Uusi uhka oikealta laidalta : äärioikeistodiskurssit Ylen ja Helsingin Sanomien uutisoinnissa
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää, millaisia äärioikeistodiskursseja Ylen ja Helsingin Sanomien uutisoinnissa esiintyy. Äärioikeistodiskursseilla tässä tutkimuksessa tarkoitetaan niitä äärioikeistoon liittyviä mielikuvia ja käsityksiä, joita media rakentaa kielenkäytön kautta. Median määrittelyvalta on ratkaisevassa asemassa sen suhteen, miten äärioikeisto ymmärretään ja mitä siitä voidaan tietää.
Tutkimuskysymys oli muotoa: “Millaisia äärioikeistodiskursseja Ylen ja HS:n verkkouutisoinnissa esiintyy?” Tähän pyrittiin saamaan vastauksia laadullisen artikkeliaineiston avulla. Tutkimuksen aineisto koostui kaikkiaan 92 uutisartikkelista, jotka kerättiin Ylen ja HS:n verkkoarkistosta kolmen kuukauden ajalta keväältä 2019.
Aineiston analysoinnissa käytettiin laadullista diskurssianalyysiä, jossa hyödynnettiin erityisesti kriittisen diskurssianalyysin periaatteita. Kolmivaiheisen analyysin avulla paikannettiin viisi dominoivaa diskurssia ja kolme vaimeaa diskurssia. Dominoivat diskurssit olivat 1) äärioikeiston ja oikeistopopulismin nousu, 2) vihan yltyminen, 3) poliittinen väkivalta ja sen uhka, 4) fasismin ja uusnatsismin päännosto sekä 5) disinformaation levitys ja lietsonta. Median tapa kirjoittaa äärioikeistosta tuottaa ja ylläpitää vahvasti näitä diskursseja. Lisäksi aineistosta oli löydettävissä piiloisia, vaimeita diskursseja. Ne olivat 1) äärioikeisto kansan äänenä, 2) äärioikeisto marginaalisena ilmiönä ja 3) äärioikeisto leimana. Nämä diskurssit esiintyivät vain muutamissa analysoiduissa artikkeleissa.
Aineiston diskurssikenttä tiivistyy kahteen abstraktin tason diskurssiin, joita kutsutaan uhkadiskurssiksi ja muutosdiskurssiksi. Äärioikeisto näyttäytyy Ylen ja HS:n uutisoinnissa diskursiivisena uhkana, joka voimistuu ja kasvaa. Tutkimuksen valossa myös näyttää siltä, että äärioikeiston käsite on kokenut mediassa diskursiivisen inflaation. Äärioikeistoa käytetään mediakielessä kaatoluokkana, johon kuuluu keskenään hyvin erilaisia toimijoita, kuten populistipoliitikoita, aktivisteja, valetilejä ja terroristeja. Lisäksi median diskursiiviset käytännöt normalisoivat äärioikeistoa antamalla sille jalansijaa julkisuustilasta.
Tämän päivän medialle konfliktien ja vastakkainasettelujen korostuminen uutisoinnissa on tunnusomaista. Uutisista on tullut yhä sensaatiohakuisempia ja pinnallisempia. Toimituksissa tulisikin pohtia kielellisten valintojen seurauksia radikaalien liikkeiden normalisoimisen ja legitimoinnin suhteen. Lisäksi äärioikeistoon liittyvää uutistermistöä olisi syytä yhdenmukaistaa.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29750]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Äärioikeisto ja sen määritelmät
Kotonen, Tommi (Valtiotieteellinen yhdistys, 2023)Ajatus politiikan äärilaidoista on peräisin jo Ranskan vallankumouksen ajoilta. Arvojen lisäksi myös kielen vivahteet vaikuttavat siihen millä termeillä ääriliikkeistä puhutaan. Määrittelyt elävät ajassa eivätkä ole täysin ... -
"Vuosikymmenen vitsaus" : HIV ja aids Helsingin Sanomien uutisoinnissa 1980- ja 1990-luvuilla
Kemppi, Olli (2022)Hiv ja aids Helsingin Sanomien uutisoinnissa 1980- ja 1990-luvuilla. -
Suuret teknologiat : miten teknologiaa kuvattiin Helsingin Sanomien uutisoinnissa ja kirjoittelussa vuosina 1889-1930
Mattila, Pertti (2016)Tutkimuksessa tarkastellaan teknologian historiaa 1900-luvun vaihteen Suo-messa. Päälähteenä toimii vuodesta 1889 lähtien julkaistu sanomalehti, Helsingin Sanomat. Tutkimuksessa selvitetään aineistolähtöisen grounded theory ... -
ADHD Helsingin Sanomien uutisoinnissa 1998–2018
Nygård, Hanna (2020)Tässä tutkimuksessa selvitettiin Helsingin Sanomien ADHD-uutisoinnissa 20 vuoden aikana tapahtuneita muutoksia. Tarkastelin ADHD:n etiologiaan, hoitoon ja seurauksiin liittyvää kirjoittelua sekä sitä,ketä ... -
Discursive Constructions of White Nordic Masculinities in Right-wing Populist Media
Norocel, Ov Cristian; Saresma, Tuija; Lähdesmäki, Tuuli; Ruotsalainen, Maria (Sage Publications, 2020)Using superordinate intersectionality as a theoretical framework, this article explores notions of men and masculinities within right wing populism. It is attentive to how the right-wing populist media in Finland and Sweden ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.