Vaatimusmäärittely osana ohjelmistokehitysprosessia
Tekijät
Päivämäärä
2019Pääsyrajoitukset
Tekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat..
Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tässä tutkielmassa tutkittiin, mistä tekijöistä ohjelmistokehitysprosessi koos-tuu. Tämän lisäksi pyrittiin selvittämään, minkälainen on vaatimusmäärittelyn rooli ohjelmistokehityksessä. Tämä on tärkeää, sillä ohjelmistot ovat välttämättömiä nyky-yhteiskunnan toiminnalle. Vaatimusmäärittelyn roolin tutkiminen on tärkeää, sillä puutteelliset vaatimukset ovat isoin syy ohjelmistoprojektin epäonnistumiselle. Tutkimus suoritettiin kirjallisuuskatsauksena. Lähteinä tutkielmaan kerättiin alan oppikirjoista ja tieteellisistä artikkeleista.
Ohjelmistokehitysprosessia tutkittiin kolmen tekijän avulla: ohjelmistokehityksen kerrokset, ohjelmistokehityksen elinkaari ja ohjelmistokehitysprosessimallit. Ohjelmistokehitys pitää sisällään neljä kerrosta: organisaation sitoutuminen laatuun, prosessikerros, menetelmäkerros ja työkalukerros. Eri kirjoittajat kuvaavat ohjelmistonkehityksen elinkaaren eri vaiheita eri tavoin. Laajimman ja vähiten yksityiskohtaisen kategorisoinnin mukaan ohjelmistonkehityksen elinkaari jaetaan kolmeen vaiheeseen: määrittely-, kehitys- ja käyttöönottovaihe. Ohjelmistokehitysprosessimallilla tarkoitetaan yksinkertaistettua esitystapaa ohjelmistoprosessista. Malleja voidaan käyttää selittämään ohjelmistokehityksen eri lähestymistapoja. Tähän tutkielmaan valittiin tarkempaan tarkisteluun vesiputousmalli sekä Extreme Programming, jotka ovat kaksi toisestaan poikkeavaa mallia eri aikakausilta.
Vaatimustenmäärittelyn roolia tutkittiin vaatimusmäärittelyprosessin, vaatimusten kategorioinnin ja hyvien vaatimusten kriteerien avulla. Vaatimusmäärittelyprosessi pitää sisällään kolme päävaihetta: vaatimusten kerääminen ja analysointi, vaatimusten määrittely sekä vaatimusten validointi. Vaatimukset kategorisoidaan toiminnallisiin ja ei-toiminnallisiin vaatimuksiin. Toiminnalliset vaatimukset ovat vaatimuksia, jotka kuvaavat millaisia palveluita ohjelmiston tulee tarjota, kuinka se reagoi syötteisiin ja kuinka sen tulisi käyttäytyä. Ei-toiminnalliset vaatimukset ovat ohjelmiston tarjoamien palveluiden tai toimintojen rajoituksia. Jotta vaatimukset ovat hyviä, täytyy niiden olla täydellisiä, selkeitä, yksiselitteisiä, johdonmukaisia, sopivia, priorisoituja, toteutettavissa olevia, ymmärrettäviä, asiaankuuluvia, hyvin jäsenneltyjä, muokattavissa olevia, jäljitettäviä, sekä niiden pitää olla mitattavissa.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [5334]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Tietojärjestelmien vaatimustenhallinta sotilaskontekstissa
Rinne, Anni (2020)Ohjelmistokehityksessä menestymisen edellytyksille luodaan merkittävä pohja vaatimusmäärittelyvaiheessa, joka ohjelmistoprojekteissa usein asemoituu projektin alkuvaiheeseen. Kuitenkin tutkimusten mukaan yleinen syy ... -
Asiakaskeskeisen vaatimusmäärittelyn merkitys ohjelmistoprojektin onnistumisessa
Polvi, Matti (2008) -
Vaatimusten etsintämenetelmän arviointi : tapaustutkimus
Häiväläinen, Harri (2005) -
Tietojärjestelmävaatimusdokumenttien hyödyntäminen ylläpidossa : tapaustutkimus
Lampinen, Anu (2020)Tässä tapaustutkimuksessa esitettiin vaatimusmäärittelyprosessi ja havainnollistettiin, miten se esiintyy kolmessa yleisessä tietojärjestelmän kehittämisprosessissa: vaihejakomalleissa, RUP-kehyksessä ja Scrum-prosessissa. ... -
Luovan vaatimusmäärittelyn tekniikoita ohjelmistokehityksessä
Mäkinen, Maarit (2014)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.