dc.contributor.author | Piirainen, Marjukka | |
dc.contributor.author | Laurén, Kirsi | |
dc.contributor.editor | | |
dc.date.accessioned | 2024-02-02T11:16:05Z | |
dc.date.available | 2024-02-02T11:16:05Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.citation | Piirainen, M. & Laurén, K. (2023). Suolla marjastamisen muuttuva kulttuuriperintö. <em>J@rgonia</em>.21(42), 225-248. <a href="http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202401291590" target="_blank">http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202401291590</a> | |
dc.identifier.uri | https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/93243 | |
dc.description.abstract | Artikkelin aiheena on suolla marjastamiseen liittyvä kulttuuriperintö ja siinä
tapahtuneet muutokset. Upottavilla ja märillä soilla marjastaminen poikkeaa
metsämarjojen poimimisesta. Marjojen löytäminen ja suolla selviäminen vaativat
erityistä tietoa ja taitoa, joiden välittäminen sukupolvelta toiselle perheiden
sisällä on vähentynyt kaupungistumisen myötä. Tutkimuksessa kysytäänkin:
millainen on soilla marjastamiseen liittyvä kulttuuriperintö nykypäivänä ja
millaista hyvinvointia se tuottaa? Suolta perinteisesti haettujen aineellisten
hyödykkeiden, kuten marjojen, sienten ja riistan tavoittelun rinnalle on noussut
yhä vahvemmin luonnon aineeton hyödyntäminen. Tämä näkyy myös
marjastuskulttuurissa, jossa soilta poimitut lakat ja karpalot eivät enää
välttämättä ole pääasiallinen syy suolle marjastamaan menemiselle. Suolta
haetaan virkistystä ja luontoelämyksiä, jotka syntyvät ennen kaikkea marjastajan
ja suon välisessä vuorovaikutuksessa. Marjastus tarjoaa henkilökohtaisen väylän
moniaistiseen yhteyteen ei-inhimillisen suon kanssa, missä syntyy tunne
yhteenkuuluvuudesta muuhun luontoon. Marjasaalis lisää hyvänolon tunnetta.
Näitä hyvinvointiin kytkeytyviä ulottuvuuksia halutaan välittää marjastukseen
kuuluvana arvokkaana kulttuuriperintönä myös tulevaisuuteen. Tutkimuksen
aineistona hyödynnetään vuosina 2018–2022 marjastuskokemuksistaan
kertoneiden suomalaisten suolla kulkijoiden kirjoituksia ja suullisia
haastatteluja. Aineistoa analysoidaan temaattisen sisällönanalyysin keinoin
kulttuuriperinnön ja hyvinvoinnin käsitteiden näkökulmista. | fi |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | fin | |
dc.publisher | Historian ja etnologian laitoksen tutkijat ry, Jyväskylän yliopisto | |
dc.relation.ispartofseries | J@rgonia | |
dc.rights | CC BY 4.0 | |
dc.title | Suolla marjastamisen muuttuva kulttuuriperintö | |
dc.type | article | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:fi:jyu-202401291590 | |
dc.description.reviewstatus | peerReviewed | |
dc.format.pagerange | 225-248 | |
dc.relation.issn | 1459-305X | |
dc.relation.numberinseries | 42 | |
dc.relation.volume | 21 | |
dc.type.version | publishedVersion | |
dc.rights.copyright | © Marjukka Piirainen & Kirsi Laurén | |
dc.rights.accesslevel | openAccess | |
dc.subject.yso | hyvinvointi | |
dc.subject.yso | luonnonperintö | |
dc.subject.yso | suot | |
dc.subject.yso | marjanpoiminta | |
dc.format.content | fulltext | |
jyx.subject.uri | http://www.yso.fi/onto/yso/p1947 | |
jyx.subject.uri | http://www.yso.fi/onto/yso/p27223 | |
jyx.subject.uri | http://www.yso.fi/onto/yso/p10981 | |
jyx.subject.uri | http://www.yso.fi/onto/yso/p2898 | |
dc.rights.url | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |