Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.advisorLaukkanen, Jari
dc.contributor.advisorPekkala, Satu
dc.contributor.advisorAhtiainen, Juha
dc.contributor.authorSalmi, Vera
dc.date.accessioned2021-05-28T09:47:21Z
dc.date.available2021-05-28T09:47:21Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/76026
dc.description.abstractKehonkoostumuksen muutosten on todettu olevan yhteydessä suolistomikrobiston koostumuksen muutoksiin. Urheilijoiden painonpudotuksen vaikutuksia suolistomikrobistoon ei kuitenkaan ole aiemmin tutkittu. Fitness- ja kehonrakennuslajien kilpailijat valmistautuvat kilpailuun keskimäärin 20 viikon ajan vähentämällä kehon rasvamassaa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, muuttuuko fitness- ja kehonrakennuslajien kilpailijoiden suolistomikrobisto kilpailukauden aikana ja onko mahdollisilla suolistomikrobiston muutoksilla yhteyttä rasvamassan sekä rasvattoman massan muutoksiin. Kehonkoostumus mitattiin (DXA, kaksienergisen röntgensäteen absorptiometria) ja ulostenäytteet kerättiin kahdeksalta naisurheilijalta (ikä 28 ± 4) ja kahdeltatoista miesurheilijalta (ikä 28 ± 5) noin 23 viikkoa ennen kilpailua (PRE) ja viikko ennen kilpailua (POST). Energian- ja ravintoaineiden saanti analysoitiin AivoDiet-ohjelman avulla. Ulostenäytteiden mikrobiston koostumus analysoitiin 16S rRNA geenin tunnistukseen perustuvalla sekvensoinnilla (Ion Torrent) ja CLC Microbial Genomics Package -ohjelmiston avulla. Aineiston analysointimenetelminä käytettiin Wilcoxonin merkittyjen sijaintilukujen testiä, Spearmanin järjestyskorrelaatiokerrointa ja Spearmanin osittaiskorrelaatiokerrointa. Tutkimusjakson aikana tutkittavien paino ja rasvamassa vähenivät (p < 0,001) sekä suolistomikrobiston beetadiversiteetti muuttui Bray-Curtis dissimilariteetti-indeksin (PERMANOVA) perusteella (p = 0,038). Ravinnon energian-, hiilihydraatin, proteiinin (p < 0,001), rasvan (p = 0,001) ja kuidun saanti (p = 0,002) laskivat. Firmikuuttien (p = 0,022), Lachnospiraceae-bakteeriheimon (p = 0,007) sekä siihen kuuluvan tuntemattoman bakteerisuvun (p = 0,007) runsaus laski. Bakteroidien (p = 0,022), Rikenellaceae-bakteeriheimon (p = 0,007) ja Alistipes-bakteerisuvun (p = 0,007) runsaus lisääntyi. Burkholderiaceae-bakteeriheimon (r = 0,500, p = 0,025) sekä Sutterella-bakteerisuvun (r = 0,515, p = 0,020) runsauden muutoksien ja rasvamassan muutoksien välillä havaittiin positiivista riippuvuutta energian-, hiilihydraatin, proteiinin, rasvan, kuidun ja sakkaroosin saannista riippumatta. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että kilpailijoiden suolistomikrobiston beetadiversiteetti ja tiettyjen mikrobien runsaus muuttuvat kilpailukaudella. Tulokset antavat viitteitä siitä, että Burkholderiaceae-heimo ja Sutterella-suku saattavat olla osallisina ruokavaliolla ja liikunnalla aikaansaatuihin kehon rasvamassan muutoksiin, vaikkakin suolistomikrobiston ja kehonkoostumuksen muutoksien välistä yhteyttä selittävät mekanismit vaativat lisää tutkimusta.fi
dc.format.extent84
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofi
dc.rightsIn Copyrighten
dc.titleKehonkoostumuksen ja suolistomikrobiston muutokset fitness- ja kehonrakennuslajien kilpailijoilla kilpailukauden aikana
dc.typemaster thesis
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-202105283271
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaLiikuntatieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sport and Health Sciencesen
dc.contributor.laitosLiikunta- ja terveystieteetfi
dc.contributor.laitosSport and Health Sciencesen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.oppiaineLiikuntalääketiedefi
dc.contributor.oppiaineSport Medicineen
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi5042
dc.subject.ysokehonkoostumus
dc.subject.ysofitness-urheilu
dc.subject.ysokehonrakennus
dc.subject.ysourheilijat
dc.subject.ysosuolistomikrobisto
dc.format.contentfulltext
dc.rights.urlhttps://rightsstatements.org/page/InC/1.0/
dc.rights.accessrightsTekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/kokoelmat/arkistotyoasema..fi
dc.rights.accessrightsThe author has not given permission to make the work publicly available electronically. Therefore the material can be read only at the archival workstation at Jyväskylä University Library (https://kirjasto.jyu.fi/collections/archival-workstation).en
dc.type.okmG2


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot

In Copyright
Ellei muuten mainita, aineiston lisenssi on In Copyright