”Eräs englantilainen tiedemies, joka tutkii loitsurunojamme” : John Abercromby ja hänen suomalaisia käsittelevät tutkimuksensa osana 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun tieteellistä maailmaa
Tämä tutkimus tarkastelee titeteenhistoriallisesta näkökulmasta brittiläisen John Abercrombyn suomalaisia käsitteleviä tutkimuksia 1880- ja 1890-luvuilla sekä hänen tutkimukseensa liittyviä myöhempiä tapahtumia 1900-luvun alussa. Tutkimuksen keskiössä ovat Abercrombyn henkilökontaktien ja hänen tutkimuksiaan varten tekemien matkojensa tarkastelu, Abercrombyn tutkimuksiin vaikuttaneiden henkilöiden ja teorioiden analyysi sekä Abercrombyn ja hänen kanssaan tekemisissä olleiden suomalaisten suhteen käsittely.
Tässä tutkimuksessa käytettyjä analyysin tapoja on lainattu vapaasti tieteentutkimuksesta, -filosofiasta ja -historiasta, joskaan analyysimenetelmänä ei suoraan hyödynnetä mitään yksittäistä teoreettista mallia. Historiatieteelle tyypillisen lähdeanalyysin lisäksi tutkimuksessa hyödynnetään vaikuteanalyysia ja käsitehistoriallista tarkastelukulmaa. Erityisenä tarkastelunkohteena on Abercrombyn tutkimusprosessin transnationaalinen luonne ja merkitys.
Keskeisinä lähdeaineistoina on käytetty Abercrombyn julkaisemia tutkimuksia, hänen kirjeenvaihtoaan, suomalaisten tutkimusseurojen kirjallisia aineistoja ja Abercrombya käsitteleviä sanoma- ja aikakauslehtikirjoituksia. Aikalaiskirjallisuudesta tarkastellaan myös muita 1800-luvun tieteellisiä kirjoituksia suhteessa Abercrombyn omiin tutkimuksiin.
Abercrombyn tutkimukset eivät olleet erityisen omaperäisiä, sillä hän viittasi kirjoituksissaan paljon aikaisempien tutkimusten aineistoihin ja päätelmiin. Hän kuitenkin yhdisteli eri tutkimustraditioita ja -aloja ja syntetisoi suomalaisista tehtyjä tutkimuksia ainutlaatuisella tavalla. Abercromby ei matkoillaan kerännyt merkittävästi uutta tutkimusaineistoja, mutta hän loi paljon kontakteja muihin aihepiiriä käsitelleisiin tutkijoihin, joiden avulla hän sai paljon tutkimuskirjallisuutta ja pääsi tutustumaan eri materiaalisiin löytöihin. Vaikkei Abercromby ollut tyypillinen 1800-luvun lopulla suomalaisia tutkinut henkilö, hän käytti kuitenkin hyväkseen ajan tieteellisen maailman transnationaalista luonnetta luomalla kontakteja eri maalaisiin tutkijoihin ja ollen yhteydessä laajempaan tiedeyhteisöön julkaisujen, tieteellisten kongressien ja kirjeenvaihdon kautta.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29740]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Suomalaisia pääkalloja – mutta entä muuta?
Pekkarinen, Juho (Historian ja etnologian laitos, Jyväskylän yliopisto, 2022) -
Hyvät miehet 1500-luvun Suomessa
Karonen, Petri (Suomen Historiallinen Seura ja Historian Ystäväin Liitto, 2012) -
Paljon iloa perhekirjeistä
Frigren, Pirita (Suomen Sukututkimusseura, 2018) -
Läntinen demokratia kommunistisessa blokissa : Suomen turvallisuuspoliittinen asema Ison-Britannian näkökulmasta, 1948–1949
Hämäläinen, Tommi (2021)Suomen toisen maailmansodan jälkeisiä vuosia on tarkasteltu perinteisesti historiankirjoituksessa vaaran vuosien narratiivin kautta menestyksekkäänä selviytymistarinana. Tässä tutkimuksessa pyrin rikkomaan perinteistä ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.