Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.advisorSalmi, Pauliina
dc.contributor.advisorTaipale, Sami
dc.contributor.advisorCalderini, Marco
dc.contributor.authorPääkkönen, Salli
dc.date.accessioned2022-12-20T05:43:52Z
dc.date.available2022-12-20T05:43:52Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/84503
dc.description.abstractLämpötila ja ravinnepitoisuus vaikuttavat kasviplanktonin kasvunopeuteen sekä koostumukseen. Ilmastonmuutoksen ja ihmisen toiminnan seurauksena vesistöjen lämpötilat ovat nousseet, ja ravinteiden saatavuudessa on tapahtunut muutoksia. Tässä pro gradu -tutkielmassa selvitettiin, miten lämpeneminen ja rehevöityminen vaikuttavat kasviplanktonin kuuden eri pääryhmän kasvunopeuksiin. Jokaisesta ryhmästä valittiin 1–2 lajia, joiden kasvua seurattiin neljässä erilaisessa käsittelyssä. Lämpenemisen vaikutusta kasvuun selvitettiin kahden eri lämpötilan (18 ja 23 ºC), ja rehevöitymisen kahden eri fosfaattipitoisuuden (20 ja 80 μg/l) avulla. Asetetuista hypoteeseista poiketen lämpötila ja fosfaattipitoisuus eivät vaikuttaneet kaikkien työssä käytettyjen lajien kasvunopeuksien vaihteluihin. Lisäksi sinilevät eivät hyötyneet eniten korkeammasta lämpötilasta, eivätkä r-strategistit korkeammasta fosfaattipitoisuudesta, kuten oletettiin. Työn tuloksista voisi päätellä, että ravintoarvoiltaan rikkaat levät voisivat olla odotettua parempia kilpailijoita vesistöjen lämmetessä ja rehevöityessä. Tämä tutkielma antoi lajikohtaista tietoa levien reagoimisesta lämpötilaan ja fosfaattipitoisuuteen. Työn perusteella erityisesti vesistöjen fosfaattipitoisuus tulee määrittämään kasviplanktonyhteisöjen rakennetta ja sitä, mitkä kasviplanktonlajit tulevat yleistymään. Ilmaston lämpenemisen edetessä vesistöjen ravinnepitoisuuteen onkin erityisen tärkeää kiinnittää huomiota.fi
dc.description.abstractTemperature and nutrient content affect the growth rate and composition of phytoplankton. As a result of climate change and human activities, surface water temperatures have risen, and there have been changes in nutrient availability. The purpose of this master’s thesis was to investigate how warming and eutrophication affect the growth rates of six different main groups of phytoplankton. From each group, 1–2 species were selected, the growth of which was monitored in four different treatments. The effect of warming on growth was tested by using two different temperatures (18 and 23 ºC), and eutrophication with two different phosphate concentrations (20 and 80 μg/l). Contrary to the hypotheses, temperature and phosphate concentration did not affect the growth rates of all the species used in the work. In addition, cyanobacteria did not benefit most from higher temperature, nor did r-strategists from higher phosphate, as hypothesized. It could be concluded that algae rich in nutritional value could be better competitors than expected as the surface water temperatures rise, and eutrophication occurs. This thesis provided species-specific information on the response of phytoplankton to temperature and phosphate concentration. Based on the thesis, the phosphate content of water bodies in particular will determine the structure of phytoplankton communities and which phytoplankton species will become more common. As the climate continues to warm, it is especially important to pay attention to the nutrient content of water bodies.en
dc.format.extent38
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofi
dc.subject.otherkasvunopeus
dc.subject.otherkasvustrategia
dc.titleRehevöitymisen ja lämpenemisen vaikutus makean veden kasviplanktonin kasvuun
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-202212205756
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaMatemaattis-luonnontieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sciencesen
dc.contributor.laitosBio- ja ympäristötieteiden laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Biological and Environmental Scienceen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.oppiaineAkvaattiset tieteetfi
dc.contributor.oppiaineAquatic sciencesen
dc.rights.copyrightJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.rights.copyrightThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi4012
dc.subject.ysofosfaatit
dc.subject.ysovesistöt
dc.subject.ysorehevöityminen
dc.subject.ysoplankton
dc.subject.ysoilmastonmuutokset
dc.subject.ysoravinteet
dc.subject.ysolämpötila
dc.subject.ysolevät
dc.subject.ysokasvu
dc.subject.ysosyanobakteerit
dc.format.contentfulltext
dc.rights.accessrightsTekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/kokoelmat/arkistotyoasema..fi
dc.rights.accessrightsThe author has not given permission to make the work publicly available electronically. Therefore the material can be read only at the archival workstation at Jyväskylä University Library (https://kirjasto.jyu.fi/collections/archival-workstation).en
dc.type.okmG2


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot