Show simple item record

dc.contributor.advisorTaipale, Sami
dc.contributor.advisorHiltunen, Minna
dc.contributor.authorAlidu, Abdul-Hafiz
dc.date.accessioned2022-06-15T12:33:57Z
dc.date.available2022-06-15T12:33:57Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/81768
dc.description.abstractIlmastonmuutoksella on havaittu olevan suuria vaikutuksia vesieliöihin ja niiden ympäristöön. Ilmastonmuutosten seurauksena järvivesien pintalämpötilat ja liuenneen orgaanisen hiilen (DOC) pitoisuus nousevat. Kasvavan DOC-kuormituksen ja järvien lämpötilan nousun vaikutuksia on vaikea erottaa luonnossa. Siksi niiden tutkiminen yhdessä antaisi paremman ennusteen niiden vaikutuksista. Tässä tutkielmassa tarkasteltiin lämpötilan ja DOC-pitoisuuden yhteisvaikutuksia vesikirpun (Daphnia magna) selviytymiseen, kasvuun, lisääntymiseen ja rasvahappokoostumukseen kahdessa lämpötilassa (20°C ja 23°C) neljässä eri DOC-pitoisuudessa (0 mgC/L, 10 mgC/L, 30 mgC/L ja 90 mgC/L). Tutkimuksessa havaittiin, että vesikirppujen eloonjäänti kokeen lopussa oli korkea (> 80 %) kaikissa käsittelyissä. DOC-pitoisuus vaikutti sekä vesikirppujen lisääntymiseen että kokonaisrasvahappojen (TFA) pitoisuuteen, kun taas lämpötila sekä lämpötilan ja DOC-pitoisuuden yhteisvaikutus eivät vaikuttaneet lisääntymiseen eikä kokonaisrasvahappojen pitoisuuteen. Siitä huolimatta havaittiin, että kasvava DOC-pitoisuus johti poikasten lukumäärän kasvuun, mutta yleensä laski vesikirppujen TFA-pitoisuutta molemmissa lämpötiloissa. Tämä voi tarkoittaa, että vesien tummuessa kalat ja muut vesikirppuja ravintonaan käyttävät eliöt saavat ravintoarvoltaan heikompia vesikirppuja saaliiksi.fi
dc.description.abstractClimate change has been found to have great impacts on aquatic organisms and their environment. As a result of changing climates, lake waters dissolved organic carbon (DOC) concentration and surface temperatures are rising. The impact of increasing temperature on freshwater surfaces and DOC loading would therefore be difficult to separate in field conditions. So, studying them together would give a better prediction of their effects. An experiment was carried out to study the interactive effects of four DOC levels (0 mgC/L, 10 mgC/L, 30 mgC/L, and 90 mgC/L) at two temperatures (20°C and 23°C) on the survival, growth, reproduction, and fatty acids composition of Daphnia magna in the laboratory. At the end of the experiment, we found that Daphnia survival was high (> 80%) in all treatments. Daphnia reproduction and total fatty acids (TFA) content were found to be influenced by changing DOC levels in the various treatments while temperature or the interaction between temperature and DOC did not affect these two significantly. Increasing DOC concentration increased the number of neonates produced but generally reduced Daphnia TFA content at both temperatures. This may imply that fishes and other organisms that depend on Daphnia for food will encounter more Daphnia with less nutritional quality in similar conditions as being demonstrated in this study, which is likely to be a consequence of climate change in the future.en
dc.format.extent47
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoen
dc.subject.otherBrowning
dc.subject.otherlaboratory experiment
dc.subject.othernutritional quality
dc.subject.otherterrestrial organic matter
dc.subject.otherzooplankton
dc.titleInteractive effects of dissolved organic carbon (DOC) and temperature on Daphnia magna
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-202206153377
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaMatemaattis-luonnontieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sciencesen
dc.contributor.laitosBio- ja ympäristötieteiden laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Biological and Environmental Scienceen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.oppiaineAkvaattiset tieteetfi
dc.contributor.oppiaineAquatic sciencesen
dc.rights.copyrightJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.rights.copyrightThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi4012
dc.subject.ysoorgaaninen aines
dc.subject.ysolaboratoriokokeet
dc.subject.ysopitoisuus
dc.subject.ysovesikirput
dc.subject.ysoilmastonmuutokset
dc.subject.ysoplankton
dc.subject.ysoorganic material
dc.subject.ysolaboratory tests
dc.subject.ysoconcentration (chemical properties)
dc.subject.ysoCladocera
dc.subject.ysoclimate changes
dc.subject.ysoplankton
dc.format.contentfulltext
dc.type.okmG2


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record