Rehevöitymisen ja lämpenemisen vaikutus makean veden kasviplanktonin kasvuun
Tekijät
Päivämäärä
2022Pääsyrajoitukset
Tekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/kokoelmat/arkistotyoasema..
Lämpötila ja ravinnepitoisuus vaikuttavat kasviplanktonin kasvunopeuteen sekä koostumukseen. Ilmastonmuutoksen ja ihmisen toiminnan seurauksena vesistöjen lämpötilat ovat nousseet, ja ravinteiden saatavuudessa on tapahtunut muutoksia. Tässä pro gradu -tutkielmassa selvitettiin, miten lämpeneminen ja rehevöityminen vaikuttavat kasviplanktonin kuuden eri pääryhmän kasvunopeuksiin. Jokaisesta ryhmästä valittiin 1–2 lajia, joiden kasvua seurattiin neljässä erilaisessa käsittelyssä. Lämpenemisen vaikutusta kasvuun selvitettiin kahden eri lämpötilan (18 ja 23 ºC), ja rehevöitymisen kahden eri fosfaattipitoisuuden (20 ja 80 μg/l) avulla. Asetetuista hypoteeseista poiketen lämpötila ja fosfaattipitoisuus eivät vaikuttaneet kaikkien työssä käytettyjen lajien kasvunopeuksien vaihteluihin. Lisäksi sinilevät eivät hyötyneet eniten korkeammasta lämpötilasta, eivätkä r-strategistit korkeammasta fosfaattipitoisuudesta, kuten oletettiin. Työn tuloksista voisi päätellä, että ravintoarvoiltaan rikkaat levät voisivat olla odotettua parempia kilpailijoita vesistöjen lämmetessä ja rehevöityessä. Tämä tutkielma antoi lajikohtaista tietoa levien reagoimisesta lämpötilaan ja fosfaattipitoisuuteen. Työn perusteella erityisesti vesistöjen fosfaattipitoisuus tulee määrittämään kasviplanktonyhteisöjen rakennetta ja sitä, mitkä kasviplanktonlajit tulevat yleistymään. Ilmaston lämpenemisen edetessä vesistöjen ravinnepitoisuuteen onkin erityisen tärkeää kiinnittää huomiota.
...
Temperature and nutrient content affect the growth rate and composition of phytoplankton. As a result of climate change and human activities, surface water temperatures have risen, and there have been changes in nutrient availability. The purpose of this master’s thesis was to investigate how warming and eutrophication affect the growth rates of six different main groups of phytoplankton. From each group, 1–2 species were selected, the growth of which was monitored in four different treatments. The effect of warming on growth was tested by using two different temperatures (18 and 23 ºC), and eutrophication with two different phosphate concentrations (20 and 80 μg/l). Contrary to the hypotheses, temperature and phosphate concentration did not affect the growth rates of all the species used in the work. In addition, cyanobacteria did not benefit most from higher temperature, nor did r-strategists from higher phosphate, as hypothesized. It could be concluded that algae rich in nutritional value could be better competitors than expected as the surface water temperatures rise, and eutrophication occurs. This thesis provided species-specific information on the response of phytoplankton to temperature and phosphate concentration. Based on the thesis, the phosphate content of water bodies in particular will determine the structure of phytoplankton communities and which phytoplankton species will become more common. As the climate continues to warm, it is especially important to pay attention to the nutrient content of water bodies.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29739]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Interacting effects of simulated eutrophication, temperature increase, and microplastic exposure on Daphnia
Hiltunen, Minna; Vehniäinen, Eeva-Riikka; Kukkonen, Jussi V. K. (Elsevier BV, 2021)The effects of multiple stressors are difficult to separate in field studies, and their interactions may be hard to predict if studied in isolation. We studied the effects of decreasing food quality (increase in cyanobacteria ... -
Poor nutritional quality of primary producers and zooplankton driven by eutrophication is mitigated at upper trophic levels
Taipale, Sami Johan; Ventelä, Anne‐Mari; Litmanen, Jaakko; Anttila, Lauri (John Wiley & Sons, 2022)Eutrophication and rising water temperature in freshwaters may increase the total production of a lake while simultaneously reducing the nutritional quality of food web components. We evaluated how cyanobacteria blooms, ... -
The “Seili-index” for the Prediction of Chlorophyll-α Levels in the Archipelago Sea of the northern Baltic Sea, southwest Finland
Hänninen, Jari; Mäkinen, Katja; Nordhausen, Klaus; Laaksonlaita, Jussi; Loisa, Olli; Virta, Joni (Springer Science and Business Media LLC, 2022)To build a forecasting tool for the state of eutrophication in the Archipelago Sea, we fitted a Generalized Additive Mixed Model (GAMM) to marine environmental monitoring data, which were collected over the years 2011–2019 ... -
Fluoranteenin vaikutukset vesikirpun (Daphnia magna) kasvuun, lisääntymiseen ja sydämensykkeeseen eri lämpötiloissa
Honkaranta, Emilia (2023)Polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä (PAH-yhdisteitä) esiintyy kaikkialla ympäristössä. Ne syntyvät epätäydellisen palamisen seurauksena, esimerkiksi vulkaanisessa toiminnassa sekä fossiilisten polttoaineiden poltossa. ... -
Combined effects of eutrophication and warming on polyunsaturated fatty acids in complex phytoplankton communities : A mesocosm experiment
Strandberg, Ursula; Hiltunen, Minna; Syväranta, Jari; Levi, Eti E.; Davidson, Thomas A.; Jeppesen, Erik; Brett, Michael T. (Elsevier, 2022)Climate change and eutrophication are among the main stressors of shallow freshwater ecosystems, and their effects on phytoplankton community structure and primary production have been studied extensively. However, their ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.