Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.advisorPullinen, Teemu
dc.contributor.authorKütt, Santtu
dc.date.accessioned2024-05-29T05:25:16Z
dc.date.available2024-05-29T05:25:16Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/95278
dc.description.abstractLuurankolihaskudoksen ylläpito on välttämätöntä korkealle elämänlaadulle ja pitkälle elämälle. Sarkopenian (lihaskato) yleistyessä on tärkeää, että proteiininsaannin yhteydestä luurankolihaskudoksen ylläpitoon ja kehittymiseen saadaan luotettavaa tutkimusnäyttöä. Lisäksi lihashypertrofia on monen ajanvietetreenaajan tavoitteena, ja näin ollen yhdistyy useiden ihmisten terveyteen. Tämän tutkimuksen tarkoitus on selvittää pääruokatyyppisten eläinproteiinin lähteiden (kala-, kana- ja liharuoat) käyttötiheyden mahdollisia yhteyksiä lihaksen poikkipinta-alan muutoksiin ja tarkastella, selittävätkö erot yksilöiden pääruokatyyppisten eläinproteiinin lähteiden käyttötiheydessä, yksilöiden välisiä eroja harjoitusjakson aikana saavutetussa lihashypertrofiassa. Tutkimus toteutettiin osana PreEx-tutkimusprojektia, jota varten kerättyä tutkimusdataa analysoitiin tässä tutkimuksessa tilastollisten analyysimenetelmien avulla. Tutkimus koostui 12 viikon voimaharjoittelujaksosta sekä alku- ja loppumittauksista. Tutkittavat (n = 170) olivat iältään 36,2 ± 6,4-vuotiaita, eikä heillä ollut aiempaa kokemusta systemaattisesta voimaharjoittelusta. Tutkimuksessa mitattiin ulomman reisilihaksen poikkipinta-ala (VL CSA) ultraäänellä alku- ja loppumittauksissa. Tutkittavien pääruokatyyppisten eläinproteiinin lähteiden käyttötiheyttä tarkasteltiin kyselyn avulla. Tutkimuksessa ei löydetty tilastollisesti merkitsevää yhteyttä tutkittavien eläinproteiinin saannin ja harjoitusjakson aikana saavutetun lihashypertrofian välillä. Tutkittavien harjoitusjakson aikana saavuttama lihashypertrofia oli tilastollisesti erittäin merkitsevää (p < 0,001). Lisäksi erot matalimman, keskimmäisen ja korkeimman eläinproteiinin käyttötiheyden ryhmien välisissä eläinproteiinin käyttötiheyksissä olivat tilastollisesti erittäin merkitseviä (p < 0,001). Tutkimuksen tulokset mukautuvat aiempaan tutkimustietoon harjoitusjakson aikana saavutetun hypertrofian suuruuden osalta. Tutkittavien pääruokatyyppisten eläinproteiinin lähteiden käyttötiheyden ja harjoitusjakson aikana saavutetun lihashypertrofian välillä ei ollut tilastollisesti merkitsevää korrelaatiota. Tutkimus ei mukaudu aiempaan tutkimustietoon proteiininsaannin ja saavutetun lihashypertrofian yhteyden osalta. Tulosten perusteella voidaan päätellä, että pääruokatyyppisten eläinproteiinin lähteiden käyttötiheyden ja saavutetun lihashypertrofian välillä ei ole korrelaatiota.fi
dc.format.extent33
dc.language.isofi
dc.subject.otherlihashypertrofia
dc.subject.otherproteiininsaanti
dc.subject.otherproteiinisynteesi
dc.subject.otherluurankolihas
dc.titleProteiininsaannin ja lihashypertrofian välinen yhteys
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-202405294043
dc.type.ontasotBachelor's thesisen
dc.type.ontasotKandidaatintyöfi
dc.contributor.tiedekuntaLiikuntatieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sport and Health Sciencesen
dc.contributor.laitosLiikunta- ja terveystieteetfi
dc.contributor.laitosSport and Health Sciencesen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.oppiaineLiikuntafysiologiafi
dc.contributor.oppiaineExercise Physiologyen
dc.rights.copyrightJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.rights.copyrightThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.contributor.oppiainekoodi5011
dc.subject.ysovoimaharjoittelu
dc.subject.ysolihakset
dc.subject.ysoproteiinit
dc.subject.ysoharjoittelu


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot