Jyväskylän yliopisto | JYX-julkaisuarkisto

  • suomi  | Anna palautetta |
    • suomi
    • English
 
  • Kirjaudu
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä aineisto 
  • JYX
  • Opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat
  • Näytä aineisto
JYX > Opinnäytteet > Pro gradu -tutkielmat > Näytä aineisto

Opiskelija- ja työpaikkaravintoloiden ilmastovaikutukset ja toimenpiteet niiden vähentämiseksi : case Semma Oy

Thumbnail
Katso/Avaa
1.3 Mb

Lataukset:  
Show download detailsHide download details  
Tekijät
Latva-Hakuni, Elli
Päivämäärä
2020
Oppiaine
YmpäristötiedeEnvironmental science
Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.

 
Ruoantuotanto aiheuttaa huomattavan määrän, 25–35 %, kaikista ihmisen tuottamista kasvihuonekaasuista. Suomessa opiskelija- ja työpaikkaravintoloilla on merkittävä rooli ihmisten päivittäisessä syömisessä ja siksi niillä on myös keskeinen asema ruokajärjestelmän ilmastovaikutusten pienentämisessä. Tehokkaiden ilmastotoimien toteuttaminen edellyttää kuitenkin ravintoloiden toiminnasta aiheutuvien ilmastovaikutusten selvittämistä. Tässä työssä määritin Jyväskylän yliopistolla ruokapalveluita tuottavan Semma Oy:n hiilijalanjäljen. Hiilijalanjälki kuvaa tietyn rajattavissa olevan kokonaisuuden, kuten yrityksen, yksilön tai tuotteen, ilmastovaikutusta. Lisäksi laskin erilaisia päästövähennysskenaarioita siitä, millaisilla toimenpiteillä Semman olisi mahdollista vähentää 30 %, 50 % ja 65 % nykyisistä päästöistä. Semman hiilijalanjälki oli yhteensä 2281 CO2- ekvivalenttitonnia. Suurin päästölähde oli ruokahankinnat, joka muodosti 85 % kaikista päästöistä. Toisena oli energia 8 % osuudella hiilijalanjäljestä. Muiden päästölähteiden, eli hankintojen, palveluiden, työmatkaliikenteen, jätteiden sekä veden, vaikutus hiilijalanjälkeen oli pieni. Semman hiilijalanjälkeä olisi mahdollista pienentää 65 %, mikäli ruoka olisi kokonaan kasviperäistä, ruokahävikkiä ei syntyisi ja energia ja liikenne olisivat päästötöntä. Opiskelija- ja työpaikkaravintolat voivat tehdä merkittäviä päästövähennyksiä etenkin ruokahankinnoista, esimerkiksi muokkaamalla ruokalistoja enemmän kasvispainotteisemmiksi. ...
 
The global food system is responsible for a significant amount, 25-35 %, of all human-induced greenhouse gas emissions. Student and workplace canteens have a good opportunity to promote actions towards a more climate-friendly food sector since these canteens have a big role in the everyday eating of Finnish people. Better knowledge of the climate impact of student and workplace canteens is essential to identify the best practices for the mitigation of greenhouse gas emissions. In this thesis I defined the carbon footprint of Semma university canteens. Carbon footprint describes the climate impact of a certain unit such as product, company, or person. Based on these results I calculated three different emission reduction scenarios. The carbon footprint of Semma was 2281 tonnes of carbon dioxide equivalent. The biggest source of emissions was food procurements that formed 85 % of the carbon footprint. The second biggest source was energy with an 8 % share of the carbon footprint. The rest of the emissions were caused by procurements, services, business travels, and commuting, waste, and water, in that order. If all food is plant-based, no food waste is generated and energy and traffic are emission-free, the emission reduction will be 65 % of the current carbon footprint. The best way for student and workplace canteens to mitigate their climate impact is through food procurements, for example shifting towards a more plant-based menu. ...
 
Asiasanat
ruokapalvelut henkilöstöravintolat opiskelijaravintolat kasvihuonekaasut hiilijalanjälki ilmastovaikutukset
URI

http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202101141080

Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedot
Kokoelmat
  • Pro gradu -tutkielmat [24515]

Samankaltainen aineisto

Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.

  • Hiilijalanjälkimerkki kestävän kehityksen edistäjänä : Ruotsin ja Suomen eroavaisuudet merkintäprosesseissa 

    Jussila, Riina (2011)
    Tutkimuksen tarkoitus on selvittää, miten tuotteiden ilmastovaikutuksen arviointi eroaa Suomessa ja Ruotsissa, mistä tekijöistä erot maiden välillä johtuvat ja miten valtio on vaikuttanut kehitykseen naapurimaissa. Tutkimus ...
  • Is there a convincing case for climate veganism? 

    Kortetmäki, Teea; Oksanen, Markku (Springer, 2021)
    Climate change compels us to rethink the ethics of our dietary choices and has become an interesting issue for ethicists concerned about diets, including animal ethicists. The defenders of veganism have found that climate ...
  • The carbon footprint of a knowledge organization and emission scenarios for a post-COVID-19 world 

    El Geneidy, Sami; Baumeister, Stefan; Govigli, Valentino Marini; Orfanidou, Timokleia; Wallius, Venla (Elsevier, 2021)
    The looming climate crisis requires an immediate response, in which organizations, as major contributors, should play a central role. However, these organizations need appropriate tools to measure and mitigate their climate ...
  • How do Finnish tourism companies measure their carbon footprint and what can bedone to reduce it? : a case study of 10 companies 

    Mannonen, Lotta (2019)
    Tourism is one part of traveling, being traveling for pleasure, and it can better be defined as people staying at a destination, outside their ordinary environment for at least one night (Mason, 2015; Page & Connell, 2006), ...
  • The good, the bad, the confusing : Finnish businesses’ perceptions on climate compensations 

    Hildén, Laura (2020)
    Yrityksiin kohdistuu ilmastonmuutoksen seurauksena lukuisia suoria ja epäsuoria riskejä. Lisäksi yritysten tärkeä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä on viime vuosina laajasti tunnistettu. Yrityksiltä odotetaan päästövähennyksiä ...
  • Selaa aineistoja
  • Selaa aineistoja
  • Artikkelit
  • E-kirjat
  • Esitelmät ja posterit
  • Historialliset kartat
  • Julkaisusarjat
  • Konferenssit ja seminaarit
  • Lehdet
  • Opinnäytteet
  • Oppimateriaalit
  • Nuotit ja musiikki
  • Tutkimusdata
  • Tutkimusraportit
  • Valokuvat

Selaa

Kaikki aineistotKokoelmaluetteloJulkaisupäivätTekijätAsiasanatJulkaistuLaitosOppiaine

Omat tiedot

Kirjaudu sisään

Tilastot

Tarkastele käyttötilastoja
  • Kuinka julkaista JYXissä?
  • Rinnakkais­tallentaminen
  • Opinnäytteiden julkaisu
  • Väitöskirjojen julkaisu
  • Julkaisupalvelut

Avoin tiede JYU:ssa
 
Tietosuojailmoitus

Saavutettavuusseloste

Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.
Open Science Centre