Пропаганда в газете «Правда» : как изменялись отношения СССР и Германии после нападения Германии на СССР летом 1941 года
Tekijät
Päivämäärä
2024Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tässä kandidaatintutkielmassa tutkin, kuinka Pravda-lehdessä kerrotaan Neuvostoliiton ja Saksan välisten suhteiden muuttumisesta Saksan hyökätessä Neuvostoliittoon kesällä 1941. Tämän lisäksi tarkastelemme propagandan esiintymismuotoja ja vaikuttamiskeinoja Pravda-lehdessä.
Aineistoksi valikoitui Pravda-lehden arkiston tarjoamista julkaisuista vuodelta 1940 ensimmäiset 120 kappaletta ja kahdeksan vuoden 1941 julkaisua, jotta voisin tarkastella suhteiden laatua ennen sodan alkamista ja sen julistamisen jälkeen. Tutkimuksen teoriaosuus koostuu propagandan määrittämisestä ja sen eri variaatioiden selittämisestä. Aineiston analysoimisessa käytin apunani kriittistä diskurssianalyysiä erilaisten vaikuttamiskeinojen ja diskurssien löytämiseksi ja analysoimiseksi.
Tutkimukseni on ajankohtainen, sillä sen avulla voi olla mahdollista ymmärtää paremmin nyky-Venäjän historiaa ja sitä, kuinka propagandakoneisto on mahdollisesti aikoinaan toiminut ja vaikuttanut.
Tutkimuksesta käy ilmi, että Pravda-lehden numerosta 172 vuodelta 1941 on havaittavissa useita erilaisia diskursseja: ”me vs. he” diskurssi, vallan diskurssi, ideologinen diskurssi ja yhteisöllisyyden diskurssi. Analyysistä kävi myös ilmi, että lehtijulkaisun otsikot muodostivat jonkinlaisia ohjenuoria Neuvostoliiton kansalaisille siitä, kuinka tulee toimia Saksan muututtua viholliseksi. Lisäksi pystymme sanomaan, että Saksan hyökkäys kesällä 1941 tuli Neuvostoliitolle täytenä yllätyksenä, vaikka maan johto tiesi sen tapahtuvan jossain vaiheessa.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [5333]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Mielipide- ja informaatiovaikuttamisen taito : tapaus Operation Infektion
Kallio, Jarno (2020)Propaganda voidaan mieltää virheelliseksi tiedoksi, jolla pyritään vaikuttamaan mielipiteisiin. Eri kulttuureissa ja hallintomalleissa hallinnot käyttävät sitä eri tavoin, mutta pohjimmiltaan propagandan tarkoituksena on ... -
To control the world’s information flows – Soviet Cold War broadcasting
Mikkonen, Simo (Nomos Verlagsgesellschaft, 2013)The radio journalist James Wood has described the high power shortwave transmitter as the weapon of the Cold War.1 There is a reason for this: both superpowers sought constantly throughout the Cold War to expand their ... -
Intoa ja idealismia varhaisessa Neuvostoliitossa
Pitkänen, Silja (Agricola, Suomen humanistiverkko, 2018)Vesa-Matti Lahden Siperia kutsuu! ja Julia L. Mickenbergin American Girls in Red Russia ovat taiten laadittuja tietokirjoja, jotka perustuvat osittain samoihin alkuperäislähteisiin. Lahden teos valottaa teollisen ... -
”Olkoon aurinko aina!” : neuvostolapsuuden valokuvarepresentaatiot Lenin-museon erikoisnäyttelyssä
Pitkänen, Silja (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2022) -
Lapset USSR in Construction ja N.S. Frauen-Warte -lehtien valokuvissa 1930–1939
Pitkänen, Silja (Suomen Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen seura, 2021)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.