Finnish dairy farmers’ perceptions of justice in the transition to carbon-neutral farming
Puupponen, A., Lonkila, A., Savikurki, A., Karttunen, K., Huttunen, S., & Ott, A. (2022). Finnish dairy farmers’ perceptions of justice in the transition to carbon-neutral farming. Journal of Rural Studies, 90, 104-112. https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2022.01.014
Julkaistu sarjassa
Journal of Rural StudiesTekijät
Päivämäärä
2022Oppiaine
YhteiskuntapolitiikkaSosiologiaResurssiviisausyhteisöSocial and Public PolicySosiologySchool of Resource WisdomTekijänoikeudet
© 2022 The Authors. Published by Elsevier Ltd.
Environmental and political debate concerning the role of agriculture in sustainability has long been on the agenda. However, owing to climate change, an analysis of the transition to a low-carbon society must also be considered from the perspective of justice. Dairy farming, in particular, faces pressure in this context, when contemplating changing consumer behaviors and reduction in the carbon footprint of dairy products. Accordingly, many dairy farmers are struggling with the profitability and high production costs of farming. This study examines the experiences and perceptions of dairy farmers in Finland. The theoretical background is predicated upon the “just transition” literature. Additionally, recent literature regarding farmers' attitudes and agency, related to climate and environmental change, is utilized. A collaborative, empirical study of the Finnish dairy co-op Valio Ltd.‘s carbon-neutral milk chain program was conducted. The authors interviewed 18 dairy farmers and examined their motivations and barriers to carbon-neutral practices. Their experiences and perceptions of justice, in the context of a carbon-neutral milk chain, were studied. This study elucidates how to shift to carbon-neutral agriculture in such a way that dairy farmers perceive this systemic change as justified and acceptable. The results indicate that from the farmers' perspective, three key justice issues need consideration: 1) profitability of farming, 2) blaming of farmers, and 3) use of agricultural peatlands.
...
Julkaisija
ElsevierISSN Hae Julkaisufoorumista
0743-0167Asiasanat
Julkaisu tutkimustietojärjestelmässä
https://converis.jyu.fi/converis/portal/detail/Publication/104290253
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
Rahoittaja(t)
Suomen AkatemiaRahoitusohjelmat(t)
Strategisen tutkimuksen ohjelmat STN, SALisätietoja rahoituksesta
This work was funded by the Strategic Research Council (SRC) established within the Academy of Finland (grant numbers 327284; 327369; 327525), project JUST FOOD.Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Farming on the margins : Just transition and the resilience of peripheral farms
Kuhmonen, Irene; Siltaoja, Marjo (Elsevier, 2022)Sustainability transition demands fundamental changes taking place at the farm system level. At the same time, many farms are operating on the verge of financial profitability, especially in geographically disadvantaged ... -
Responsibilities for just transition to low-carbon societies : a role-based framework
Kortetmäki, Teea; Huttunen, Suvi (Routledge, 2023)Low-carbon transitions in industrialised societies will have significant social, economic and environmental impacts, raising concerns of justice. Calls for urgent transitions evoke a question about the roles of different ... -
Reilu ruokamurros : Polkuja kestävään ja oikeudenmukaiseen ruokajärjestelmään
Kaljonen, Minna; Karttunen, Kaisa; Kortetmäki, Teea; Niemi, Jyrki; Huttunen, Suvi; Tribaldos, Theresa; Malu, Renato S.; Paalanen, Laura; Salminen, Jani; Toivonen, Marjaana; Heikkinen, Mari; Härkänen, Tommi; Rinne, Petra; Sares-Jäske, Laura; Savolainen, Hannu; Siimes, Katri; Tapanainen, Heli; Valsta, Liisa; Virkkunen, Henri; Saarinen, Merja; Erkkola, Maijaliisa; Männistö, Satu; Huusela, Erja; Hyvönen, Terho; Kuussaari, Mikko; Huan-Niemi, Ellen; Lehtonen, Heikki; Wejberg, Henrik; Mattila, Tuomas; Joona, Juuso; Jansik, Csaba; Irz, Xavier; Vaalavuo, Maria; Soljanlahti, Maija; Paloviita, Ari; Lonkila, Annika; Aakkula, Jyrki; Kivelä, Reetta; Roitto, Marja; Järviö, Natasha; Tuomisto, Hanna; Tykkyläinen, Riina; Puupponen, Antti; Savikurki, Anni; Hakala, Tuuli; Nousiainen, Juha; Aro, Riikka; Turunen, Anni; Elomaa, Nina; Lähteenmäki-Uutela, Anu; Ritola, Roosa; Lappalainen, Eeva; Saralahti, Ilja (Suomen ympäristökeskus, 2022)Ruokajärjestelmämme kärsivät monista yhteen kietoutuneista kestävyysongelmista. Ongelmia ei korjata yksittäisillä teknologisilla ratkaisuilla, vaan muutoksia tarvitaan läpi koko ruokajärjestelmän. Muutosten laajuuden vuoksi ... -
Socio-cultural lock-ins and the difficulty of sustainability transition in fertilization : response to Struckman
Huttunen, Suvi (Oulun yliopisto, 2020)This commentary discusses the socio-cultural context of farming and proposes ways to break related lock-ins in the context of sustainability transition research. To be able to change farming practices and design policies ... -
The good, the bad, the confusing : Finnish businesses’ perceptions on climate compensations
Hildén, Laura (2020)Yrityksiin kohdistuu ilmastonmuutoksen seurauksena lukuisia suoria ja epäsuoria riskejä. Lisäksi yritysten tärkeä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä on viime vuosina laajasti tunnistettu. Yrityksiltä odotetaan päästövähennyksiä ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.