Пропаганда в газете «Правда» : как изменялись отношения СССР и Германии после нападения Германии на СССР летом 1941 года
Abstract
Tässä kandidaatintutkielmassa tutkin, kuinka Pravda-lehdessä kerrotaan Neuvostoliiton ja Saksan välisten suhteiden muuttumisesta Saksan hyökätessä Neuvostoliittoon kesällä 1941. Tämän lisäksi tarkastelemme propagandan esiintymismuotoja ja vaikuttamiskeinoja Pravda-lehdessä.
Aineistoksi valikoitui Pravda-lehden arkiston tarjoamista julkaisuista vuodelta 1940 ensimmäiset 120 kappaletta ja kahdeksan vuoden 1941 julkaisua, jotta voisin tarkastella suhteiden laatua ennen sodan alkamista ja sen julistamisen jälkeen. Tutkimuksen teoriaosuus koostuu propagandan määrittämisestä ja sen eri variaatioiden selittämisestä. Aineiston analysoimisessa käytin apunani kriittistä diskurssianalyysiä erilaisten vaikuttamiskeinojen ja diskurssien löytämiseksi ja analysoimiseksi.
Tutkimukseni on ajankohtainen, sillä sen avulla voi olla mahdollista ymmärtää paremmin nyky-Venäjän historiaa ja sitä, kuinka propagandakoneisto on mahdollisesti aikoinaan toiminut ja vaikuttanut.
Tutkimuksesta käy ilmi, että Pravda-lehden numerosta 172 vuodelta 1941 on havaittavissa useita erilaisia diskursseja: ”me vs. he” diskurssi, vallan diskurssi, ideologinen diskurssi ja yhteisöllisyyden diskurssi. Analyysistä kävi myös ilmi, että lehtijulkaisun otsikot muodostivat jonkinlaisia ohjenuoria Neuvostoliiton kansalaisille siitä, kuinka tulee toimia Saksan muututtua viholliseksi. Lisäksi pystymme sanomaan, että Saksan hyökkäys kesällä 1941 tuli Neuvostoliitolle täytenä yllätyksenä, vaikka maan johto tiesi sen tapahtuvan jossain vaiheessa.
Main Author
Format
Theses
Bachelor thesis
Published
2024
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202406104464Käytä tätä linkitykseen.
Language
Russian