"Jos et veikkaa, et voi voittaa" : kirjallisuuskatsaus sosiaalityön roolista rahapeliongelmaisten auttamisessa
Tekijät
Päivämäärä
2022Pääsyrajoitukset
Tekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/kokoelmat/arkistotyoasema..
Tämä kandidaatin tutkielma on tehty kirjallisuuskatsauksena sosiaalityön roolista rahapeliongelmasta kärsivien auttamisessa. Rahapeliongelmat ovat kasvava ongelma yksilölle, yhteisölle sekä yhteiskunnalle eikä ongelmien lieventämisestä ja haittavaikutuksista tiedetä vielä tarpeeksi. Yksilöille rahapelaamisesta aiheutuvat ongelmat ovat taloudellisia, terveydellisiä sekä sosiaalisia. Yhteisölle ja lähipiirille ongelmallinen pelaaminen aiheuttaa edellä mainittujen lisäksi myös riskin rikoksen uhriksi joutumisesta. Yhteiskunnalle rahapelaaminen aiheuttaa taloudellisen haitan lisäksi kansanterveydellisiä ongelmia.
Teoreettisena viitekehyksenä työssä toimii pitkälti rahapeliongelman asiantuntija Antti Murron yhteiskuntapoliittinen näkökulma, joka osoittaa rahapelaamisen ristiriidan suomalaisessa yhteiskunnassa erityisesti monopolijärjestelmän osalta. Aineiston analyysissa etsitään sosiaalityön mahdollisuuksia havaita rahapeliongelma sekä auttaa siinä toipumisessa. Yhteiskuntapoliittinen näkökulma kulkee näiden kysymysten taustalla läpi analyysin.
Sosiaalityön rooli rahapelaamisessa on ollut näkymätöntä ja työntekijät itse kokevat epävarmuutta ongelman edessä. Rahapelaaminen ja sen aiheuttamat haitat ovat kuitenkin mitä suuremmissa määrin sosiaalityön kenttää ja vastuuta ongelman lieventämiseksi tulisi sosiaalityössä lisätä. Myös sosiaalityöntekijät itse kaipaavat lisää osaamista, koulutusta ja keinoja uuden sosiaalisen ongelman edessä.
Tutkielman aineistona on käytetty 9 tieteellistä julkaisua liittyen rahapelaamiseen sosiaalityön ja sosiaalipolitiikan näkökulmasta. Tärkeimmät löydökset sisällönanalyysissä olivat; sosiaalityön tarve rahapeliongelmaisen auttamisessa, sosiaalialan työntekijöiden tarve koulutuksen ja osaamisen lisäämiseen sekä yhteiskunnallinen vastuu ongelman nostamisesta ilmiötasolla esille.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [5362]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Asunnottomuus Durkheimin anomiateorian viitekehyksessä
Immonen, Hannaleena (2022)Sosiaalityön kandidaatintutkielmassani tarkastelin kuvailevan kirjallisuuskatsauksen kautta asunnottomuutta ja sitä, miten sen voi nähdä Durkheimin anomiateorian viitekehyksessä. Kiinnostukseni aihetta kohtaan heräsi oman ... -
Online Communities and Gambling Behaviors : a Systematic Review
Savolainen, Iina; Sirola, Anu; Vuorinen, Ilkka; Mantere, Eerik; Oksanen, Atte (Springer Science and Business Media LLC, 2022)Purpose of Review The internet and virtual environments have enabled the formation of online communities around a variety of interests. Online communities focused on gambling are increasingly popular and attract users to ... -
Itsemurha sosiaalityön tutkimuksessa : katsaus kansainvälisiin tutkimusartikkeleihin 2007–2017.
Toivonen, Veronika (2018)Pro gradu -tutkielmassani selvitän, millaisia itsemurhan riskitekijöitä ja itsemurhalta suojaavia tekijöitä sosiaalityön kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu. Lisäksi tutkin, millainen rooli sosiaalityölle annetaan ... -
Asunnottomuus paikallisena ilmiönä : tapaustutkimus sosiaalityön näkökulmasta
Seppelin-Kivelä, Satu (2011)Tämän pro gradu-tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisena paikallisena ilmiönä asunnottomuus näyttäytyy sosiaalityöntekijöiden näkökulmasta Kokkolassa. Tutkimusstrategiana on tapaustutkimus ja aineiston analyysissä ... -
Huono-osaisuus sosiaalityössä : sosiaalityön keinoilla huono-osaisuutta vastaan
Moilanen, Laura (2022)Tutkielma sosiaalityön keinoista, joilla huono-osaisten tilanteita voidaan edistää. Rakenteellisen sosiaalityön tuominen osaksi huono-osaisuuden helpottamista Suomessa.
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.