Euroalueen, Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian velkaantumisen, talouskasvun ja korkotason välinen yhteys
Tekijät
Päivämäärä
2020Pääsyrajoitukset
Tekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat..
Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tässä Pro gradu –tutkielmassa tutkitaan talouskasvun, velkasuhteen ja korkotason välistä yhteyttä Iso-Britannian, Yhdysvaltojen ja euroalueen alueilla. Aiheesta on tehty lukuisia tutkimuksia aikaisemmin, mutta tulosten välillä on ollut huomattavia eroavaisuuksia eikä siten muuttujien välistä yhteyttä ole onnistuttu osoittamaan varmuudella. Eroten suurimmasta osasta aikaisempia tutkimuksia, tässä tutkielmassa yhteyttä pyritään tutkimaan neljännesvuosittaisen aineiston avulla. Talouskasvun, velkasuhteen ja korkotason välistä yhteyttä tutkitaan Grangerin kausaalisuusmenetelmällä. Tutkittavana aikavälinä käytetään vuosia 2000-2019 ja siten pyritään tutkimaan erityisesti vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin ja sitä seuranneen valtioiden velkakriisin vaikutuksia. Lisäyksenä aikaisempaan kirjallisuuteen, tässä tutkielmassa tutkitaan myös keskuspankkien harjoittaman epätavanomaisen rahapolitiikan ja erityisesti määrällisen keventämisen mahdollisia vaikutuksia muuttujien väliseen kausaliteettiin. Tämän Pro gradu –tutkielman tulosten mukaan selkeää kausaliteettia muuttujien välillä ei onnistuttu havaitsemaan. Kausaliteetti havaittiin ainoastaan 10% merkitsevyystasolla. Lisäksi kausaliteetin suunnassa oli merkittäviä eroja eri talousalueiden välillä. Iso-Britanniassa talouskasvu vaikutti velkasuhteeseen ja korkotasoon, kun taas Yhdysvalloissa korkotaso vaikutti talouskasvuun ja velkasuhteeseen. Euroalueella puolestaan velkasuhde vaikutti talouskasvuun ja korkotasoon. Määrällisen keventämisen huomiointi muutti tuloksia siten, että samat kausaliteetit onnistuttiin havaitsemaan myös 5% merkitsevyystasolla lukuun ottamatta Iso-Britanniaa, missä kausaliteetti havaittiin edelleen 10% merkitsevyystasolla. Yksikköjuuritestit osoittivat differoitujen aikasarjojen olevan stationaarisia, mikä lisäsi tulosten luotettavuutta. Poikkeuksena oli velkasuhde Iso-Britanniassa, joka osoittautui epästationaariseksi differoinnista huolimatta.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29544]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Tuloerojen ja talouskasvun välinen relaatio kymmenessä kehittyneessä taloudessa vuosina 1950 - 2010
Juuti, Toni (2017)Tässä pro gradu -työssä tarkastellaan tuloerojen ja talouskasvun välistä yhteyttä kymmenen kehittyneen talouden muodostamalla maapaneelilla, jonka havainnot ulottuvat viime vuosisadan puolivälistä vuoteen 2010. Talouskasvua ... -
Iso-Britannian lehdistö ja Unkarin vuoden 1956 kansannousu
Hieta, Pasi (1997) -
Iso-Britannian parlamentin poliittinen keskustelu Suomesta ja sen osallisuudesta toiseen maailmansotaan 1937-1947
Kiesiläinen, Hanna (2020)Tämän pro gradu -tutkielman päämäääränä on tarkastella Iso-Britannian parlamentin poliittista keskustelua Suomesta ja sen osallisuudesta toiseen maailmansotaan. Pääasiallisena alkuperäislähteenä toimivat Britannian ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.