Tulosten mukaan liikunnanopettajat työllistyvät hyvin, sillä yli 90 % valmistuneista sai alle kolmessa kuukaudessa yli kuusi kuukautta kestävän työsuhteen. Vain neljä prosenttia vastaajista ei ollut töissä tutkimuksen aikana. Tulosten mukaan työpaikan sijainti Suomessa ja säännöllinen työaika vaikuttivat merkittävästi työpaikan valintaan. Sitä vastoin kunnan tarjoamat palvelut ja henkilökohtaiset suhteet työantajaan eivät vaikuttaneet juuri lainkaan työpaikan valintaan. Naiset kokivat työpaikan sijainnin tärkeämmäksi työpaikan valinnan kriteeriksi kuin miehet.
Mahdollisuus toteuttaa itseään, työn palkitsevuus, paremmat mahdollisuudet vaikuttaa työn sisältöön ja ainutlaatuisen tilaisuuden saaminen koettiin tekijöiksi, jotka lisäsivät opettajien halukkuutta vaihtaa opettajan ammatti muihin työtehtäviin. Sen sijaan heikentynyt toimintakyky, perheeseen liittyvät tekijät, muuttunut elämäntilanne ja työstä paremmin irtipääseminen vapaa-ajalla eivät juurikaan vaikuttaneet halukkuuteen vaihtaa nykyistä ammattia muihin työtehtäviin. Työtyytyväissyyttä tutkittaessa liikunnanopettajat olivat tyytyväisimpiä koulun toimintatapoihin ja työn tarjoamiin mahdollisuuksiin. Tyytymättömimpiä liikunnanopettajat olivat opetustiloihin ja -välineisiin sekä ulkopuolisiin yhteistyötahoihin.
Tulokset osoittivat, että vastavalmistuneilla liikunnanopettajilla on hyvät työllistymisnäkymät ja he ovat tyytyväisiä tekemäänsä ammatin valintaan.
...


Keywords
Metadata
Show full item recordCollections
- Pro gradu -tutkielmat [24542]
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Korkeakoulutuksesta liikunta-alan muuttuville työmarkkinoille : liikunnan yhteiskuntatieteiden koulutusohjelmasta vuosina 2000-2014 valmistuneiden maistereiden sijoittuminen työelämään
Ilmola, Riina (2015)Moni liikunnan yhteiskuntatieteiden opiskelija joutuu opintojensa aikana pohtimaan, minkälaisiin työtehtäviin he voivat koulutuksensa myötä päätyä, ja tulevaisuuden suunta on mahdollisesti vielä valmistumisen jälkeenkin ... -
Tuuli tuo, tuuli vie : liikunnanopettajien alueellinen työhön sijoittuminen
Partanen, Tiina (2002) -
Ammattikorkeakoulut väylänä työelämään : hallinnon ja kaupan, tekniikan ja liikenteen sekä sosiaali- ja terveysaloilta valmistuneiden työelämään sijoittuminen ja työelämätaidot
Stenström, Marja-Leena; Laine, Kati; Valkonen, Sakari (Jyväskylän yliopisto, Koulutuksen tutkimuslaitos, 2005) -
IT-tiedekunnasta vuosina 1970-2016 valmistuneiden työurat
Kärppä, Pertti (Jyväskylän yliopisto, 2017) -
Vastaako koulutus työelämän vaatimuksia ja löytyykö työpaikkaa omalta alalta? : vuosina 2010–2020 valmistuneiden liikunnan yhteiskuntatieteiden maistereiden kokemuksia koulutuksesta ja työllistymisestä.
Kokki, Ari-Pekka (2022)Liikuntahallinnon, nykyään liikunnan yhteiskuntatieteiden, koulutusohjelmasta on perinteisesti työllistytty julkisen sektorin virkoihin. Yhteiskunnalliset muutokset ja tiukka taloustilanne ovat pienentäneet julkista sektoria ...