Kirjojen toimijuudet ja leikki maailmojen välisellä rajalla Lemony Snicketin lastenkirjasarjassa A Series of Unfortunate Events
Tekijät
Päivämäärä
2020Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tämän pro gradu -tutkielman fokuksessa ovat kirjojen ja kerronnan toimijuudet sekä lukijan, kirjan ja fiktiivisen maailman väliset suhteet Lemony Snicketin lastenkirjasarjassa A Series of Unfortunate Events. Aihetta käsitellään kolmesta näkökulmasta: Ensinnäkin työssä tarkastellaan sarjan kertojahahmon ja yleisö-agentin toimintaa kirjojen narratiivissa sekä sitä, millaiseen vuorovaikutukseen kirjasarja kutsuu lukijaansa. Toiseksi siinä pureudutaan tapoihin, joilla kirjat ja kirjallisuus tuovat toimijuuttaan näkyville sarjan kirjoissa osallistumalla niissä kuvattuihin tapahtumiin ja jättämällä jälkensä henkilöhahmojen toimintaan. Kolmanneksi siinä selvitetään, millä tavoin fyysinen kirjaesine, adaptaatiot ja promotionaaliset tekstit osallistuvat sarjan maailman rakentamiseen ja hämärtävät rajaa fiktiivisen ja aktuaalisen maailman välillä.
Työn tutkimusaineisto koostuu kolmestatoista lastenromaanista sekä niiden periteksteistä, epiteksteistä ja adaptaatioista, joiden tarkasteluun sovelletaan kertomusteoreettista analyysikäsitteistöä, toimijaverkkoteoreettista toimijuuskäsitystä sekä affordanssin konseptia. Aineistoa lähestyttäessä hyödynnetään pintalukemisen menetelmää, joka korostaa sitä, mikä tekstistä ja muusta materiaalista rakentuvassa kerronnallisessa kokonaisuudessa on ilmeistä ja näkyvää.
Kerronnallinen kokonaisuus näyttäytyy tutkielmassa toimijaverkkona, jossa inhimilliset ja ei-inhimilliset toimijuudet kietoutuvat yhteen ja vaikuttavat toistensa toimintaan tasaväkisinä. Toimijuutta ei siinä nähdä ihmisen yksinoikeutena, vaan aktiivisen toimijan rooliin nousevat myös esimerkiksi kirjaesine ja kerronnalliset rakennelmat, jotka vuorovaikuttavat lukijan kanssa ja saavat aikaan konkreettisia vaikutuksia.
Tutkielma tekee populaaria lastenkirjallisuutta koskevan tutkimuksen kautta näkyväksi fiktion ja todellisuuden välisiä leikkauspintoja ja ihmettelee lukijan kokemusta, jossa fiktio ja todellisuus ovat aina jossain määrin limittäin. Lisäksi se tuo uusia näkökulmia keskusteluun kirjaesineen mahdollisuuksista ja tarinamaailman levittäytymisestä kirjan sivuilta muihin medioihin muun muassa esittelemällä multimondiaalisuuden käsitteen, joka viittaa fiktiosta aktuaaliseen maailmaan nouseviin esineisiin.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29544]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Rajan tiloja : luonnollisuus, luonnottomuus ja epäluonnottomuus 2000-luvun pohjoismaisissa autofiktioissa
Marttinen, Heta (University of Jyväskylä, 2015) -
Paramedia : thresholds of the social text
Tavares, Sérgio (University of Jyväskylä, 2017)This work is an adaptation of Gerard Genette’s theory of paratexts to social media. Paratexts are information surrounding texts, and usually helping the user to decide whether or not to consume a text. In social ... -
Fiktiivisen tekijähahmon roolit ja leikki maailmojen välisellä rajalla Lemony Snicketin Surkeiden sattumusten sarjassa : "Valitettavasti minun täytyy kertoa sinulle, että käsissäsi on erittäin epämiellyttävä kirja."
Parkkola, Isla (2017)Tarkastelen tutkielmassani Surkeiden sattumusten sarja -nimisen lastenkirjasarjan fiktiivisen tekijähahmon, Lemony Snicketin, rooleja sarjan maailman rakentumisen näkökulmasta. Niin Snicket kuin sarjakin ovat Daniel Handler ... -
Mahdollisten maailmojen semantiikka fiktion tutkimuksessa
Koskimaa, Raine (1994) -
"Man vill gärna berätta". Man-kerronnan luonnoton luonnollisuus ja Daniel Sjölinin omaelämäkerrallinen Oron bror.
Marttinen, Heta (Kirjallisuudentutkijain Seura, 2013)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.