dc.contributor.advisor | Tarnanen, Mirja | |
dc.contributor.author | Suhonen, Emilia | |
dc.date.accessioned | 2019-03-05T06:56:26Z | |
dc.date.available | 2019-03-05T06:56:26Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.uri | https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/63019 | |
dc.description.abstract | Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia ruokailutottumuksia ja käsityksiä kouluruokailusta on 3. luokan oppilailla. Tutkimuksen tavoitteena oli saada selville millaiset ruokailutottumukset oppilaille on kehittynyt, syövätkö oppilaat malliannoksen mukaisen aterian, ja mitä rutiineja ja tapoja oppilaat liittävät osaksi ruokailutilanteita.
Tutkimus tehtiin laadullisen aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin. Tutkimuksessa kerättiin aineistoa kyselylomakkeella ja haastattelemalla oppilaita sekä kuvaamalla oppilaiden tarjottimia osana kouluruokailua.
Aineistosta nousi esiin, että oppilaiden ruokailutottumuksiin vaikuttavat viisi pääteemaa: ruuan maku, syödyn ruuan määrä, ruokien maistaminen, kotoa tutut ruuat ja terveelliseksi koetut vaihtoehdot. Tutkimuksessa selvisi, että oppilaat eivät syö malliannoksen mukaisesti, vaan heidän annoksensa ovat pääasiassa niukempia ja niistä puuttuu joitakin ruoka-aineita kokonaan. Oppilaat liittävät ennen ruokailua, ruokailun aikana ja ruokailun jälkeen tapahtuviin tilanteisiin erilaisia tapoja ja rutiineja, jotka vaihtelevat osittain koulun ja kodin vä-lillä. Tutkimuksesta voi päätellä, että oppilaiden kotoa saama malli on merkittävin tekijä, joka vaikuttaa oppilaiden ruokailutottumusten kehittymiseen. Koulun tulisi kehittää antamaansa terveys- ja ruokakasvatusta, jotta olisi mahdollista päästä parempiin tuloksiin oppilaiden tulevaisuutta ajatellen. | fi |
dc.format.extent | 62 | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | fi | |
dc.subject.other | malliannos | |
dc.subject.other | lautasmalli | |
dc.title | 3. luokan oppilaiden ruokailutottumuksia ja käsityksiä kouluruokailusta | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:fi:jyu-201903051731 | |
dc.type.ontasot | Pro gradu -tutkielma | fi |
dc.type.ontasot | Master’s thesis | en |
dc.contributor.tiedekunta | Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta | fi |
dc.contributor.tiedekunta | Faculty of Education and Psychology | en |
dc.contributor.laitos | Opettajankoulutuslaitos | fi |
dc.contributor.laitos | Department of Teacher Education | en |
dc.contributor.yliopisto | Jyväskylän yliopisto | fi |
dc.contributor.yliopisto | University of Jyväskylä | en |
dc.contributor.oppiaine | Luokanopettajakoulutus | fi |
dc.contributor.oppiaine | Teacher Education | en |
dc.rights.copyright | Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty. | fi |
dc.rights.copyright | This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited. | en |
dc.type.publication | masterThesis | |
dc.contributor.oppiainekoodi | 103 | |
dc.subject.yso | oppilaat | |
dc.subject.yso | kouluruokailu | |
dc.subject.yso | ruokailu | |
dc.subject.yso | kouluruoka | |
dc.subject.yso | syöminen | |
dc.subject.yso | ateriat | |
dc.format.content | fulltext | |
dc.type.okm | G2 | |