Vartin aamuhartaus : aamupalaverit osana journalistista työprosessia ja portinvartijuutta maakuntalehdessä
Tämän gradun aiheena ovat maakuntalehtien aamupalaverit. Lähestyn aihetta kahdesta näkökulmasta. Toisaalta tutkin aamupalavereita osana journalistista työprosessia. Pyrin kartoittamaan, millainen rooli aamupalavereilla on toimitusten työpäivässä, mitä aamupalavereissa tapahtuu ja kuinka tärkeinä aamupalavereita pidetään. Toisessa näkökulmassa tutkin aamupalavereita portinvartijuuden näkökulmasta. Portinvartijateoria on kiinnostunut niistä henkilöistä, prosesseista ja tapahtumista, jotka päättävät, mitkä asiat pääsevät julkisuuteen.
Aamupalavereiden tutkiminen on mielekästä, koska ne ovat lähes itsestään selvä osa toimituksen rutiineja, mutta niitä ei ole juurikaan tutkittu aiemmin. Kuitenkin niiden tutkiminen on hyödyllistä journalistisen työn kehittämisen kannalta. Lisäksi niiden tutkiminen auttaa ymmärtämään niitä yleisölle piilossa olevia prosesseja, jotka muovaavat journalismin sellaiseksi kuin se on.
Tutkimuksen tutkimusmenetelminä ovat havainnointi ja haastattelut. Havainnointiaineiston kokosin kolmen viikon ajalta eri aamupalavereista Keskisuomalaisesta, Savon Sanomista ja Etelä-Saimaasta marras- ja joulukuussa 2010.
Lisäksi haastattelin toimitusten uutis- tai toimituspäälliköitä ja yhteensä 16 aamupalavereihin osallistunutta toimittajaa. Tutkimus on laadullinen. Analysoin aineiston teoriasidonnaisen sisällönanalyysin avulla.
Tutkimustulosten perusteella aamupalaverikäytännöt vaihtelevat melko paljon eri lehtien välillä. Vaihtelevista käytännöistä huolimatta lähes kaikki haastateltavat pitivät aamupalavereita tärkeinä.
Kaikkiaan aamupalavereiden tehtävän voi tiivistää kolmeen seikkaan: Työnjakoon, tiedottamiseen ja ideointiin.
Näihin tehtäviin sisältyy myös aamupalavereiden rooli osana journalistista työprosessia. Siirtyminen kohti suunnittelevaa ja editoivaa työtapaa näkyi aamupalavereissa siinä, että ne toimivat myös aikaisemmin mietittyjen uutisvalintojen tarkistustilanteina. Jonkun verran aamupalavereita käytetään myös palautteen antamiseen. Haastatteluissa korostui myös palaverien tärkeys sosiaalisen kanssakäymisen kannalta.
Ideointia oli kahdenlaista. Toisaalta ideointi oli vapaata ja idealähtöistä, toisaalta taas pakonomaista tilan ja etusivun täyttämistä. Idealähteenä palavereissa korostui muu media. Uutiskriteerinä aamupalavereissa käytettiin useimmiten kiinnostavuutta.
Tämä tutkimus vahvistaa tulkintaa median portinvartijuusketjun monimutkaisuudesta. Uutisidea saattaa kulkea jopa neljän palaverin kautta ennen sen päätymistä toteutusvaiheeseen. Tutkimuksessa korostui rutiinien rooli portinvartijana.
...
Muu nimeke
Aamupalaverit osana journalistista työprosessia ja portinvartijuutta maakuntalehdessäAsiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29541]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Rahan ja vallan sivut : talousjournalismin puhujat ja diskurssit Helsingin Sanomissa, Keskisuomalaisessa ja Etelä-Saimaassa
Koho, Saara (2014)Hyvälle talousjournalismille on tarvetta, sillä rahan liikkeet vaikuttavat ihmiskohtaloihin Pihtiputaalta Ateenaan. Millaista suomalainen talousjournalismi on, ja kenen ehdoilla sitä tehdään? Tämän tutkimuksen tarkoitus ... -
Norsunluutornin tuntosarvet : haastattelututkimus aluetoimittajan työstä ja merkityksestä 2010-luvun alun maakuntalehdessä
Hänninen, Anna-Mari (2014)Maakuntien lehdet ovat aina tähyilleet ilmestymispaikkansa ulkopuolelle. Jo 1800-luvulla poliittiset äänenkannattajat hankkivat kirjoittajia taajaman ulkopuolelta. Ammattimainen aluetoiminta kehkeytyi nykyisten valtalehtien ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.