University of Jyväskylä | JYX Digital Repository

  • English  | Give feedback |
    • suomi
    • English
 
  • Login
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  • JYX
  • Opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat
  • View Item
JYX > Opinnäytteet > Pro gradu -tutkielmat > View Item

Rehevöitymisen ja lämpenemisen vaikutus makean veden kasviplanktonin kasvuun

Icon
773.9 Kb

Authors
Pääkkönen, Salli
Date
2022
Discipline
Akvaattiset tieteetAquatic sciences
Access restrictions
The author has not given permission to make the work publicly available electronically. Therefore the material can be read only at the archival workstation at Jyväskylä University Library (https://kirjasto.jyu.fi/collections/archival-workstation).
You can request a copy of this thesis here
Copyright
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.

 
Lämpötila ja ravinnepitoisuus vaikuttavat kasviplanktonin kasvunopeuteen sekä koostumukseen. Ilmastonmuutoksen ja ihmisen toiminnan seurauksena vesistöjen lämpötilat ovat nousseet, ja ravinteiden saatavuudessa on tapahtunut muutoksia. Tässä pro gradu -tutkielmassa selvitettiin, miten lämpeneminen ja rehevöityminen vaikuttavat kasviplanktonin kuuden eri pääryhmän kasvunopeuksiin. Jokaisesta ryhmästä valittiin 1–2 lajia, joiden kasvua seurattiin neljässä erilaisessa käsittelyssä. Lämpenemisen vaikutusta kasvuun selvitettiin kahden eri lämpötilan (18 ja 23 ºC), ja rehevöitymisen kahden eri fosfaattipitoisuuden (20 ja 80 μg/l) avulla. Asetetuista hypoteeseista poiketen lämpötila ja fosfaattipitoisuus eivät vaikuttaneet kaikkien työssä käytettyjen lajien kasvunopeuksien vaihteluihin. Lisäksi sinilevät eivät hyötyneet eniten korkeammasta lämpötilasta, eivätkä r-strategistit korkeammasta fosfaattipitoisuudesta, kuten oletettiin. Työn tuloksista voisi päätellä, että ravintoarvoiltaan rikkaat levät voisivat olla odotettua parempia kilpailijoita vesistöjen lämmetessä ja rehevöityessä. Tämä tutkielma antoi lajikohtaista tietoa levien reagoimisesta lämpötilaan ja fosfaattipitoisuuteen. Työn perusteella erityisesti vesistöjen fosfaattipitoisuus tulee määrittämään kasviplanktonyhteisöjen rakennetta ja sitä, mitkä kasviplanktonlajit tulevat yleistymään. Ilmaston lämpenemisen edetessä vesistöjen ravinnepitoisuuteen onkin erityisen tärkeää kiinnittää huomiota. ...
 
Temperature and nutrient content affect the growth rate and composition of phytoplankton. As a result of climate change and human activities, surface water temperatures have risen, and there have been changes in nutrient availability. The purpose of this master’s thesis was to investigate how warming and eutrophication affect the growth rates of six different main groups of phytoplankton. From each group, 1–2 species were selected, the growth of which was monitored in four different treatments. The effect of warming on growth was tested by using two different temperatures (18 and 23 ºC), and eutrophication with two different phosphate concentrations (20 and 80 μg/l). Contrary to the hypotheses, temperature and phosphate concentration did not affect the growth rates of all the species used in the work. In addition, cyanobacteria did not benefit most from higher temperature, nor did r-strategists from higher phosphate, as hypothesized. It could be concluded that algae rich in nutritional value could be better competitors than expected as the surface water temperatures rise, and eutrophication occurs. This thesis provided species-specific information on the response of phytoplankton to temperature and phosphate concentration. Based on the thesis, the phosphate content of water bodies in particular will determine the structure of phytoplankton communities and which phytoplankton species will become more common. As the climate continues to warm, it is especially important to pay attention to the nutrient content of water bodies. ...
 
Keywords
kasvunopeus kasvustrategia fosfaatit vesistöt rehevöityminen plankton ilmastonmuutokset ravinteet lämpötila levät kasvu syanobakteerit
URI

http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202212205756

Metadata
Show full item record
Collections
  • Pro gradu -tutkielmat [24928]

Related items

Showing items with similar title or keywords.

  • Interacting effects of simulated eutrophication, temperature increase, and microplastic exposure on Daphnia 

    Hiltunen, Minna; Vehniäinen, Eeva-Riikka; Kukkonen, Jussi V. K. (Elsevier BV, 2021)
    The effects of multiple stressors are difficult to separate in field studies, and their interactions may be hard to predict if studied in isolation. We studied the effects of decreasing food quality (increase in cyanobacteria ...
  • Poor nutritional quality of primary producers and zooplankton driven by eutrophication is mitigated at upper trophic levels 

    Taipale, Sami Johan; Ventelä, Anne‐Mari; Litmanen, Jaakko; Anttila, Lauri (John Wiley & Sons, 2022)
    Eutrophication and rising water temperature in freshwaters may increase the total production of a lake while simultaneously reducing the nutritional quality of food web components. We evaluated how cyanobacteria blooms, ...
  • The “Seili-index” for the Prediction of Chlorophyll-α Levels in the Archipelago Sea of the northern Baltic Sea, southwest Finland 

    Hänninen, Jari; Mäkinen, Katja; Nordhausen, Klaus; Laaksonlaita, Jussi; Loisa, Olli; Virta, Joni (Springer Science and Business Media LLC, 2022)
    To build a forecasting tool for the state of eutrophication in the Archipelago Sea, we fitted a Generalized Additive Mixed Model (GAMM) to marine environmental monitoring data, which were collected over the years 2011–2019 ...
  • Säännöstelyn ja rehevöitymisen vaikutus järvien rantavyöhykkeen pohjaeläimistön tilaan 

    Heino, Tommi (2017)
    Euroopan unionin vesipuitedirektiivin mukaan jokaisen jäsenvaltion pintavesien ekologisen tilan tulee saavuttaa vähintään hyvä tila, eikä jo hyvässä tilassa olevien vesistöjen tila saa heikentyä. Yhtenä biologisena ...
  • Fluoranteenin vaikutukset vesikirpun (Daphnia magna) kasvuun, lisääntymiseen ja sydämensykkeeseen eri lämpötiloissa 

    Honkaranta, Emilia (2023)
    Polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä (PAH-yhdisteitä) esiintyy kaikkialla ympäristössä. Ne syntyvät epätäydellisen palamisen seurauksena, esimerkiksi vulkaanisessa toiminnassa sekä fossiilisten polttoaineiden poltossa. ...
  • Browse materials
  • Browse materials
  • Articles
  • Conferences and seminars
  • Electronic books
  • Historical maps
  • Journals
  • Tunes and musical notes
  • Photographs
  • Presentations and posters
  • Publication series
  • Research reports
  • Research data
  • Study materials
  • Theses

Browse

All of JYXCollection listBy Issue DateAuthorsSubjectsPublished inDepartmentDiscipline

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics
  • How to publish in JYX?
  • Self-archiving
  • Publish Your Thesis Online
  • Publishing Your Dissertation
  • Publication services

Open Science at the JYU
 
Data Protection Description

Accessibility Statement

Unless otherwise specified, publicly available JYX metadata (excluding abstracts) may be freely reused under the CC0 waiver.
Open Science Centre