Kielellinen ja kuvallinen rakenne rakentamassa propagandatarrojen genreä
Tekijät
Päivämäärä
2021Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tämä kandidaatintutkielma tarkastelee julkisilta paikoilta löytyviä propagandatarroja kielellisen ja visuaalisen rakenteen näkökulmasta. Tutkielma pyrkii selvittämään, minkälaisista rakennejaksoista tarrat rakentuvat ja miten rakennejaksot järjestäytyvät toisiinsa nähden sekä miten tarrojen visuaalisen sommittelun valinnat vaikuttavat tarrojen viestintään. Näin ollen tutkielman teoriapohja perustuu vahvasti rakennekeskeisen genretutkimuksen teoriaan, tarkemmin sanottuna rakennepotentiaaliteoriaan, mutta myöskin visuaalisen suunnittelun kieliopin teoriaan.
Tutkimuksen aineistoksi valitut 45 tarraa kerättiin aikavälillä 13.5.2020–13.4.2021 pääosin Jyväskylästä, mutta myös muista kaupungeista. Tutkielma suoritettiin laadullisen tapaustutkimuksen periaattein. Analyysin myötä propagandatarrojen todennäköisiksi rakennejaksoiksi osoittautuivat iskulause- ja kuvajaksot, jotka esiintyivät lähes kaikissa aineiston tarroissa. Valinnaisiksi rakennejaksoiksi osoittautuivat yhteystiedot-jakso ja lisätiedot-jakso, joista yhteystiedot-jakso oli yleisempi esiintyen yli puolessa tarroista, kun taas lisätiedot-jakso esiintyi vain parissa tarrassa. Jaksojen väliseksi järjestykseksi määrittyi seuraava: keskisimpänä iskulause-jakso, jonka välittömässä läheisyydessä oli kuva-jakso ja mahdollisesti myös lisätiedot-jakso, ja viimeisenä ja yleensä kaikkein ei-keskisimmällä paikalla sijaitsi yhteystiedot-jakso.
Tarrojen visuaalisen rakenteen käytännöissä näkyi vaihtelua aihepiiristä toiseen. Tämä konkretisoitui esim. siten että eläinoikeustarrat asettivat keskisimmälle paikalle totena esitetyt eläinten olot, kun taas poliittisemmat tarrat asettivat keskiseksi myymänsä ideologisen unelman. Tarrojen sommittelukeinoihin vaikutti lisäksi tarrojen muoto, joka sai esim. pyöreiden tarrojen suosimaan yhden elementin, yleensä symbolin, keskittämistä huomionherättäjäksi. Pyöreät tarrat hyödynsivät myös muun muotoisia tarroja enemmän kehystystä, jonka myötä syntyi mm. vaikutelma siitä, että tarran asettanut organisaatio pyrki ottamaan etäisyyttä iskulauseiseensa.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [5333]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Valokuvien lajityypit ja merkitysrakenteet : työkaluja taide-, sanomalehti- ja mainosvalokuvien tulkintaan
Pienimäki, Mari (2011)Lisensiaattitutkimuksen Valokuvien lajityypit ja merkitysrakenteet. Työkaluja taide-, sanomalehti- ja mainosvalokuvien tulkintaan tavoitteena on kehittää valokuvatutkimusta etenkin valokuvien lajityyppien ja tulkinnan ... -
Roolipeliseuranhakuilmoituksen funktionaalinen rakentuminen
Uusitalo, Pinja (2019)Tässä tutkimuksessa selvitän millainen tekstilaji roolipeliseuranhakuilmoitus on tekstilajinsa rakentumisen perusteella. Roolipeliseuranhakuilmoitus on roolipelaajien harrasteyhteisössä esiintyvä tekstilaji, joka yhdistää ... -
Law of the Land : Shades of Nordic Noir in an Arctic Western
Hiltunen, Kaisa (Palgrave Macmillan, 2020)This book argues that adaptation is an underrecognized yet constitutive element of Nordic noir. In so doing, it reframes the prevailing critical view. Now celebrated for its global sweep, Nordic noir is equally a transmedial ... -
Kauhufantasia ja urbaani fantasia
Sirviö, Tomi (Jyväskylän yliopisto, 2021) -
Fantasia elokuvassa ja televisiossa
Koistinen, Aino-Kaisa; Korpua, Jyrki (Jyväskylän yliopisto, 2021)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.