”I don’t know what to say” : A Study of Conversational Maxims in Post-Competition Sports Interviews
Tekijät
Päivämäärä
2020Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Nykypäivänä haastattelut ovat olennainen osa kansainvälistä huippu-urheilua ja siten myös iso osa huippu-urheilijan kilpailukautta. Urheilijat antavat haastatteluja sekä kansainväliselle että oman kotimaansa urheilumedialle ennen kilpailuja ja kilpailujen jälkeen sekä omalla äidinkielellään että englanniksi. Urheiluhaastatteluja ei ole kuitenkaan tutkittu kielitieteen näkökulmasta vielä kovinkaan laaja-alaisesti, joten tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on tarjota uusi näkökulma sekä kielitieteen alaan että urheiluhaastattelujen analysoimiseen.
Tässä tutkimuksessa analysoitiin laadullisella menetelmällä kuutta englanninkielistä, kisasuorituksen jälkeen tehtyä urheiluhaastattelua. Aineistoksi valittiin haastatteluja ainoastaan talviurheilulajeista sekä urheilijoilta, joiden äidinkieli ei ole englanti. Kaikki tutkimuksessa analysoidut haastattelut on suoritettu urheiluorganisaatioiden tai urheilutoimittajan toimesta, ja videot on julkaistu kyseisten organisaatioiden sosiaalisen median kanavilla. Haastattelut litteroitiin ja analysoitiin pragmatiikan alaan kuuluvan yhteistyöperiaatteen sekä neljän keskustelun periaatteen eli maksiimien näkökulmasta, joiden periaatteena on, että keskustelun jokainen osanottaja pyrkii tavoittelemaan mahdollisimman tarkoituksen- ja totuudenmukaista tiedonvälitystä. Teorian on esittänyt H.P. Grice vuonna 1975. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millä tavalla urheilijat vastaavat heille esitettyihin kysymyksiin ja millä tavoin he siten noudattavat maksiimien periaatteita. Lisäksi tarkoituksena oli selvittää, millä tavalla urheilijoiden vastaukset vaikuttavat haastattelun kulkuun.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että yhteistyöperiaate ei täyttynyt jokaisen urheilijan osalta, sillä urheilijat eivät onnistuneet välittämään tietoa maksiimien periaatteiden mukaisesti jokaisessa haastattelutilanteessa. Yhteistyöperiaatteen laiminlyöminen tapahtui useimmiten rikkomalla maksiimien yksittäisiä periaatteita. Tuloksista nousi kuitenkin ilmi, että vaikka urheilijat eivät onnistuneet kommunikoimaan yhteistyöperiaatteen mukaisesti, sillä ei ollut negatiivista vaikutusta haastattelun kulkuun, sillä haastattelija ei esittänyt enää lisäkysymyksiä tai pyytänyt urheilijaa tarkentamaan vastaustaan, mistä saa vaikutelman, että haastattelija oli tyytyväinen urheilijan vastaukseen.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [5335]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Constructing knowledge : epistemic practices in three television interview genres
Koskela, Heidi (University of Jyväskylä, 2011)This study analyses epistemic practices in broadcast television interviews, focusing on three different interview genres: celebrity interviews, sports interviews and political interviews. In the analysis I examine the ... -
"Hei mitä tää ny tarkottaa?" : experiences of intercultural communication and linguistic shock while using English abroad
Hautamäki, Annikka (2016)Globalisaation ja kansainvälistymisen myötä korkeakouluopiskelijoiden kansainvälinen liikkuvuus on lisääntynyt huomattavasti. Ulkomailla oleskelu on tarjonnut monille hyvinkin positiivisia kokemuksia, mutta uudessa ... -
Professional communicative repertoires and trajectories of socialization into global working life
Räisänen, Tiina (University of Jyväskylä, 2013) -
Koulukiusaaminen : loukkaavat vuorovaikutusprosessit oppilaiden vertaissuhteissa
Herkama, Sanna (Jyväskylän yliopisto, 2012) -
Teachers' views on multilingualism : how does the presence of multiple languages in primary school English classrooms appear and to what effect? : "Mä olen suomenkielinen ... olen kaikki kieleni ihan opetellut."
Putz, Juho (2016)Monikielisyys ja sen mukanaan tuomat haasteet ja mahdollisuudet ovat suomalaisissa kouluissa jatkuvasti ja yhä vahvemmin läsnä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten monikielisyys näkyy osana englannin kielen ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.