University of Jyväskylä | JYX Digital Repository

  • English  | Give feedback |
    • suomi
    • English
 
  • Login
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  • JYX
  • Opinnäytteet
  • Väitöskirjat
  • View Item
JYX > Opinnäytteet > Väitöskirjat > View Item

Environmental change effect on quality of production in boreal lakes

Thumbnail
View/Open
15. Mb

Downloads:  
Show download detailsHide download details  
Published in
JYU dissertations
Authors
Calderini, Marco
Date
2023
Copyright
© The Author & University of Jyväskylä

 
Kasviplankton on avainasemassa järvien ravintoverkossa, ja sen reagointi ympäristön muutoksiin voi merkittävästi vaikuttaa korkeampien trofiatasojen energian ja ravintoaineiden saatavuuteen. Tässä väitöskirjatyössä laboratorio-kokeiden ja ympäristönäytteiden avulla selvitettiin, miten boreaalisten järvien veden värin tummuminen, rehevöityminen ja lämpeneminen vaikuttavat kasviplanktontuotannon laatuun ja lopulta koko ravintoverkkoon. Laatu keskittyi monityydyttymättömiin rasvahappoihin (PUFA), painottaen eikosa-pentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA), koska näitä PUFA-yhdisteitä tarvitaan kuluttajien kasvuun ja lisääntymiseen, eivätkä kuluttajat pysty niitä itse valmistamaan. Tummumisen aiheuttama valon saatavuuden heikkeneminen lisäsi miksotrofisen nielulevän (Cryptomonas sp.) riippuvuutta orgaanisesta hiilestä yhteyttämisen sijaan. Tämä muutos hiilen käytössä ei kuitenkaan vaikuttanut monityydyttymättömien rasvahappojen määrään nielulevässä. Lämpenemisellä ja rehevöitymisellä oli vastakkaisia vaikutuksia monityydyttymättömien rasvahappojen määrään kymmenessä boreaalisen järven kasviplanktonlajissa. Lisäksi EPA- ja DHA-tuotannolla oli lajikohtainen vaste tutkittuihin ympäristömuutoksiin. Tästä johtuen järvet, joiden ravinnetasot vaihtelevat, voivat reagoida lämpenemiseen eri tavoilla, ja kasviplanktonin laatu määräytyy pääasiassa kasviplanktonyhteisön mukaan. Suomen boreaalisissa järvissä rehevöityminen johti kasviplanktonin, eläinplanktonin ja kalojen biomassan kasvuun ja muutti koko ravintoverkkoyhteisöä. Volumetrisen perustuotannon (litraa kohti) kasvu pysähtyi kasviplanktonbiomassan kasvaessa volumetrisen EPA-tuotannon vasteen ollessa logaritminen. Biomassaan suhteutetuilla perus- ja EPA-tuotannolla oli yksihuippuiset suhteet rehevöitymisen kanssa. DHA:n volumetrinen ja biomassaan suhteutettu tuotanto vaihtelivat huomattavasti ravinnegradientissa, mutta suuntauksia kuvasivat parhaiten yksihuippuiset mallit. Kaikkiaan rehevöityminen heikensi EPA:n ja DHA:n siirtymistä kasviplanktonista eläinplanktoniin ja kaloihin. ...
 
Phytoplankton occupy a key position in aquatic food webs and their response to environmental changes can significantly impact the availability of energy and nutrients for the higher trophic levels. In this thesis, laboratory experiments, together with environmental sampling, were used to study how browning, eutrophication, and warming of boreal lakes affect the quality of phytoplankton production and its ramifications for food webs. Quality was centred on polyunsaturated fatty acids (PUFA), with an emphasis on eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA), as these PUFAs are required for the growth and reproduction of consumers and are not synthesized by all phytoplankton species. Browning-driven decreases in light availability led the mixotrophic cryptophyte Cryptomonas sp. to increase reliance on bacterial-derived organic carbon over photosynthesis to sustain growth. However, this change in carbon utilization did not impact Cryptomonas sp. PUFAs, suggesting that browning will decrease primary production without affecting phytoplankton quality. Warming and eutrophication had opposing effects on the PUFA proportion of ten boreal phytoplankton species (from six different groups). Moreover, EPA and DHA production had a species-specific response to these environmental changes. Consequently, lakes with different nutrient levels may respond differently to warming with phytoplankton quality being mostly determined by phytoplankton community composition. In Finnish boreal lakes, eutrophication led to higher phytoplankton, zooplankton, and fish biomasses while altering the whole food web community. Volumetric primary production saturated at high phytoplankton biomass while EPA volumetric production responded logarithmically to eutrophication. Primary and EPA productivity (production per seston biomass) had unimodal responses to eutrophication. DHA volumetric production and productivity varied largely with eutrophication but were best described by unimodal models. Overall, eutrophication impaired EPA and DHA transfer from phytoplankton into zooplankton and fish. ...
 
Publisher
Jyväskylän yliopisto
ISBN
978-951-39-9725-0
ISSN Search the Publication Forum
2489-9003
Contains publications
  • Artikkeli I: Calderini, M. L., Salmi, P., Rigaud, C., Peltomaa, E., & Taipale, S. J. (2022). Metabolic plasticity of mixotrophic algae is key for their persistence in browning environments. Molecular Ecology, 31(18), 4726-4738. DOI: 10.1111/mec.16619
  • Artikkeli II: Calderini, M. L., Pääkkönen, S., Salmi, P., Peltomaa, E., & Taipale, S. J. (2023). Temperature, phosphorus and species composition will all influence phytoplankton production and content of polyunsaturated fatty acids. Journal of Plankton Research, 45(4), 625-635. DOI: 10.1093/plankt/fbad026
  • Artikkeli III: Calderini, M. L., Kahilainen, K. K., Estlander, S., Peltomaa, E., Piro, A. J., Rigaud, C., Ruuhijärvi, J., Salmi, P., Vesterinen, J., Vuorio, K., & Taipale, S. J. (2023). Eutrophication effect on production and transfer of omega-3 fatty acids in boreal lake food webs. Science of the Total Environment, In press, Article 166674. DOI: 10.1016/j.scitotenv.2023.166674
URI

http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9725-0

Metadata
Show full item record
Collections
  • JYU Dissertations [694]
  • Väitöskirjat [3298]

Related items

Showing items with similar title or keywords.

  • Are small protected habitat patches within boreal production forests effective in conserving species richness, abundance and community composition? : a systematic review 

    Häkkilä, Matti; Johansson, Anna; Sandgren, Terhi; Uusitalo, Anne; Mönkkönen, Mikko; Puttonen, Pasi; Savilaakso, Sini (BioMed Central, 2021)
    Background: In boreal zone forest management is changing and degrading forest habitats, which has caused declines in biodiversity. To mitigate these harmful effects in production forests, small-scale habitats with high ...
  • Rehevöitymisvaikutus omega-3-rasvahappojen tuotantoon ja siirtymiseen boreaalisissa järviravintoverkostoissa -aineisto 

    Peltomaa, Elina; Calderini, Marco; Piro, Alex.; Ruunijärvi, Jukka; Rigaud, Cyril; Salmi, Pauliina; Estlander, Satu; Vuorio, Kristiina; Taipale, Sami; Kahilainen, Kimmo (2023)
    The dataset consists of lake 12 Finnish lakes food web (phytoplankton, zooplankton, and fish) across a nutrient gradient (total phosphorus and total nitrogen). Data corresponds to biomass and community composition, ...
  • Eutrophication effect on production and transfer of omega-3 fatty acids in boreal lake food webs 

    Calderini, Marco L.; Kahilainen, Kimmo K.; Estlander, Satu; Peltomaa, Elina; Piro, Alexander J.; Rigaud, Cyril; Ruuhijärvi, Jukka; Salmi, Pauliina; Vesterinen, Jussi; Vuorio, Kristiina; Taipale, Sami J. (Elsevier, 2023)
    Eutrophication, i.e. increasing level of nutrients and primary production, is a central environmental change of lakes globally with wide effects on food webs. However, how eutrophication affects the synthesis of physiologically ...
  • Environmental change effects on lake food web structure and nutritional quality 

    Keva, Ossi (2022)
    Climate change and intense land-use activities are promoting lake eutrophication and browning, affecting community structure and food web processes. In this thesis, space-for-time approach was used to study the environmental ...
  • Red List of Ecosystems: assessing the quality of boreal forests in Finland 

    Junninen, Kaisa; Aakala, Tuomas; Hokkanen, Marja; Korhonen, Kari T.; Kouki, Jari; Kuuluvainen, Timo; Matveinen, Katja; Mäkelä, Katariina; Punttila, Pekka; Valkonen, Sauli; Virkkala, Raimo (Open Science Centre, University of Jyväskylä, 2018)
    IUCN recently published guidelines for Red List of Ecosystems (RLE) risk assessment [1]. The RLE criteria include consideration of changes in an area and the geographic distribution of ecosystems but also of changes in the ...
  • Browse materials
  • Browse materials
  • Articles
  • Conferences and seminars
  • Electronic books
  • Historical maps
  • Journals
  • Tunes and musical notes
  • Photographs
  • Presentations and posters
  • Publication series
  • Research reports
  • Research data
  • Study materials
  • Theses

Browse

All of JYXCollection listBy Issue DateAuthorsSubjectsPublished inDepartmentDiscipline

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics
  • How to publish in JYX?
  • Self-archiving
  • Publish Your Thesis Online
  • Publishing Your Dissertation
  • Publication services

Open Science at the JYU
 
Data Protection Description

Accessibility Statement

Unless otherwise specified, publicly available JYX metadata (excluding abstracts) may be freely reused under the CC0 waiver.
Open Science Centre