Lapsuusiän kilpaurheilun yhteys psyykkiseen terveyteen
Tekijät
Päivämäärä
2022Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Kilpaurheilu on keskeinen osa suomalaisten lasten ja nuorten arkea, mutta tästä huolimatta aihetta on tarkasteltu melko vähän eikä esimerkiksi Suomessa ole tehty kilpaurheilevien lasten ja nuorten mielenterveydestä kattavaa selvitystä. Tässä tutkielmassa tarkastellaan sitä, onko lapsuusiän kilpaurheilulla yhteyttä psyykkiseen terveyteen. Lisäksi selvitetään, onko kilpaurheilevan lapsen ikä, sukupuoli, kilpailullinen taso, harjoittelun määrä ja intensiteetti tai urheilulajin tyyppi yhteydessä psyykkiseen terveyteen.
Tutkielma suoritettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena, jonka tiedonhaku toteutettiin lokakuussa 2022. Tiedonhaussa käytettiin kahta eri tietokantaa (SportDiscus & PsycInfo). Käytetyllä hakulausekkeella löydettiin yhteensä 279 viitettä, joista valikoitui seulonnan jälkeen tutkielman aineistoksi kahdeksan tieteellistä tutkimusartikkelia. Sisäänottokriteereinä käytettiin tutkimuksen kohdistumista alle 20-vuotiaisiin tutkittaviin sekä kilpaurheilun ja psyykkisen terveyden väliseen yhteyteen. Lisäksi kriteerinä oli, että tutkimuksen tuli olla englanninkielinen tieteellinen alkuperäisartikkeli.
Päätutkimuskysymykseen ”Onko lapsuusiän kilpaurheilulla yhteys psyykkiseen terveyteen?” ei löydetty yksiselitteistä vastausta. Lapsuusiän kilpaurheilulla havaittiin olevan useita positiivisia yhteyksiä psyykkiseen terveyteen. Kilpaurheiluun osallistuneilla oli esimerkiksi vähemmän mielenterveysongelmia sekä parempi itsetunto. Lisäksi havaittiin, että kilpailujännitys lisäsi urheilusta nauttimista. Lapsuusiän kilpaurheilu oli yhteydessä psyykkiseen terveyteen myös sitä heikentävästi. Se liittyi muun muassa runsaampaan päihteiden käyttöön ja uhkapelaamiseen sekä kilpailemiseen liittyvään ahdistuneisuuteen.
Tutkielman luotettavuutta heikensi olemassa olevan tutkimustiedon hajanaisuus. Katsauksen aineistona olleissa tutkimuksissa tutkittavat olivat hyvin eri ikäisiä ja kilpailivat monissa eri lajeissa. Lisäksi tutkimuksissa käytettiin eri kyselylomakkeita mittaamaan psyykkistä terveyttä. Tarvitaankin lisää tutkimusta, jotta osataan paremmin sanoa, miten lapsuusiän kilpaurheilusta saadaan parhaalla mahdollisella tavalla psyykkistä terveyttä tukevaa.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [5334]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Liikkumisen yhteys lasten ja nuorten mielenterveyteen ja yksinäisyyteen
Ojala, Kristiina; Lyyra, Nelli (Valtion liikuntaneuvosto, 2023) -
Liikunta-aktiivisuuden ja liikuntaharrastuksiin osallistumisen yhteys lasten ja nuorten psyykkiseen hyvinvointiin
Mäkinen, Reko (2023)Tämän tutkielman tarkoituksena on luoda tämänhetkiseen tutkimuskirjallisuuteen pohjautuva katsaus siitä, kuinka liikunta-aktiivisuus ja organisoituihin liikuntaharrastuksiin osallistuminen on yhteydessä lasten ja nuorten ... -
Lasten ja nuorten ryvästyvät elintavat heijastuvat terveyteen
Haapala, Eero (Liikuntatieteellinen seura, 2023) -
Tanssi- ja liiketerapian yhteys psyykkiseen terveyteen
Akselin, Iida (2023)Tanssi- ja liiketerapia on psykoterapiamuoto, joka kuuluu luoviin taideterapioihin. Siinä keskitytään enemmän itsensä ilmaisuun liikkeen ja tanssin avulla sanallisen kommunikaation sijasta. Tanssi- ja liiketerapiamenetelmiä ... -
Hiljaiset äänet esiin : koronapandemian heijastuminen lasten psyykkiseen hyvinvointiin, sosiaalisiin suhteisiin ja oppimiseen
Pakarinen, Eija; Upadyaya, Katja; Kiuru, Noona; Salmela-Aro, Katariina; Lerkkanen, Marja-Kristiina (Lapsiasiavaltuutetun toimisto, 2023)Tässä artikkelissa tarkastelemme koronapandemian heijastumista lasten psyykkiseen hyvinvointiin, sosiaalisiin suhteisiin ja oppimiseen. Artikkeli perustuu kahteen tutkimukseen, joista ensimmäinen keskittyi hiljaisten äänien ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.