The valuable textbooks : a study on relationship values and attitudes in an EFL-textbook series
Yksi yleissivistävän koulun tavoitteista on opettaa oppijoille arvoja ja asenteita. Nämä arvot ja asenteet näkyvät muun muassa opetussuunnitelmassa ja sitä myöten myös opetuskäytänteissä ja oppikirjoissa. Oppikirjatekstien välittämät arvot ja asenteet eivät ole kuitenkaan peräisin yksinomaan opetussuunnitelmassa lausutuista tavoitteista, vaan myös oppikirjantekijöiden maailmankuvat vaikuttavat niihin – joko tietoisesti tai tiedostamatta – teksteihin valittujen näkökulmien ja kielenkäytön kautta.
Tässä tutkimuksessa selvitettiin millä tavoin lukion englannin oppikirjatekstit käsittelevät ja kuvaavat eri parisuhdemuotoja ja mitkä parisuhdearvot ja -asenteet vaikuttavat tekstien taustalla. Tutkimuksessa analysoitiin neljää Suomen lukiossa laajalti käytetyn In Touch-oppikirjasarjan tekstiä, jotka käsittelivät ihmissuhteita. Tutkimuksessa nojattiin kriittisen diskurssianalyysin käsitykseen kielenkäytön tehtävistä ja vaikutuksista, ja metodina käytettiin kriittisen diskurssianalyysin keinoja ideologisten implikaatioiden, ja siten myös arvojen ja asenteiden, osoittamiseen diskursseissa.
Tutkimus osoitti, että oppikirjateksteissä esiteltiin parisuhdemuodoista avioliitto (sekä rakkausavioliitto että järjestetty), avoliitto sekä seurustelu. Tutkimuksen mukaan tärkein parisuhteisiin liittyvä arvo oli valinnanvapaus, joka liittyi muun muassa parisuhdemuodon valintaan sekä eroamiseen. Muita arvoja olivat pysyvyys ja sitoutuminen, käytännöllisyys sekä yhteensopivuus. Asenne rakkausavioliittoa kohtaan näyttäytyi pääosin kielteisenä: avioliitto kuvattiin vanhanaikaisena ja idealistisena instituutiona, koska se perustuu vain harvoin toteutuvaan sitoutumiseen. Järjestetty avioliitto puolestaan kuvattiin käytännöllisenä ja menestyksellisenä parisuhteenmuotona, ja asenne sitä kohtaan oli positiivinen. Asenne avoliittoa kohtaan osoittautui positiiviseksi: avoliitto kuvattiin nykyaikaisena ja yksilönvapauteen perustuvana parisuhteenmuotona, joskin uusperheen tapauksessa ongelmatkin olivat mahdollisia. Asenne eroon oli myös pääosin positiivinen, sillä sen katsottiin toteuttavan jo mainittua valinnan vapautta. Parisuhteen ongelmallisiin tilanteisiin ei teksteissä annettu eron lisäksi muita vaihtoehtoja.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29561]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Breadwinners, sportsmen and conforming girls : representations of gender in Finnish EFL textbooks
Laakkonen, Ilona (2007) -
Discursive study of attitudes towards English and Finnish
Pirskanen, Heidi (2014) -
The balancing act of teaching : a comparison between EFL teachers' views and a textbook analysis of the role of perceptual learning styles in Finnish 3rd grade EFL textbooks
Pänkäläinen, Reetta (2012)Suomessa vieraan kielen opiskelu aloitetaan tavallisimmin kolmannella luokalla, ja suurimmalle osalle oppilaista tämä kieli on englanti. Tällöin oppilas alkaa rakentaa kuvaa sekä englannin kielestä että itsestään englannin ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.