Kokonaisarkkitehtuurin mallintaminen käytännössä
Tekijät
Päivämäärä
2020Pääsyrajoitukset
Tekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat..
Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Organisaatioiden globalisoituessa ja kasvaessa on tarve hallita suuria kokonaisuuksia sekä digitalisaation vaikutuksesta parantaa IT:n ja liiketoiminnan yhteistoimintaa, jotta toiminnot vastaavat kuluttajien tarpeisiin. Kokonaisarkkitehtuuria on ehdotettu ratkaisuksi liiketoiminnan ja IT:n yhteistoiminnan parantamiseen. Tässä pro gradu -tutkimuksessa tutkittiin, miten kokonaisarkkitehtuuria mallinnetaan käytännössä ja miten käytänteet eroavat vallitsevasta teoriasta. Tutkimuksen tarkoitus oli asiantuntijahaastatteluiden avulla saada selvyyttä siihen, vastaako kokonaisarkkitehtuurin mallintamisen käytäntö teoriaa ja miten käytännössä kokonaisarkkitehtuuria mallinnetaan. Tutkimuksen motivaationa oli aikaisemman vastaavan tutkimuksen puute sekä tutkijan oma kiinnostus kokonaisarkkitehtuuriin käytännön näkökulmasta. Tutkimuskysymyksiin liittyen tutkimuksessa ensin perehdyttiin vallitsevaan teoriaan tutkimalla alan tutkimuksia ja kirjallisuutta. Tutkimusmenetelmäksi tutkimuksen empiiriseen osuuteen valikoitui teemahaastattelu, jossa teemojen muodostamisessa hyödynnettiin kirjallisuudesta kerättyä aineistoa. Haastateltaviksi tutkimukseen osallistui viisi eri asiantuntijaa neljästä eri organisaatiosta, joissa kaikki asiantuntijat toimivat kokonaisarkkitehtina kuvaten asiakasorganisaatioiden ympäristöjä julkishallinnossa tai yksityisellä sektorilla. Tutkimuksessa havaittiin, että suurilta osin kokonaisarkkitehtuurin mallintamisen käytäntö vastaa teoriaa. Eroavaisuudet ilmenevät lähinnä eri kokonaisarkkitehtuurin osa-alueiden priorisoinnissa tai mallintamisen prosessissa tai lopullisessa mallissa, mitkä aiheuttavat tarve ja käytössä olevat resurssit. Työssä todetaan, että kokonaisarkkitehtuuria mallinnetaan käytännössä liiketoimintalähtöisesti IT:n tarpeisiin. Kokonaisarkkitehtuuri on olemassa myös ilman mallia, mutta tarve sanelee käytännössä, mitä malliin lopulta päätyy.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29544]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
ArchiMaten soveltuvuus mallintajalle kokonaisarkkitehtuurin työvälineenä
Melartin, Rasmus (2024)Kokonaisarkkitehtuurin tärkeimpiin tavoitteisiin lukeutuu liiketoiminnan, informaatioteknologian ja strategian yhteensovittaminen. ArchiMate-mallinnuskieli pyrkii toimimaan työkaluna tämän haasteen ratkaisemiksi mahdollistamalla ... -
Kokonaisarkkitehtuurin käyttö strategisessa suunnittelussa
Savilaakso, Elina (2019)Tämä systemaattisena kirjallisuuskatsauksena toteutettu kandidaatintutkielma pyrkii selvittämään, miten strategian ja kokonaisarkkitehtuurin yhteys tulee esille alan kirjallisuudessa, miten kokonaisarkkitehtuuria käytetään ... -
Kokonaisarkkitehtuurin hyödyt ja haasteet yksityisissä organisaatioissa
Sunnarborg, Fanny (2021)Organisaatio on kokonaisuus, jonka eri osa-alueet ovat riippuvaisia toisistaan, ja muutos yksittäisessä osa-alueessa heijastuu joko suoraan tai epäsuorasti muille alueille. Samanaikaisesti nykypäivänä organisaatiot ovat ... -
Ekosysteemien kokonaisarkkitehtuurin hallinta : mitä kokonaisarkkitehdit voivat oppia ekologeilta ja fysiikan nobelisteilta?
Nurmi, Jarkko; Seppänen, Ville (Systeemityöyhdistys SYTYKE ry; Tieto- ja Viestintätekniikan ammattilaiset TIVIA ry, 2021)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.