Family fury : arguments the Gilmore style
Pragmatiikan ja keskusteluanalyysin avulla voidaan tutkia luonnollisesti ilmeneviä kommunikaatiotilanteita ja tulkita puhujien todellisia tarkoitusperiä heidän sanojensa takana. Tutkimusta on tehty viime vuosina jossain määrin myös ei-luonnollisten, kuten televisiosarjoissa ilmenevien kommunikaatiotilanteiden parissa. Television tutkiminen ilmiönä on mielenkiintoinen, sillä television merkitys ihmisten elämässä on nykyään suurempi kuin ennen.
Tämä tutkielma keskittyy tutkimaan perheensisäisiä konfliktitilanteita Gilmoren tytöt -televisiosarjassa. Teoreettisena taustana on käytetty pragmatiikkaa, keskusteluanalyysia sekä Paul Gricen yhteistyön periaatetta sekä maksiimeja. Tutkielmaa varten Gilmoren tytöt -sarjasta valittiin ensimmäisen kauden kolme ensimmäistä jaksoa ja näistä kerättiin tutkimukselle keskeisiä konfliktitilanteita. Dialogit on avattu ja niissä esiintyviä konflikteja on analysoitu pragmatiikan ja keskusteluanalyysin avulla. Tärkeimpinä taustateorioina ovat olleet Paul Gricen yhteistyön periaate (cooperative principle) sekä keskustelumaksiimit. Konfliktitilanteiden analysoinnin apuna on myös käytetty Keiko Ikedan artikkelia, jossa käsiteltiin konfliktitilanteiden syntyä, jatkumista ja lopulta niiden sammuttamista.
Tutkimuksessa selvisi, että Gilmoren tytöt -sarjasta kerätyn aineiston perusteella henkilöhahmot käyttävät toisiinsa nähden niin erilaisia kommunikointityylejä, että väärinymmärryksiä ja konflikteja esiintyy liki aina, kun keskeiset henkilöhahmot ovat läsnä. Tilanteissa esiintyy esimerkiksi huumoria, ironiaa ja sarkasmia. Oma osansa on myös nonverbaalilla ja kehollisella viestinnällä. Gricen yhteistyön periaatetta ja keskustelumaksiimeja rikotaan usein. Tutkimuksessa korostuivat hahmojen keskinäiset suhteet, vanhat jännitteet ja pitkään jatkuneet kiistat.
...
Asiasanat
Gilmore Girls pragmatiikka englannin kieli keskustelunanalyysi sarjaohjelmat televisio-ohjelmat diskurssianalyysi kielenkäyttö viestintä televisio (joukkoviestimet) vuorovaikutus pragmatics English language conversation analysis series (radio or television programmes) television programmes discourse analysis use of language communication television (mass media) interaction
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29747]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Constructing knowledge : epistemic practices in three television interview genres
Koskela, Heidi (University of Jyväskylä, 2011)This study analyses epistemic practices in broadcast television interviews, focusing on three different interview genres: celebrity interviews, sports interviews and political interviews. In the analysis I examine the ... -
Professional communicative repertoires and trajectories of socialization into global working life
Räisänen, Tiina (University of Jyväskylä, 2013) -
Learning Grammar for Social Action : Implications for Research and Language Teaching
Piirainen-Marsh, Arja; Lilja, Niina (Wiley, 2022)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.