dc.contributor.advisor | Puupponen, Antti | |
dc.contributor.advisor | Jakonen, Mikko | |
dc.contributor.author | Karhu, Anni | |
dc.date.accessioned | 2021-06-17T10:49:53Z | |
dc.date.available | 2021-06-17T10:49:53Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/76652 | |
dc.description.abstract | Tutkimuksen tehtävänä on selvittää, miten Suomessa suhtaudutaan luomuun vuosien 2015–2020 välisenä aikana. Tutkimuksessa
tarkastelen millaisia teemoja Maaseudun Tulevaisuuden ja Käytännön Maamiehen artikkeleiden keskusteluista
nousee esille. Tutkimuskysymyksen lisäksi pohdin tutkielmassa luomua sen historian kontekstissa sekä millaisella politiikalla
luomua on toteutettu ja kuinka sitä voisi toteuttaa tulevaisuudessa.
Tutkimuksen aineiston muodostavat Maaseudun Tulevaisuuden ja Käytännön Maamiehen kirjoitukset vuosilta 2015–
2020, joista olen valinnut tutkimuksen aineiston. Lopullinen tutkimusaineisto koostuu 67 artikkelista, joista Maaseudun
Tulevaisuudesta on 61 artikkelia ja Käytännön Maamiehestä 6 artikkelia. Analysoin aineistoa teoriaohjaavalla sisällönanalyysilla.
Aineistosta löytyi eniten artikkeleita, jotka käsittelivät ympäristön ja ilmastonmuutoksen, talouden, sekä byrokratian teemoja.
Käsittelen analyysiluvuissa näitä teemoja ja asetan ne vuoropuheluun teorialukujen kanssa. Tutkimani ilmiö näyttäytyy
aineistoni valossa painottuen suomalaiseen maatalouteen ja sen tulevaisuuden haasteisiin. Olen jäsennellyt ja tulkinnut
luomua ympäristön ja ilmastonmuutoksen, talouden ja byrokratian kontekstissa ja pyrkinyt löytämään vastauksen
tutkimuskysymykseeni, miten luomuun suhtaudutaan Suomessa vuosien 2015–2020 välisenä aikana.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että luomuun suhtaudutaan Suomessa tulevaisuuden mahdollisuutena sekä ratkaisuna
elintarvikejärjestelmän erilaisiin haasteisiin. Luomun rinnalle on noussut myös muita potentiaalisia viljelymenetelmiä,
joissa on samanlaisia ominaisuuksia luomutuotannon kanssa. Luomutuotantokeskustelusta löytyi myös luomua kyseenalaistavia
piirteitä, jotka liittyivät sertifikaattiin ja globaaleihin haasteisiin. Luomututkimusta olisi hyvä olla enemmän,
että saataisiin ajankohtaista informaatiota asiasta. Tärkeäksi asiaksi tutkimuksessa nousivat politiikkatoimet ja niiden
suunnittelu niin, että elintarvikejärjestelmä kehittyisi kestävästi jokaisella sektorilla. | fi |
dc.format.extent | 101 | |
dc.language.iso | fi | |
dc.title | Miten luomuun suhtaudutaan Suomessa? : sisällönanalyysi Maaseudun Tulevaisuuden ja Käytännön Maamiehen kirjoituksista 2015-2020 | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:fi:jyu-202106173850 | |
dc.type.ontasot | Master’s thesis | en |
dc.type.ontasot | Pro gradu -tutkielma | fi |
dc.contributor.tiedekunta | Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta | fi |
dc.contributor.tiedekunta | Faculty of Humanities and Social Sciences | en |
dc.contributor.laitos | Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos | fi |
dc.contributor.laitos | Department of Social Sciences and Philosophy | en |
dc.contributor.yliopisto | Jyväskylän yliopisto | fi |
dc.contributor.yliopisto | University of Jyväskylä | en |
dc.contributor.oppiaine | Yhteiskuntapolitiikka | fi |
dc.contributor.oppiaine | Social Policy | en |
dc.rights.copyright | Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty. | fi |
dc.rights.copyright | This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited. | en |
dc.contributor.oppiainekoodi | 209 | |
dc.subject.yso | luonnonmukainen tuotanto | |
dc.subject.yso | luonnonmukainen viljely | |
dc.subject.yso | maatalous | |
dc.subject.yso | elintarviketuotanto | |