dc.contributor.advisor | Laukkanen, Jari | |
dc.contributor.advisor | Pekkala, Satu | |
dc.contributor.advisor | Ahtiainen, Juha | |
dc.contributor.author | Salmi, Vera | |
dc.date.accessioned | 2021-05-28T09:47:21Z | |
dc.date.available | 2021-05-28T09:47:21Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/76026 | |
dc.description.abstract | Kehonkoostumuksen muutosten on todettu olevan yhteydessä suolistomikrobiston koostumuksen muutoksiin. Urheilijoiden painonpudotuksen vaikutuksia suolistomikrobistoon ei kuitenkaan ole aiemmin tutkittu. Fitness- ja kehonrakennuslajien kilpailijat valmistautuvat kilpailuun keskimäärin 20 viikon ajan vähentämällä kehon rasvamassaa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, muuttuuko fitness- ja kehonrakennuslajien kilpailijoiden suolistomikrobisto kilpailukauden aikana ja onko mahdollisilla suolistomikrobiston muutoksilla yhteyttä rasvamassan sekä rasvattoman massan muutoksiin.
Kehonkoostumus mitattiin (DXA, kaksienergisen röntgensäteen absorptiometria) ja ulostenäytteet kerättiin kahdeksalta naisurheilijalta (ikä 28 ± 4) ja kahdeltatoista miesurheilijalta (ikä 28 ± 5) noin 23 viikkoa ennen kilpailua (PRE) ja viikko ennen kilpailua (POST). Energian- ja ravintoaineiden saanti analysoitiin AivoDiet-ohjelman avulla. Ulostenäytteiden mikrobiston koostumus analysoitiin 16S rRNA geenin tunnistukseen perustuvalla sekvensoinnilla (Ion Torrent) ja CLC Microbial Genomics Package -ohjelmiston avulla. Aineiston analysointimenetelminä käytettiin Wilcoxonin merkittyjen sijaintilukujen testiä, Spearmanin järjestyskorrelaatiokerrointa ja Spearmanin osittaiskorrelaatiokerrointa.
Tutkimusjakson aikana tutkittavien paino ja rasvamassa vähenivät (p < 0,001) sekä suolistomikrobiston beetadiversiteetti muuttui Bray-Curtis dissimilariteetti-indeksin (PERMANOVA) perusteella (p = 0,038). Ravinnon energian-, hiilihydraatin, proteiinin (p < 0,001), rasvan (p = 0,001) ja kuidun saanti (p = 0,002) laskivat. Firmikuuttien (p = 0,022), Lachnospiraceae-bakteeriheimon (p = 0,007) sekä siihen kuuluvan tuntemattoman bakteerisuvun (p = 0,007) runsaus laski. Bakteroidien (p = 0,022), Rikenellaceae-bakteeriheimon (p = 0,007) ja Alistipes-bakteerisuvun (p = 0,007) runsaus lisääntyi. Burkholderiaceae-bakteeriheimon (r = 0,500, p = 0,025) sekä Sutterella-bakteerisuvun (r = 0,515, p = 0,020) runsauden muutoksien ja rasvamassan muutoksien välillä havaittiin positiivista riippuvuutta energian-, hiilihydraatin, proteiinin, rasvan, kuidun ja sakkaroosin saannista riippumatta.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että kilpailijoiden suolistomikrobiston beetadiversiteetti ja tiettyjen mikrobien runsaus muuttuvat kilpailukaudella. Tulokset antavat viitteitä siitä, että Burkholderiaceae-heimo ja Sutterella-suku saattavat olla osallisina ruokavaliolla ja liikunnalla aikaansaatuihin kehon rasvamassan muutoksiin, vaikkakin suolistomikrobiston ja kehonkoostumuksen muutoksien välistä yhteyttä selittävät mekanismit vaativat lisää tutkimusta. | fi |
dc.format.extent | 84 | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | fi | |
dc.title | Kehonkoostumuksen ja suolistomikrobiston muutokset fitness- ja kehonrakennuslajien kilpailijoilla kilpailukauden aikana | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:fi:jyu-202105283271 | |
dc.type.ontasot | Pro gradu -tutkielma | fi |
dc.type.ontasot | Master’s thesis | en |
dc.contributor.tiedekunta | Liikuntatieteellinen tiedekunta | fi |
dc.contributor.tiedekunta | Faculty of Sport and Health Sciences | en |
dc.contributor.laitos | Liikunta- ja terveystieteet | fi |
dc.contributor.laitos | Sport and Health Sciences | en |
dc.contributor.yliopisto | Jyväskylän yliopisto | fi |
dc.contributor.yliopisto | University of Jyväskylä | en |
dc.contributor.oppiaine | Liikuntalääketiede | fi |
dc.contributor.oppiaine | Sport Medicine | en |
dc.rights.copyright | Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty. | fi |
dc.rights.copyright | This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited. | en |
dc.type.publication | masterThesis | |
dc.contributor.oppiainekoodi | 5042 | |
dc.subject.yso | kehonkoostumus | |
dc.subject.yso | fitness-urheilu | |
dc.subject.yso | kehonrakennus | |
dc.subject.yso | urheilijat | |
dc.subject.yso | suolistomikrobisto | |
dc.format.content | fulltext | |
dc.rights.accessrights | Tekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/kokoelmat/arkistotyoasema.. | fi |
dc.rights.accessrights | The author has not given permission to make the work publicly available electronically. Therefore the material can be read only at the archival workstation at Jyväskylä University Library (https://kirjasto.jyu.fi/collections/archival-workstation). | en |
dc.type.okm | G2 | |