Groteskin piirteet Parikkalan patsaspuistossa ja Veijo Rönkkösen taiteessa
Tekijät
Päivämäärä
2024Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Käsittelen tutkielmassani groteskin piirteitä Parikkalan patsaspuistossa. Parikkalan patsaspuiston on luonut taiteilija Veijo Rönkkönen (1944–2010) ja puistoa pidetään yhtenä merkittävimpänä ITE-taiteen kokonaisuutena Suomessa. Tutkimusmenetelmiä tutkielmassani ovat teorialähtöinen sisällönanalyysi ja teemoittelu. Groteskin piirteitä tarkastelen venäläisen kirjallisuudentutkijan Mihail Bahtinin teorian mukaan. Hyödynnän tutkielmassani erityisesti Bahtinin teosta François Rabelais: keskiajan ja renessanssin nauru (1965). Groteskin piirteet valitsin kirjasta teemoittelun avulla. Tutkielmassani käsittelen groteskin piirteitä karnevalismi, ambivalenssi ja ruumiillisuus.
Karnevalismi näkyy Rönkkösen veistoksissa erityisesti patsaskulkueessa, johon on kuvattu kymmeniä karikatyyriveistoksia. Ambivalenssi näkyy puistossa kauhun ja komedian, elämän ja kuoleman, sekä kauniin
ja ruman yhdistymisenä. Ruumiillisuus tulee esille erityisesti teoksessa Reikäenkeli (1962), jonka ruumis on jakautunut kahtia muodostaen kaksi suurta aukkoa veistoksen keski- ja alaosaan. Ruumiillisuuden kuvaukseen liittyvät olennaisesti myös veistosten avonaiset suut ja suissa olevat hampaat.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [5336]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Kansantaiteen varjo : nykykansantaiteen tulkinta historiallisesta kansantaiteesta käsin
Huntus, Antti (2006) -
Subjektius Marie Darrieussecqin romaanissa Truismes
Nikulainen, Kirsi Johanna (2003) -
Ääni on meissä, joka olemme, kun meitä ei ole : Neuromaanin hulluudesta
Piippo, Laura (Suomen avantgarden ja modernismin seura, 2018) -
Maailmannäky ja kolmas merkitys : keskustelua ITE-kirjallisuudesta
Piippo, Laura; Yli-Juonikas, Jaakko (Runousyhdistys Nihil interit, 2019) -
Tornionlaakson ITE-taiteen olemus : piirteitä mereltä tunturiin
Eskola, Juha (2017)Pro gradu -tutkielmani käsittelee Tornionlaakson Itse Tehtyä Elämää, joka korostaa jokaisen oikeutta ja mahdollisuutta luovuuteen. Ihmisellä on halu ilmaista itseään kuvin ja sanoin, se on synnynnäistä. Nykykansantaide on ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.