Kuolemaan asti : poliittinen analyysi englantilaisien jalkapalloseurojen kannatuslauluista
Tässä tutkimuksessa pureudun neljän englantilaisen jalkapalloseuran kannatuslauluihin, esittäen niiden tehtävän välineinä, joiden avulla fanit muodostavat omaa poliittista ryhmäänsä. Kannatuslaulut tarjoavat kuvan faneista omimmillaan, ilman että he pääsevät miettimään positiotaan erityisemmin. Näin laulavat myös paljastavat millä perustein omaa identiteettiä luodaan, sekä erotutaan muista. He eivät ole laulaessaan insinöörejä, työttömiä, tai toimitusjohtajia. He ovat vain ja ainoastaan faneja.
Aineisto on kerätty Fanchants-sivustolta, jonne fanit voivat itse lisätä kannatuslauluja sanoineen ja äänitteineen. Tutkimuksessa käydään läpi Manchester Cityn, Manchester Unitedin, Arsenalin sekä Chelsean kannatuslauluja.
Tutkimuksen metodina käytän pääasiassa narratiivista analyysia, jonka apuna on hieman kriittistä diskurssianalyysia. Narratiivianalyysin avulla valotan kerronnallisia valintoja, joita lauluissa käytetään, en niinkään etsi tiettyjä narratiiveja. Toisin sanoen keskityn narratiivin työkaluihin, kuten kertojan positioon tai semanttisiin valintoihin. Kriittinen diskurssianalyysi taas tuo implisiittisten oletusten analyysin mukaan tutkimukseen. Teoriana tutkimuksessa taas on Carl Schmittin poliittisen jako ystävään ja viholliseen. Tukena tälle on erilaisia teorioita toiseuden käsitteestä, sankaruudesta sekä identiteetistä.
Analyysi jakautuu kolmeen temaattiseen päälukuun, jotka käsittelevät sankaruutta, vihollisuutta ja faneja kollektiivina. Esitän analyysin perusteella, että fanit rakentavat omaa poliittista ryhmäänsä kahden pääteeman, lojaliteetin ja toiseuden, varaan. Tämä tapahtuu hyödyntämällä viihdyttäviä ja helppoja lauluja vetämään uusia jäseniä mukaan ja opettamalla heille oman seuran arvot. Fanit hyödyntävät tilannetajuaan, jonka avulla he ymmärtävät laulaa aina tilaisuuteen sopivan laulun.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29740]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Ernesto Laclau: universalismi, partikularismi ja kysymys identiteetistä
Palonen, Emilia; Tilli, Jouni (Valtiotieteellinen yhdistys, 2020)Käännös suomeksi Ernesto Laclaun artikkelista "Universalism, Particularism and the Question of Identity" (1992): "Universalismi, partikularismi ja kysymys identiteetistä". Käännös: Emilia Palonen ja Jouni Tilli. -
"Sinne on pakko päästä... purkaa niitä tunteita... ja elää sen matsin mukana" : jalkapallon miesten Veikkausliigaseura VPS:n kannattajaksi valikoituminen ja kannattajuuden rooli osana identiteettiä.
Autio, Juho (2018)Suomalainen jalkapallo ja sen kannattajat kärsivät arvostuksen puutteesta, sillä maassa pelin taso ja otteluiden tunnelma ovat monessa mielessä kaukana eurooppalaisesta huipusta. Kaikesta huolimatta Suomeen on vuosien ... -
Naiset miesten jalkapallon kannattajina : tapaustutkimus Seinäjoen Jalkapallokerhon kannattajaryhmä Klopeista
Liljander, Susanna; Salmikangas, Anna-Katriina; Szerovay, Mihaly (Liikuntatieteellinen seura, 2024)Jalkapallokannattaminen on nähty miehisenä toimintana, mutta 2010-luvun tutkimukset ovat nostaneet esiin naisten roolia ilmiössä. Suomessa aihetta ei kuitenkaan ole vielä tutkittu. Tämän fenomenologis-hermeneuttisen ... -
A Russian Radical Conservative Challenge to the Liberal Global Order : Aleksandr Dugin
Backman, Jussi (Palgrave Macmillan, 2020)The chapter examines Russian political theorist Aleksandr Dugin’s (b. 1962) challenge to the Western liberal order. Even though Dugin’s project is in many ways a theoretical epitome of Russia’s contemporary attempt to ... -
A philosophy of concrete life : Carl Schmitt and the political thought of late modernity
Ojakangas, Mika (Jyväskylän yliopisto, 2004)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.