Sitoutunut sitoutumattomuuteen : Sitoutumaton Kansalaisliike MYÖ Lappeenrannan kunnallispolitiikassa 1995–2017
Authors
Date
2022Copyright
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Puoluepolitisoitunut kunnallinen päätöksenteko oli 1980–1990-luvuilla kriisissä. Tämän seurauksena kansalaiset alkoivat kokea kasvavaa etäisyyttä puolueisiin ja poliittiseen päätöksentekoon, joka näkyi äänestysaktiivisuuden voimakkaana laskuna. Puolueisiin kohdistunut kasvava kritiikki synnytti 1990-luvulla pienpuolueita ja sitoutumattomia liikkeitä, jotka lupasivat tuoda suoraa kansalaisvaikuttamista kunnallisvaltuustoihin. Liikkeet saivat nopeasti valtakunnallista kannatusta, ja myös Lappeenrantaan perustettiin sitoutumaton liike vuonna 1995.
Tässä tutkielmassa käsittelen Sitoutumaton Kansalaisliike MYÖ:tä Lappeenrannan kunnallispolitiikassa vuosina 1995–2017. Tutkimuksen aineisto koostuu liikkeen toiminnan aikana kerätystä arkistomateriaalista sekä sitä täydentävästä lehtiaineistosta. Alkuperäisaineistoa on monipuolistettu neljällä toteuttamallani haastattelulla. Tutkielmassa analysoidaan liikkeen syntyyn vaikuttaneita tekijöitä, käsityksiä sitoutumattomuudesta ja kansalaisliikkeestä sekä toimintaa kunnallispoliittisena toimijana.
Liikkeen perustivat pääasiassa Lappeenrannan pienpuolueiden valtuutetut ja jäsenet, joka auttoi yhdistystoiminnan nopeassa rakentamisessa. Myö ymmärsi sitoutumattomuuden ja kansalaisliikkeen vastakkainasetteluna puolueisiin eikä siksi koskaan pyrkinyt puolueeksi. Puoluestatuksen puuttuminen auttoi esimerkiksi ehdokashankinnassa, mutta teki toiminnan ylläpitämisestä raskasta. Myö painotti sekä yhdistys- että valtuustotoiminnassaan avointa keskustelua puolueiden ”kabinettipolitiikan” sijaan.
Liikkeen ja puolueiden vuorovaikutus oli vielä 2000-luvun vaihteen Lappeenrannassa kärkästä, mutta Myön vuonna 2004 päättyneen puheenjohtajakauden loppuun mennessä suhteet maltillistuivat. Liikkeen valtuutetut saivat toimia vapaasti ilman ryhmäkuria, sillä toimintaa rajoittavia sopimuksia tai linjauksia pyrittiin välttämään. Suomen kunnallispolitiikan muutosten ja liikkeen sisäisten hankaluuksien seurauksena Myö vetäytyi kunnallispolitiikasta vuonna 2017.
...
Keywords
Metadata
Show full item recordCollections
- Pro gradu -tutkielmat [29541]
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Avauksia poliittiseen ajatteluun
Korvela, Paul-Erik; Lindroos, Kia (Jyväskylän yliopisto, 2008) -
Vallaton vaalikone
Suojanen, Maria; Talponen, Jarno; Haukio, Jenni (Minerva, 2007) -
”Jyväskylän vihreä kevät” : Jyväskylän vihreiden kaupunginvaltuutettujen kampanjaretoriikka kuntavaaleissa 2017
Nissinen, Niilo (2022)Vihreä Liitto tuplasi Jyväskylässä 9.4.2017 pidetyissä vaaleissa sekä valtuustopaikkansa että äänimääräänsä vuoden 2012 vaaleihin nähden. Jyväskylästä tuli ensimmäinen kunta Suomessa, jossa vihreät nousivat suurimmaksi ... -
Poliittinen osallistuminen : vanhan ja uuden osallistumisen jännitteitä
Kestilä-Kekkonen, Elina; Korvela, Paul-Erik (Jyväskylän yliopisto, 2017)“Vain äänestämällä voit vaikuttaa” on tuttu lausahdus vaalien alla. Se ei kylläkään pidä paikkaansa, sillä muitakin poliittisen osallistumisen ja vaikuttamisen tapoja on. Poliittisen luottamuksen aaltoliike ja demokratian ... -
Nuorten yhteiskunnalliset tiedot, osallistuminen ja asenteet : kansainvälisen ICCS 2009 -tutkimuksen päätulokset
Suoninen, Annikka; Kupari, Pekka; Törmäkangas, Kari (Jyväskylän yliopisto, Koulutuksen tutkimuslaitos, 2010)Kansainvälisen ICCS-tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaiset valmiudet nuorilla on toimia ja osallistua aktiivisina kansalaisina 21. vuosisadan yhteiskunnassa. Tutkimukseen osallistui 38 maata eri puolilta ...