dc.contributor.advisor | Taipale, Sami | |
dc.contributor.advisor | Hiltunen, Minna | |
dc.contributor.author | Alidu, Abdul-Hafiz | |
dc.date.accessioned | 2022-06-15T12:33:57Z | |
dc.date.available | 2022-06-15T12:33:57Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.uri | https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/81768 | |
dc.description.abstract | Ilmastonmuutoksella on havaittu olevan suuria vaikutuksia vesieliöihin ja niiden ympäristöön. Ilmastonmuutosten seurauksena järvivesien pintalämpötilat ja liuenneen orgaanisen hiilen (DOC) pitoisuus nousevat. Kasvavan DOC-kuormituksen ja järvien lämpötilan nousun vaikutuksia on vaikea erottaa luonnossa. Siksi niiden tutkiminen yhdessä antaisi paremman ennusteen niiden vaikutuksista. Tässä tutkielmassa tarkasteltiin lämpötilan ja DOC-pitoisuuden yhteisvaikutuksia vesikirpun (Daphnia magna) selviytymiseen, kasvuun, lisääntymiseen ja rasvahappokoostumukseen kahdessa lämpötilassa (20°C ja 23°C) neljässä eri DOC-pitoisuudessa (0 mgC/L, 10 mgC/L, 30 mgC/L ja 90 mgC/L). Tutkimuksessa havaittiin, että vesikirppujen eloonjäänti kokeen lopussa oli korkea (> 80 %) kaikissa käsittelyissä. DOC-pitoisuus vaikutti sekä vesikirppujen lisääntymiseen että kokonaisrasvahappojen (TFA) pitoisuuteen, kun taas lämpötila sekä lämpötilan ja DOC-pitoisuuden yhteisvaikutus eivät vaikuttaneet lisääntymiseen eikä kokonaisrasvahappojen pitoisuuteen. Siitä huolimatta havaittiin, että kasvava DOC-pitoisuus johti poikasten lukumäärän kasvuun, mutta yleensä laski vesikirppujen TFA-pitoisuutta molemmissa lämpötiloissa. Tämä voi tarkoittaa, että vesien tummuessa kalat ja muut vesikirppuja ravintonaan käyttävät eliöt saavat ravintoarvoltaan heikompia vesikirppuja saaliiksi. | fi |
dc.description.abstract | Climate change has been found to have great impacts on aquatic organisms and their environment. As a result of changing climates, lake waters dissolved organic carbon (DOC) concentration and surface temperatures are rising. The impact of increasing temperature on freshwater surfaces and DOC loading would therefore be difficult to separate in field conditions. So, studying them together would give a better prediction of their effects. An experiment was carried out to study the interactive effects of four DOC levels (0 mgC/L, 10 mgC/L, 30 mgC/L, and 90 mgC/L) at two temperatures (20°C and 23°C) on the survival, growth, reproduction, and fatty acids composition of Daphnia magna in the laboratory. At the end of the experiment, we found that Daphnia survival was high (> 80%) in all treatments. Daphnia reproduction and total fatty acids (TFA) content were found to be influenced by changing DOC levels in the various treatments while temperature or the interaction between temperature and DOC did not affect these two significantly. Increasing DOC concentration increased the number of neonates produced but generally reduced Daphnia TFA content at both temperatures. This may imply that fishes and other organisms that depend on Daphnia for food will encounter more Daphnia with less nutritional quality in similar conditions as being demonstrated in this study, which is likely to be a consequence of climate change in the future. | en |
dc.format.extent | 47 | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | en | |
dc.subject.other | Browning | |
dc.subject.other | laboratory experiment | |
dc.subject.other | nutritional quality | |
dc.subject.other | terrestrial organic matter | |
dc.subject.other | zooplankton | |
dc.title | Interactive effects of dissolved organic carbon (DOC) and temperature on Daphnia magna | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:fi:jyu-202206153377 | |
dc.type.ontasot | Pro gradu -tutkielma | fi |
dc.type.ontasot | Master’s thesis | en |
dc.contributor.tiedekunta | Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta | fi |
dc.contributor.tiedekunta | Faculty of Sciences | en |
dc.contributor.laitos | Bio- ja ympäristötieteiden laitos | fi |
dc.contributor.laitos | Department of Biological and Environmental Science | en |
dc.contributor.yliopisto | Jyväskylän yliopisto | fi |
dc.contributor.yliopisto | University of Jyväskylä | en |
dc.contributor.oppiaine | Akvaattiset tieteet | fi |
dc.contributor.oppiaine | Aquatic sciences | en |
dc.rights.copyright | Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty. | fi |
dc.rights.copyright | This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited. | en |
dc.type.publication | masterThesis | |
dc.contributor.oppiainekoodi | 4012 | |
dc.subject.yso | orgaaninen aines | |
dc.subject.yso | laboratoriokokeet | |
dc.subject.yso | pitoisuus | |
dc.subject.yso | vesikirput | |
dc.subject.yso | ilmastonmuutokset | |
dc.subject.yso | plankton | |
dc.subject.yso | organic material | |
dc.subject.yso | laboratory tests | |
dc.subject.yso | concentration (chemical properties) | |
dc.subject.yso | Cladocera | |
dc.subject.yso | climate changes | |
dc.subject.yso | plankton | |
dc.format.content | fulltext | |
dc.type.okm | G2 | |