Väkivaltaisen ekstremismin tunnistamisen haasteet verkkokeskusteluissa
Tekijät
Päivämäärä
2024Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Internet on muuttanut tapaa, jolla ihmiset kohtaavat, keskustelevat ja rakentavat maailmankuviaan. Samalla se on avannut ovia myös vaarallisille ilmiöille, kuten väkivaltaiselle ekstremismille. Avoimet verkkokeskustelualustat ovat paikkoja, joissa ajatukset voivat radikalisoitua nopeastikin. Internetissä leviävä väkivaltainen ekstremismi uhkaa yksilöiden ja yhteisöjen lisäksi kokonaisia yhteiskuntia ja niiden demokraattisia arvoja. Tässä maisterintutkielmassa tarkastelen miten väkivaltainen ekstremismi näyttäytyy julkisilla suomenkielisillä verkkokeskustelualustoilla. Lisäksi pyrin selvittämään millä tavoin viranomaiset ja järjestötoimijat tunnistavat väkivaltaista ekstremismiä verkossa, minkälaisia työkaluja heillä on käytössään sekä miten yhteistyö eri viranomaisten ja järjestöjen välillä toimii.
Tutkielman aineisto on kaksiosainen. Ensimmäinen osa koostuu havainnointipäiväkirjaan keräämistäni suomenkielisistä, julkisilla verkkokeskustelualustoilla käydyistä keskusteluista ja kommenteista. Toinen aineisto koostuu kuudesta asiantuntijahaastattelusta, joiden avulla kartoitin asiantuntijoiden tapoja seurata ja tunnistaa väkivaltaista ekstremismiä verkossa. Aineistojen analyysissä käytin teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Analyysia ohjasivat Donald Holbrookin määrittelemät ekstremistiset kategoriat sekä aiemmissa tutkimuksissa tunnistetut ekstremistiset toimijat. Hyödynsin lisäksi Henri Tajfelin ja John Charles Turnerin kehittämää sosiaalisen identiteetin teoriaa analysoidessani väkivaltaiselle ekstremismille ominaista vastakkainasettelua, jakoa sisä- ja ulkoryhmiin.
Tuloksissa esitellyt esimerkit väkivaltaisesta ekstremistisestä puheesta havainnollistavat verkkokeskustelualustojen keskustelukulttuurin väkivaltaista sävyä, jota tuottavat erityisesti nationalistiset toimijat. Asiantuntijahaastattelujen avulla tarkastellaan, miksi ilmiön tunnistaminen on haastavaa ja monisyistä. Haasteita tuovat esimerkiksi keskustelualustojen kulttuuriset ja kielelliset erityispiirteet, jolloin ekstremistisen puheen tunnistaminen muun vihapuheen ja trollauksen seasta voi olla vaikeaa. Tämä korostaa tarvetta ilmiön kokonaisvaltaiselle ja kontekstisidonnaiselle ymmärrykselle. Tulokset myös näyttävät, että yhtenäiselle terminologialle olisi tarvetta, jotta väkivaltaista ekstremismiä voitaisiin tutkia ja ymmärtää paremmin niin ammattilaisten kuin kansalaistenkin keskuudessa. Yhteisen ja ajantasaisen tilannekuvan ylläpitäminen olisi tärkeää, jotta ennaltaehkäisevä työ olisi tehokkaampaa.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29749]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Väkivaltainen ekstremismi Suomessa 2010-luvulla : sisäministeriön näkökulma Suomen sisäisestä turvallisuudesta
Keinänen, Anna-Kaisa (2020)Tutkimuksen tehtävänä on esitellä väkivaltaista ekstremististä toimintaa Suomessa 2010-luvun aikana. Tarkoituksena on selvittää, mitä väkivaltaisia ekstremistisiä toimijoita Suomessa on tunnistettu ja onko liikehdintä ... -
Discussing acts of violence in the classroom : a teacher's perspective
Salonen, Laura (2018)Tässä pro gradu –työssä tarkastelen eri väkivallan tekojen käsittelyä luokkahuoneessa opettajan näkökulmasta. Tämä työ on luonteeltaan kirjallisuuskatsaus, jossa eri tutkimuskirjallisuuteen perustuen esittelen erilaisia ... -
Reform, revolution, riot? : transnational Nordic Sixties in the radical press, c. 1958-1968
Saksholm, Juho (Historiallinen yhdistys, 2021) -
Kapina kampuksella
Vilkuna, Kustaa H. J. (Jyväskylän yliopisto, 2013)Ei tullut kumousta. Ei vaikka vasemmistoradikaali opiskelijaliike kapinoi, metelöi ja teki vallankumoustyötä vuosikausia innokkaasti, uhrautuvasti, teorianmukaisesti ja kurinalaisesti. Opiskelijaradikalismin aikakaudella ... -
Ympäristökansalaisuuden kyläsepät
Konttinen, Esa (Jyväskylän yliopisto, 1999)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.