Carl Axel Gottlundin kulttuuriympäristö 1810-luvun Juvalla : juvalaisten runojen kuvaamana
Authors
Date
2020Copyright
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Tämä maisterintutkielma käsittelee Carl Axel Gottlundin aikaista historiallista kulttuuriympäristöä Juvalla. Tutkielmassa käsitellään juvalaista runonlaulua sekä perehdytään kolmeen juvalaiseen runonlaulajaan. Työn pääpaino on Gottlundin keräämissä runoissa, joista tutkitaan niistä ilmeneviä Juvan historiallista kulttuuriympäristöä kuvaavia piirteitä.
Tutkielma on laadullinen historiatutkimus, jonka tavoitteena on koota historiallista Juvaa ja juvalaista runonlaulua- ja laulajia käsittelevää tietoa yhdeksi, helposti saavutettavaksi kokonaisuudeksi. Runonlaulua on harjoitettu kaikkialla Suomessa. Tämä tutkielma keskittyy eteläsavolaiseen ja erityisesti juvalaiseen runonlauluperinteeseen ottamatta kantaa siihen, missä runonlaulun “koti” on sijainnut.
Tutkielmassa hyödynnetty aineisto koostuu niin kirjallisesta aineistosta ja arkistomateriaalista. Kirjallisessa aineistossa on niin historiaa kuin yleisesti kansankulttuuria käsitteleviä teoksia. Arkistomateriaalia haettaessa on hyödynnetty verkosta löytyviä arkistoja. Tutkielmassa hyödynnettyjä kirkonkirjoja on puolestaan haettu Kansallisarkiston Digitaaliarkiston ja Suomen Sukututkimusseura ry:n Historiakirjat -tietokannasta. Carl Axel Gottlundin keräämät runot on haettu tutkielmaan Suomen Kansan Vanhojen Runojen tietokannan avulla. Runoja on analysoitu lähiluvun ja visuaalisen analyysin avulla.
Tutkielmassa havaittiin, että juvalaisissa runoissa esiintyviä kulttuuriympäristöjä kuvataan kulttuuriperinnöllisten tapojen kautta. Runojen kulttuuriympäristöt ovat havaittavissa, mutta niiden tulkintaan vaaditaan kansankulttuurin ja tässä tapauksessa Juvan historian tuntemista. Runonlaulu puolestaan on ollut rahvaan tapa kuvata omaa kulttuuriympäristöään ja tapojaan. Runonlaulajille runot ovat todennäköisesti olleet lähinnä tapa viettää aikaa yksin ja yhdessä.
...


Keywords
Metadata
Show full item recordCollections
- Pro gradu -tutkielmat [25543]
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Mustialan henki : Kustaa Ruhasen (1864–1931) valokuvat elävän perinnön tallentajina
Rekola, Tiina (2021)Tutkielmassa yhdistyvät elävä perintö ja rakennettu kulttuuriympäristö, joita tarkastellaan visuaalisen aineiston kautta. Tutkimuskohde, valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY) Mustiala Lounais-Hämeessä, ... -
Keiden perinteitä tulisi vaalia?
Lähdesmäki, Tuuli (Uutistamo, 2016) -
Tittelit naulaan ja saunaan : sauna-alastomuuden monet merkitykset ja kriittinen kulttuuriperintötutkimus
Talasniemi, Anna (2022)Saunomisen kysymykset ovat viimeisen kahden vuoden aikana olleet erityisen ajankohtaisia, kun suomalainen saunaperinne valittiin joulukuussa 2020 Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Tutkielma syventää ymmärrystä ... -
"Taide ja kulttuuri osana ammatillista osaamista" -Taide- ja kultuuriaineen opetuksen sisällön kehittäminen opiskelijalähtöisemmäksi.
Pekkala, Jukka (2018)Maisteritutkielman tarkoituksena oli selvittää käsi- ja taideteollisuusalan opiskelijoiden suhtautumista taide ja kulttuuriaineen opetukseen, sekä miten he ymmärtävät opinnon keskeiset käsitteet: ympäristö, taide ja ... -
Kulttuuriympäristökasvatuksen paikka : Brinkhallin kartano kokemuksellisena kulttuuriperintökohteena
Ek, Anna-Kaisa (2011)Tarkastelen tutkielmassani Turun Kakskerrassa sijaitsevan Brinkhallin kartanon kulttuuriympäristökasvatustoiminnan kehittämistä. Tutkimustehtäväni on selvittää miten kävijät kokevat Brinkhallin kartanon ja miten kartanon ...