”Kun rohkeuden vie tarpeeksi pitkälle, siitä tulee hulluutta” : pelottelu minäkertojan kokemana parisuhdeväkivallan muotona Stephenie Meyerin teoksessa Houkutus
Tekijät
Päivämäärä
2021Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tutkielmassa tarkastellaan Stephenie Meyerin Houkutusta narratologisen tutkimuksen keinoin. Huomiota kiinnitetään teoksen minäkertojan kuvauksiin pelottelusta parisuhteessa sekä lukijalle välittyviin mielikuviin parisuhteessa mahdollisesti tapahtuvasta väkivallasta ja tutkimuskysymykset kietoutuvat näiden ajatusten ympärille. Tutkimuksen relevanttiutta perustellaan Twilight-saagan nuorten lukijoiden keskuudessa saaman suuren suosion sekä saagasta aiemmin tehtyjen, parisuhdeväkivaltaa käsittelevien tutkimusten kautta.
Teoreettinen tausta tutkimuksessa pohjaa pitkälti sukupuolen- ja väkivaltatutkimuksen tutkimuskohteisiin. Parisuhdeväkivaltaa ja pelottelua tarkastellaan henkisenä, uhrin toimintaa kontrolloimaan pyrkivänä ja romantisoituna väkivaltana. Lisäksi sen selittämiseen käytetään sukupuolittuneen väkivallan, vallan epätasa-arvon ja sukupuoliroolien käsitteitä. Houkutuksessa esitettyä parisuhdetta taas pidetään representaationa heteroseksuaalisesta parisuhteesta, jonka osapuolet ovat omien sukupuoltensa representaatioita. Narratologisen tutkimuksen kentällä minäkertojan ja lukijan välistä suhdetta taas pyritään kuvaamaan ja selittämään Sara Dayn narratiivisen intiimiyden käsitteellä.
Kerronnan analyysissa esitellään niitä tapoja, joilla Houkutuksen minäkertoja Bella kuvaa ja kokee pelottelua omassa parisuhteessaan. Pelko esiintyy tukahdutettuna tunteena, joka yhdistetään myös vetovoimaan ja pahuuteen. Bellan kumppani, Edward, taas esiintyy kerronnassa uhrina, jonka kärsimyksestä lukijan oletetaan kokevan Bellan tavoin sympatiaa. Parin välillä tapahtuvasta parisuhdeväkivallasta vastuu siirtyy täten Bellalle, jonka naishahmona oletetaan vaikuttavan itse muiden tekemisiin. Lukijalle välittyvissä mielikuvissa pelottelu ja pelko esiintyvät romantisoituina, haluun, kiintymykseen ja huoleen sekoittuvina toimintoina ja tunteina, joiden voidaan nähdä kuuluvan osaksi romantiikkaa. Houkutuksen voidaan kokea täten luovan tietynlaista käsitystä rakkaudesta ja romantiikasta, joita varjostavat varsinkin ajatukset kivusta ja kärsimyksestä sekä naiseudesta, jota rajataan avuttomuudella ja tunteiden vähättelyllä.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [5329]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
"The reward was so much more than the pain" : Stephenie Meyerin teoksissa Twilight ja Midnight Sun esiintyvä pelottelu ja rakkauden ideologiat
Puustinen, Petra (2024)Tutkielmassa tarkastellaan Stephenie Meyerin teosparia Twilight ja Midnight Sun henkisen parisuhdeväkivallan ja rakkauden ideologioiden näkökulmista. Tutkimuskysymykset keskittyvät pelotteluun molempien minäkertojien ... -
Rajan tiloja : luonnollisuus, luonnottomuus ja epäluonnottomuus 2000-luvun pohjoismaisissa autofiktioissa
Marttinen, Heta (University of Jyväskylä, 2015) -
Aavesärkyä kertomuksen rakenteissa : kerronnalliset ja sukupuoliset rajanylitykset Taneli Viljasen teoksessa "Kaikki tilat ovat täynnä aaveita"
Säntti, Joonas (Eurooppalaisen filosofian seura ry, 2020)Taneli Viljasen romaani kutsuu tarkastelemaan itseään tekstitilana, jossa äänet kaikuvat. Teos hyödyntää tekstuaalisia strategioita, jotka tekevät ääniä yksilöivän paikantamisen ja kokemuksellisuuteen perustuvat tulkinnat ... -
Children and Childhoods in Women’s Madness Narratives
Jäntti, Saara (Routledge, 2017)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.