Kremlin ja kukkaron ehdoilla : journalistiopiskelijoiden käsityksiä journalismin roolista ja etiikasta Venäjällä vuonna 2012
Tämä pro gradu -työ käsittelee journalismia Venäjällä. Tutkielmassa keskitytään erityisesti journalistin yhteiskunnallisen roolin ja journalismietiikan tarkasteluun. Aineistona ovat moskovalaisten journalistiopiskelijoiden teemahaastattelut, jotka on kerätty helmikuussa 2012 Moskovan valtionyliopiston (MGU) journalismin tiedekunnassa.
Tutkielman tavoitteena on ollut selvittää, miten journalistiopiskelijat suhtautuvat ammattiinsa Venäjällä: miten tiukka mediakontrolli vaikuttaa heidän ajatteluunsa lehdistönvapaudesta, ja kuinka journalistietiikkaan suhtaudutaan maassa, johon ei ole luotu journalistien itsesääntelyjärjestelmää. Tutkielman tavoitteena on tarjota katsaus median näkökulmasta Venäjän poliittisesti poikkeuksellisen tapahtumarikkaaseen vuoteen 2012, jota voidaan pitää käänteen tekevänä venäläisen kansalaisyhteiskunnan kehittymisen kannalta.
Tutkielmassa taustoitetaan vuoden 2012 poliittisia ja yhteiskunnallisia käänteitä sekä niiden vaikutusta journalismiin, ja tarkastellaan venäläisen mediajärjestelmän syntyä pidemmällä aikavälillä. Tutkielma käsittelee myös Putinin ajan mediakontrollia ja journalistietiikan tilaa nyky-Venäjällä. Analyysi-osiossa käydään läpi haastatteluaineiston antamia tulkintoja journalismista, journalistietiikasta, toimittajan asemasta ja lehdistönvapauden tilasta. Tutkimusmenetelmänä on käytetty sisällönanalyysiä.
Tutkielmani osoittaa, ettei journalistietiikkaan suhtauduta Venäjällä yleisenä ammattikuntaa sitovana ohjeistona, vaan se nähdään osana toimittajan henkilökohtaista moraalia. Koska Venäjällä ei ole vastaavaa journalistien itsesääntelyjärjestelmää kuin Suomessa, yhteiset eettiset ja ammatilliset säännöt ovat vähissä. Venäjällä journalistilla katsotaan olevan henkilökohtainen vastuu eettisistä valinnoistaan ja toimittajan katsotaan olevan velvollinen palvelemaan paitsi yleisöään, myös juttujensa kohteita.
Journalistin roolin osalta osa neuvostoaikaisista näkemyksistä on kantaunut näihin päiviin saakka. Yleistä nuorille journalisteille on nähdä journalisti eräänlaisena yhteiskunnan "auttajana" ja "valistajana". Myös nykyinen korruptoitunut hallinto vaikuttaa journalistien työtapoihin ja ajatteluun. Korruptio hyväksytään journalismissa siinä missä se on osa muutakin yhteiskuntaa. Länsimaalaistyyppistä lehdistönvapautta ei pidetä edes tavoiteltavana - sen ei katsota olevan "sopivaa" Venäjälle. Journalistin ja vallan suhteen katsotaan olevan yhteistyöhön perustuva, eikä vallan kritisoimista pidetä tärkeänä.
Journalistiopiskelijat kertovat työssään kokevansa pelkoa, painostusta, jopa uhkailua vaikutusvaltaisten tahojen suunnalta. Yleinen näkemys kuitenkin on, että toimittaja voi itse käyttäytymisellään vaikuttaa siihen, joutuuko hän vaikeuksiin tulenarkoja aiheita käsitellessään.
...
This study covers journalism ethics and media landscape in Russia in year 2012, which was special for Russia politically and from the point of view of civil society.
The focus is in young journalism students' aspects on future of journalism, and the role of journalism ethics in Russian media.
Study uses qualitative methods, and material consist of 10 interviews of journalism students in Moscow. The main thing analysed in the interviews are views of journalism students on norms of journalism ethics and working practices in todays Russia.
Muu nimeke
Journalistiopiskelijoiden käsityksiä journalismin roolista ja etiikasta Venäjällä vuonna 2012Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29537]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Vihollinen keskuudessamme : maiden saksalaisista käyty lehdistökeskustelu Britanniassa, Suomessa ja Venäjällä ensimmäisen maailmansodan alusta loppukesästä 1914 Lusitanian uppoamiseen toukokuussa 1915
Havu, Tapio (2018)Saksasta tuli vihollisvalta Britannialle, Venäjälle ja Suomelle Venäjän osana ensimmäisen maailmansodan sytyttyä. Tutkielmassa analysoin Britannian, Venäjän ja Suomen lehdistön suhtautumista maansa saksalaisvähemmistöön ... -
Eri puolilta aitaa, silti lukijan ehdoilla : journalismin ja viestinnän välisen suhteen tarkastelua
Löytömäki, Simo (2020)Tässä pro gradu -tutkielmassa selvitettiin kahden viestinnän eri alan, journalismin ja viestinnän, välistä suhdetta. Tutkimusongelmaa pohjusti Miltton-viestintätoimiston keväällä 2019 julkaistu reportaasi sekä siitä käyty ... -
Teatteri vie journalismin kulisseihin : Mustan Laatikon tuottajien käsityksiä live-journalismin läpinäkyvyydestä
Halonen, Eetu (2021)Tässä pro gradu -tutkielmassa on pyritty selvittämään, millä tavalla journalistinen läpinäkyvyys ilmenee Helsingin Sanomien Musta Laatikko -esityksissä. Musta Laatikko edustaa suhteellisen uutta journalismin lajityyppiä, ... -
Musiikin ja journalismin polttopisteessä : kansanmusiikkilehtien sisällönanalyysiä
Lillstrang, Elina (2004) -
Journalistic Autonomy as a Professional Value and Element of Journalism Culture: The European Perspective
Lauk, Epp; Harro-Loit, Halliki (University of Southern California's Annenberg Center for Communication, 2017)The current combination of economic recession and info-technological revolution is drastically affecting the working environment of journalists and challenging their autonomy more than ever. This article focuses on how ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.