Konstruoidun toiminnan funktiot
Tekijät
Päivämäärä
2021Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tutkielman tavoitteena on selvittää, millainen merkitys konstruoidulla toiminnalla on keskustelu- ja tarinakonteksteissa. Konstruoitua toimintaa on kuvattu esittäväksi kielenkäyttöstrategiaksi, jolla viittoja esittää hahmon toimintaa. Tähän mennessä ei ole tehty tarkempaa tutkimusta konstruoidun toiminnan funktioista tai sen käytöstä eri tekstilajeissa.
Tutkimus sisältää seuraavat tutkimuskysymykset: 1. Mikä on konstruoidun toiminnan tyypillisin käyttötarkoitus eli funktio keskustelu- ja tarinakontekstissa? 2. Miten muut konstruoidun toiminnan funktiot järjestyvät yleisyyden perusteella näissä konteksteissa? 3. Onko konstruoidun toiminnan tyyppien ja funktioiden välillä yhteyttä?
Tutkimus on toteutettu valmiin korpusaineiston havainnoinnilla ja frekvensseihin perustuvalla luokittelumenetelmällä. Konstruoidun toiminnan tyypit oli määritelty jatkumoluonteisesti vahvan, osittaisen ja heikon toiminnan mukaan. Konstruoidun toiminnan funktiot puolestaan koostuivat toiminnallisesta, kognitiivisesta ja referoivasta funktiosta. Tutkimuksessa käytetty suomalaisen viittomakielen korpusaineisto sisältää 10 viittojalta elisitoitua narratiivista kerrontaa ja vapaata keskustelua.
Tulokset osoittavat, että konstruoidun toiminnan funktiot ovat erilaiset keskustelu- ja tarinakonteksteissa sekä konstruoidun toiminnan käytössä on variaatiota viittojien välillä. Kognitiivinen funktio esiintyy tyypillisimmin keskustelukontekstissa ja toiminnallinen funktio puolestaan tarinakontekstissa. Molemmissa konteksteissa referoivaa funktiota on käytetty vähiten. Eniten funktioita esiintyy vahvan konstruoidun toiminnan aikana. Tulokset viittaavat siihen, että diskurssikontekstilla ja diskurssiteemalla on vaikutusta konstruoidun toiminnan käyttöön.
...
This Master’s thesis examines the functions of constructed action in discussion and narration contexts. Constructed action has been described as a gestural language use strategy where signer demonstrates character’s action. There is a lack of close, comparative research on the types of functions constructed action has and how it is used in different discourse types.
This research focuses on the following research questions: 1. What are the most typical functions that constructed action has in discussion and narration contexts? 2. How the other functions of constructed action are arranged on the grounds of frequency in these contexts? 3. Is there a connection between the types of constructed action and the functions they have?
The data of this study consist of elicited narrative and free discussion by ten Finnish Sign Language users. The readily annotated corpus material was observed and classified based on their frequency. The types of constructed action were classified on a continuum of overt, reduced and subtle constructed action. The categorization of functions included three functions: action, cognitive and reference.
The results show that the functions of constructed action are different in discussion and narration contexts as well as that there is variation in the use of constructed action between signers. Cognitive function is the most typical function in the discussion context and action function is the most typical function in the narration context. Reference function is the least used function in both contexts. The most occurrences of functions took place during the overt constructed action. Based on the results the discourse context and discourse theme affect the use of constructed action.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29560]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Konstruoidun toiminnan kehystämisen strategiat suomalaisen viittomakielen tarina- ja keskusteluaineistossa
Varttinen, Kirsi (2024)This Master’s thesis examines the strategies of framing constructed action (CA) — i.e. identifying the referent prior to the constructed action — in Finnish Sign Language (FinSL) narratives and conversational context. Since ... -
Kuvailevien viittomien ja konstruoidun toiminnan yhteispeli
Hoffrén, Noora (2019)Tutkielman aiheena on kuvailevien viittomien ja konstruoidun toiminnan keskinäinen esiintyminen. Molemmat ilmiöt ovat kielen eleistä, epäkonventionaalista ja hämärärajaista ainesta, jolla näytetään jotain pelkän kertomisen ... -
Kielenoppimisen ulottuvuudet : suomalainen viittomakieli valtakunnallisen perusopetussuunnitelman perusteissa 2014
Savolainen, Anu (2018)Maisterintutkielmassani tarkastelen tutkimusaineistoani, valtakunnallisen perusopetussuunnitelman perusteita 2014 ja siinä olevien viittomakieli ja kirjallisuus - ja suomen kieli ja kirjallisuus oppiaineiden oppimääriä ja ... -
Onko suomalainen viittomakieli uhanalainen?
Jantunen, Tommi (Soveltavan kielentutkimuksen keskus, Jyväskylän yliopisto; Kielikoulutuspolitiikan verkosto, 2023)Suomalainen viittomakieli on listattu uhanalaiseksi kieleksi Unescon ylläpitämässä verkkorekisterissä. Myös muissa lähteissä on alkanut esiintyä mainintoja kielen uhanalaisuudesta. Vaikka kielen status nähdään edunvalvonnan ... -
Asukkaiden toiminnan kokemuksia : uutta ulottuvuutta toimintakykyyn
Leskelä, Johanna (2002)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.