He ajattelivat toisin : kaunokirjalliset kuvaukset 1980-luvun alun suomalaisesta nuorisosta
Nuorisokulttuurisesti 1980-luku oli voimakasta aikaa. Rakennemuutos, taloudellinen tilanne ja lisääntynyt vapaa-aika vaikuttivat siihen, kuinka nuoriso koki maailman ja itsensä osana sitä. Uudenlaiset tavat kuluttaa aikaa ja hahmottaa oma asemansa yhteiskunnassa erosivat siitä, mitä aikaisemmat sukupolvet olivat kokeneet. Monilla elämän osa-alueilla 1980-luvun alun nuoriso näyttäytyi ajatusmaailmaa uudistavana sukupolvena.
Tutkimuksessa tarkastelen nuorten elämää 1980-luvun alun nuorisolle suunnatusta kaunokirjallisuudesta. Kaunokirjallisuudesta tarkastelen sitä, millaisina nuorten sukupuoliroolit kuvattiin ja millaisia yleistyksiä sukupuoliin liitettiin ajan kirjallisuudessa. Keskityn myös 1980-luvulla vallinneisiin käsityksiin nuorisosta sekä nuorten lähimpiin ihmissuhteisiin ja niihin liitettyihin piirteisiin. Lisäksi tarkastelen kaunokirjallisuudesta esiin nousseita nuoruuden avainkokemuksia, kuten lapsuudesta luopumista, suhdetta päihteisiin sekä seksuaalisuutta.
Kaunokirjallisen lähdeaineiston käyttäminen vaatii myös lähempää tutustumista kirjailijan asemaan, kustantajan rooliin sekä aikalaisvastaanottoon. Kirjailija kirjoittaa teoksensa omista lähtökohdistaan, jolloin esimerkiksi kirjailijan ikä on tekijä, joka vaikuttaa kirjan sisältöön. Kustantajalla on myös merkitystä siihen, millainen kirja lopulta päätyy lukijoille. Julkisen vastaanoton tarkastelu kirjojen ilmestymishetken konteksteissa on lisäksi tärkeä aikalaisasenteista kertova tekijä.
Nuoret ja vanhemmat tunnistivat nuorison 1980-luvulla omaksi erityiseksi ikäryhmäkseen, mutta sukupolvien suhtautuminen nuorisoon osana yhteiskuntaa ei ollut yhtenevä. Nuorisokirjallisuudessa nuorten sukupuoliroolit esitettiin hyvin vahvoina ja sukupuoliin liitettiin monia oletuksia ja ihanteita, joita arvotettiin. Nuorison lähimmät ihmissuhteet koostuivat ystävistä, seurustelukumppaneista sekä tietysti vanhemmista. Ystävyys ja seurustelu esitettiin tärkeinä ja pääosin myönteisinä suhteina. Perhesuhteet sen sijaan esitettiin ongelmallisina ja konfliktialttiina. Tärkeimpiä avainkokemuksia olivat vastuulliseen ja vapaaseen aikuisuuteen siirtyminen, ensimmäiset päihdekokeilut sekä seksuaaliset kohtaamiset. Kaikkia teemoja yhdistävä käsitys oli kuitenkin se, että 1980-luvun nuoret ajattelivat toisin kuin aikaisempien sukupolvien edustajat.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29755]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
”Siellä missä miehiä tehdään” – Mika Waltarin nuoruuden tuotanto ja sen vastaanotto sukupuolten rakentamisen paikkoina
Torninoja-Latola, Jaana (Historian ja etnologian laitoksen tutkijat ry, Jyväskylän yliopisto, 2013) -
Kaunokirjallisuus ja siitä käydyt keskustelut sukupuolihistorian lähteenä : lectio praecursoria 13.6.2013
Järvelä, Juha (Historian ja etnologian laitoksen tutkijat ry, Jyväskylän yliopisto, 2013)Juha Järvelän Suomen historian väitöskirja Kaksi maailmaa? Sukupuoli Mika Waltarin kirjailijakuvassa, teksteissä ja niiden vastaanotossa 1925–1939 tarkastettiin 13.6.2013 Jyväskylän yliopistossa. Vastaväittäjänä toimi ... -
Kaksi maailmaa? : sukupuoli Mika Waltarin kirjailijakuvassa, teksteissä ja niiden vastaanotossa 1925-1939
Järvelä, Juha (University of Jyväskylä, 2013) -
"There was nowhere to go but everywhere" : Jack Kerouac, On The Road ja beat-sukupolvi suomalaisessa lehdistössä 1950-60-luvuilla
Hemminki, Juhani (2023)Tämä kandidaatintutkielma käsittelee yhdysvaltalaisen kirjailijan Jack Kerouacin On the Road-teoksen vastaanottoa suomalaisessa lehdistössä 1950- ja 60-luvuilla. Tutkimuksen pyrkimyksenä on kartoittaa suomalaisten suhtautumista ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.