Show simple item record

dc.contributor.advisorLaukkanen, Jari
dc.contributor.advisorPekkala, Satu
dc.contributor.advisorAhtiainen, Juha
dc.contributor.authorSalmi, Vera
dc.date.accessioned2021-05-28T09:47:21Z
dc.date.available2021-05-28T09:47:21Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/76026
dc.description.abstractKehonkoostumuksen muutosten on todettu olevan yhteydessä suolistomikrobiston koostumuksen muutoksiin. Urheilijoiden painonpudotuksen vaikutuksia suolistomikrobistoon ei kuitenkaan ole aiemmin tutkittu. Fitness- ja kehonrakennuslajien kilpailijat valmistautuvat kilpailuun keskimäärin 20 viikon ajan vähentämällä kehon rasvamassaa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, muuttuuko fitness- ja kehonrakennuslajien kilpailijoiden suolistomikrobisto kilpailukauden aikana ja onko mahdollisilla suolistomikrobiston muutoksilla yhteyttä rasvamassan sekä rasvattoman massan muutoksiin. Kehonkoostumus mitattiin (DXA, kaksienergisen röntgensäteen absorptiometria) ja ulostenäytteet kerättiin kahdeksalta naisurheilijalta (ikä 28 ± 4) ja kahdeltatoista miesurheilijalta (ikä 28 ± 5) noin 23 viikkoa ennen kilpailua (PRE) ja viikko ennen kilpailua (POST). Energian- ja ravintoaineiden saanti analysoitiin AivoDiet-ohjelman avulla. Ulostenäytteiden mikrobiston koostumus analysoitiin 16S rRNA geenin tunnistukseen perustuvalla sekvensoinnilla (Ion Torrent) ja CLC Microbial Genomics Package -ohjelmiston avulla. Aineiston analysointimenetelminä käytettiin Wilcoxonin merkittyjen sijaintilukujen testiä, Spearmanin järjestyskorrelaatiokerrointa ja Spearmanin osittaiskorrelaatiokerrointa. Tutkimusjakson aikana tutkittavien paino ja rasvamassa vähenivät (p < 0,001) sekä suolistomikrobiston beetadiversiteetti muuttui Bray-Curtis dissimilariteetti-indeksin (PERMANOVA) perusteella (p = 0,038). Ravinnon energian-, hiilihydraatin, proteiinin (p < 0,001), rasvan (p = 0,001) ja kuidun saanti (p = 0,002) laskivat. Firmikuuttien (p = 0,022), Lachnospiraceae-bakteeriheimon (p = 0,007) sekä siihen kuuluvan tuntemattoman bakteerisuvun (p = 0,007) runsaus laski. Bakteroidien (p = 0,022), Rikenellaceae-bakteeriheimon (p = 0,007) ja Alistipes-bakteerisuvun (p = 0,007) runsaus lisääntyi. Burkholderiaceae-bakteeriheimon (r = 0,500, p = 0,025) sekä Sutterella-bakteerisuvun (r = 0,515, p = 0,020) runsauden muutoksien ja rasvamassan muutoksien välillä havaittiin positiivista riippuvuutta energian-, hiilihydraatin, proteiinin, rasvan, kuidun ja sakkaroosin saannista riippumatta. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että kilpailijoiden suolistomikrobiston beetadiversiteetti ja tiettyjen mikrobien runsaus muuttuvat kilpailukaudella. Tulokset antavat viitteitä siitä, että Burkholderiaceae-heimo ja Sutterella-suku saattavat olla osallisina ruokavaliolla ja liikunnalla aikaansaatuihin kehon rasvamassan muutoksiin, vaikkakin suolistomikrobiston ja kehonkoostumuksen muutoksien välistä yhteyttä selittävät mekanismit vaativat lisää tutkimusta.fi
dc.format.extent84
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofi
dc.titleKehonkoostumuksen ja suolistomikrobiston muutokset fitness- ja kehonrakennuslajien kilpailijoilla kilpailukauden aikana
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-202105283271
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaLiikuntatieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sport and Health Sciencesen
dc.contributor.laitosLiikunta- ja terveystieteetfi
dc.contributor.laitosSport and Health Sciencesen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.oppiaineLiikuntalääketiedefi
dc.contributor.oppiaineSport Medicineen
dc.rights.copyrightJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.rights.copyrightThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi5042
dc.subject.ysokehonkoostumus
dc.subject.ysofitness-urheilu
dc.subject.ysokehonrakennus
dc.subject.ysourheilijat
dc.subject.ysosuolistomikrobisto
dc.format.contentfulltext
dc.rights.accessrightsTekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/kokoelmat/arkistotyoasema..fi
dc.rights.accessrightsThe author has not given permission to make the work publicly available electronically. Therefore the material can be read only at the archival workstation at Jyväskylä University Library (https://kirjasto.jyu.fi/collections/archival-workstation).en
dc.type.okmG2


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record