Videomenetelmän käytettävyystutkimus psykoterapiassa : asiakkaiden kokemuksia ja havaintoja vaikuttavuudesta
Tausta: Teknologian hyödyntäminen psykoterapian saatavuuden parantamiseksi on lisääntynyt teknisen kehityksen myötä ja erilaiset etäterapian muodot ovat vakiintuneet osaksi mielenterveyspalveluja. Videovälitteinen psykoterapia on yksi etäterapian sovellusalue. Etäterapiatutkimuksessa on selvitetty asiakkaiden ja ammattilaisten kokemuksia etäterapiasta, etäterapian vaikuttavuutta ja etäterapiaan liittyviä teknisiä edellytyksiä.
Tavoitteet: Tämän tutkimuksen aiheena on selvittää asiakkaiden kokemuksia videomenetelmästä psykoterapiassa. Erityisenä tarkastelun kohteena on teknisten häiriöiden vaikutus asiakkaiden kokemukseen terapiasta ja terapialle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen.
Aineisto ja menetelmät: Tutkimusterapiat toteutettiin yhden vuoden pituisena Kelan kuntoutuspsykoterapiana. Tutkimusasiakkaat osallistuivat videovälitteisesti toteutettuun kognitiiviseen psykoterapiaan kodistaan käsin. Tutkimukseen osallistui kymmenen 31-59-vuotiasta henkilöä, joilla oli eriasteista masennusta tai ahdistuneisuus- tai ahmimishäiriö. Tutkimusasiakkaiden kokemuksia videomenetelmästä tutkittiin puolistrukturoidulla haastattelulomakkeella ja terapiasuhteen mittarilla (WAI-SR), hoidon vaikuttavuutta arviointiin elämänlaatu- (tyytyväisyys elämään, itseluottamus ja JES), oire- (SCL-90, BDI-II, mieliala-asteikko ja BAI) ja prosessimittareilla (AAQ-2 ja KIMS). Hoidon vaikuttavuutta arvioitiin hoidon alussa, lopussa ja seurannassa (n. 30 kk psykoterapian aloituksesta).
Tulokset: Tutkimusterapioita oli yhteensä 343 istuntoa, joista 34 %:ssa (118 istuntoa) esiintyi teknisiä häiriöitä, loput istunnot olivat häiriöttömiä. Huolimatta videomenetelmään liittyvien häiriöiden määrästä asiakkaat olivat tyytyväisiä videomenetelmään ja kokivat hyötyneensä psykoterapiasta. Hyöty ilmeni ajankohtaisten ongelmien helpottumisena ja hyvinvointia lisäävien taitojen oppimisena. Videon käyttö koettiin turvalliseksi menetelmäksi eikä sen koettu haittaavan terapiasuhdetta. Haastattelulomakkeista kävi ilmi, että asiakkaat olivat saavuttaneet terapialle asettamiaan tavoitteita ja samaa osoittivat myös kaikki elämänlaatu-, oire- ja prosessimittareiden tulokset.
Johtopäätökset: Tutkimustulokset osoittivat videomenetelmän soveltuvan psykoterapian toteuttamiseen huolimatta terapian aikana ilmenneistä teknisistä häiriöistä. Tutkimusasiakkaiden terapialleen asettamien tavoitteiden toteutumisen voidaan tulkita osoittavan, että asiakkaat saivat saman hyödyn videomenetelmällä toteutetusta psykoterapiasta kuin vastaanotolla toteutetusta terapiasta.
...
Keywords
Metadata
Show full item recordCollections
- Lisensiaatintyöt [515]
License
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Lastensuojelu osana lapsuutta : asiakkaiden näkemyksiä lastensuojelun avohuollon tukitoimien vaikuttavuudesta
Penninkangas, Tanja (2012)Julkinen huoli lasten hyvinvoinnista on lisääntynyt länsimaissa viimeisten 20 vuoden aikana. Perheiden ja lasten ongelmat ovat selkeästi esillä lastensuojelutyössä, minkä tarve on kasvanut vuosi vuodelta. Kasvavat asiakasluvut ... -
Ruumiillisuus psykoterapiassa : dialogista toisiinsa virittäytymistä ja synkroniaa
Seikkula, Jaakko (Eino Roiha -säätiö; Suomen Musiikkiterapiayhdistys ry, 2019) -
MusicTeamCare (MTC) : Theory and practice of clinical intervention for music therapists offering remote support to clients during emergencies
Scarlata, Elide; Baroni, Mariagrazia; Giordano, Filippo (SAGE Publications, 2022)The COVID-19 pandemic meant that people’s lives and work changed significantly across the world. Governments took measures such as social distancing, lockdowns and quarantine protocols to stem the spread of the pandemic. ... -
Terapeuttinen muutos ultralyhyessä pariterapiassa : sovellus vaikuttavuuden hermeneuttisesta tapaustutkimusasetelmasta
Friman, Pauliina; Ihamäki, Outi (2011)