Muutoksen abstrakti napa : Deleuzen ja Guattarin sotakone-sommitelma
Authors
Date
2021Copyright
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Tutkimukseni tehtävänä on selvittää, mitä Deleuzen ja Guattarin sotakoneen (machine de guerre) käsite tarkoittaa ja mitä sillä pyritään käsitteellistämään. Deleuze ja Guattari erottelevat kaksi ajattelu- ja toimintatapaa, jotka ovat keskenään yhteen sopimattomia. Nomadinen toimintatapa eroaa asettuneesta ja vakiintuneesta (sédentaire) toiminnasta, joka viittaa valtion tai valtiokoneiston (appareil d'État) toimintalogiikkaan. Nomadit levittäytyvät tilaan vapaasti, vaihtaen usein asuinpaikkaa ja määrittävät alueensa paikallisesti ja tilannekohtaisesti. Valtion toimintatapaa määrittää puolestaan yleinen, globaali ja pysyvä näkökulma. Olennaista on näiden toiminta- ja ajattelumallien välinen ero ja jatkuva rajankäynti. Sotakone on jäsennys nomadisen elämän ja toiminnan muutosvoimalle. Tutkielma pyrkii osoittamaan, kuinka sotakone käsitteellistää luovan muutospotentiaalin sekä toisin toimimisen mahdollisuuden.
Tutkielma tarkastelee sotakoneen käsitettä suhteessa sille vastakkaiseen toiminta- ja ajattelutapaan, valtioon. Valtio pyrkii Deleuzen ja Guattarin mukaan säilyttämään pysyvät vallanelimet ja pitämään järjestystä yllä saman toistamisen kautta. Tutkielma pyrkii esittämään, kuinka sotakonetta ja valtiota erottaa olennaisesti kaksi tilan määritelmää ja kaksi tilaan asettumisen tapaa. Deleuze erottelee teoksessaan Différence et répétition (1968) kaksi tilan distribuution tapaa, logoksen ja nomoksen. Nomos viittaa sellaiseen elementtien järjestämisen tapaan, joka ei nojaa pysyvään järjestykseen. Osoitan, että sotakoneen toimintalogiikan ymmärtäminen vaatii taustalle logoksen ja nomoksen käsitteet, jotka selventävät sotakoneen organisoitumisen tapaa suhteessa valtion pysyvyyttä tavoittelevaan toimintalogiikkaan. Valtion vakiintuneesta toimintatavasta poiketen sotakone pystyy vapauttamaan liikettä ja jäsentämään uusia toimintatapoja. Nomoksen kanssa yhteen sopimatonta olemisen tapaa edustaa logokseen pohjautuva hierarkkinen ja elämää ennalta arvottava valtiokoneisto, joka pyrkii kaappaamaan sotakoneen osaksi itseään.
Tutkielma pyrkii myös selventämään sotakoneen suhdetta sotaan ja sotakoneen käsitteellistämän muutosvoiman luonnetta. Tutkielma esittää sotakoneen edustaman toisin toimimisen mahdollisuuden ja toiminnan vapauttamisen olevan Deleuzen ja Guattarin teoriassa tärkeä elementti autonomisen toimijuuden säilyttämisen kannalta.
...


Keywords
Metadata
Show full item recordCollections
- Pro gradu -tutkielmat [25541]
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Intensiivinen tekniikka : välitön aineellisuus ja luova teknisyys Gilles Deleuzen filosofiassa
Telivuo, Julius (Suomen filosofinen yhdistys ry, 2020) -
Kapitalismin käsite : Deleuzen ja Guattarin Marx-luenta ja autonomiset liikkeet
Purokuru, Pontus (2014)Tutkielmassa lähestytään kapitalismin käsitettä Gilles Deleuzen ja Félix Guattarin Marx-luennan pohjalta. Pyrin muodostamaan systemaattisen esityksen Deleuzen ja Guattarin kapitalismianalyysista, joka on toiminut yhtenä ... -
Finnish yearbook of political thought 2003, vol. 7
Unknown author (Jyväskylän yliopisto, 2003) -
Finnish yearbook of political thought 2001, vol. 5
Unknown author (Jyväskylän yliopisto, 2001) -
Finnish yearbook of political thought 2000, vol. 4
Unknown author (Jyväskylän yliopisto, 2000)