Interactive effects of dissolved organic carbon (DOC) and temperature on Daphnia magna
Ilmastonmuutoksella on havaittu olevan suuria vaikutuksia vesieliöihin ja niiden ympäristöön. Ilmastonmuutosten seurauksena järvivesien pintalämpötilat ja liuenneen orgaanisen hiilen (DOC) pitoisuus nousevat. Kasvavan DOC-kuormituksen ja järvien lämpötilan nousun vaikutuksia on vaikea erottaa luonnossa. Siksi niiden tutkiminen yhdessä antaisi paremman ennusteen niiden vaikutuksista. Tässä tutkielmassa tarkasteltiin lämpötilan ja DOC-pitoisuuden yhteisvaikutuksia vesikirpun (Daphnia magna) selviytymiseen, kasvuun, lisääntymiseen ja rasvahappokoostumukseen kahdessa lämpötilassa (20°C ja 23°C) neljässä eri DOC-pitoisuudessa (0 mgC/L, 10 mgC/L, 30 mgC/L ja 90 mgC/L). Tutkimuksessa havaittiin, että vesikirppujen eloonjäänti kokeen lopussa oli korkea (> 80 %) kaikissa käsittelyissä. DOC-pitoisuus vaikutti sekä vesikirppujen lisääntymiseen että kokonaisrasvahappojen (TFA) pitoisuuteen, kun taas lämpötila sekä lämpötilan ja DOC-pitoisuuden yhteisvaikutus eivät vaikuttaneet lisääntymiseen eikä kokonaisrasvahappojen pitoisuuteen. Siitä huolimatta havaittiin, että kasvava DOC-pitoisuus johti poikasten lukumäärän kasvuun, mutta yleensä laski vesikirppujen TFA-pitoisuutta molemmissa lämpötiloissa. Tämä voi tarkoittaa, että vesien tummuessa kalat ja muut vesikirppuja ravintonaan käyttävät eliöt saavat ravintoarvoltaan heikompia vesikirppuja saaliiksi.
...
Climate change has been found to have great impacts on aquatic organisms and their environment. As a result of changing climates, lake waters dissolved organic carbon (DOC) concentration and surface temperatures are rising. The impact of increasing temperature on freshwater surfaces and DOC loading would therefore be difficult to separate in field conditions. So, studying them together would give a better prediction of their effects. An experiment was carried out to study the interactive effects of four DOC levels (0 mgC/L, 10 mgC/L, 30 mgC/L, and 90 mgC/L) at two temperatures (20°C and 23°C) on the survival, growth, reproduction, and fatty acids composition of Daphnia magna in the laboratory. At the end of the experiment, we found that Daphnia survival was high (> 80%) in all treatments. Daphnia reproduction and total fatty acids (TFA) content were found to be influenced by changing DOC levels in the various treatments while temperature or the interaction between temperature and DOC did not affect these two significantly. Increasing DOC concentration increased the number of neonates produced but generally reduced Daphnia TFA content at both temperatures. This may imply that fishes and other organisms that depend on Daphnia for food will encounter more Daphnia with less nutritional quality in similar conditions as being demonstrated in this study, which is likely to be a consequence of climate change in the future.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29740]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Interacting effects of simulated eutrophication, temperature increase, and microplastic exposure on Daphnia
Hiltunen, Minna; Vehniäinen, Eeva-Riikka; Kukkonen, Jussi V. K. (Elsevier BV, 2021)The effects of multiple stressors are difficult to separate in field studies, and their interactions may be hard to predict if studied in isolation. We studied the effects of decreasing food quality (increase in cyanobacteria ... -
Data for: Interacting effects of simulated eutrophication, temperature increase, and microplastic exposure on Daphnia
Kukkonen, Jussi; Vehniäinen, Eeva-Riikka; Hiltunen, Minna (University of Jyväskylä, 2024)Dataset for the publication Hiltunen, M., Vehniäinen, E.-R., & Kukkonen, J. V. K. (2021). Interacting effects of simulated eutrophication, temperature increase, and microplastic exposure on Daphnia. Environmental Research, ... -
Lake restoration influences nutritional quality of algae and consequently Daphnia biomass
Taipale, Sami J.; Kuoppamäki, K.; Strandberg, U.; Peltomaa, E.; Vuorio, K. (Springer, 2020)Food quality is one of the key factors influencing zooplankton population dynamics. Eutrophication drives phytoplankton communities toward the dominance of cyanobacteria, which means a decrease in the availability of sterols ... -
The second life of terrestrial and plastic carbon as nutritionally valuable food for aquatic consumers
Taipale, S. J.; Rigaud, C.; Calderini, M. L.; Kainz, M. J.; Pilecky, M.; Uusi‐Heikkilä, S.; Vesamäki, J. S.; Vuorio, K.; Tiirola, M. (Wiley, 2023)Primary production is the basis for energy and biomolecule flow in food webs. Nutritional importance of terrestrial and plastic carbon via mixotrophic algae to upper trophic level is poorly studied. We explored this question ... -
Responses of zooplankton to cane sugar additions to a small humic lake, Alinen Mustajärvi
Ewane, Basil (2010)The response to projected increase in dissolved organic carbon (DOC) loading to boreal lakes is being studied in lake Alinen Mustajärvi, a small humic lake in southern Finland, where labile DOC concentration has been ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.