Kodissa asuva vieras : tietokoneen voima Internet-kauhussa
Teknologian ja kauhun yhteinen historia on pitkä. Kauhu kommentoi ja peilaa uusien teknologioiden aiheuttamia maailman muutoksia ja auttaa ihmisiä käsittelemään niistä syntyneitä ahdistuksia. Tietokoneesta ja Internetistä on tullut keskeisiä uusia teknologisia välineitä, joita käsitellään kauhussa. Internet tuottaa myös omaa kauhuaan - "creepypastat" ovat Internetissä syntynyttä kauhufolklorea, joiden taustat ovat niin populaarissa kauhumediassa kuin urbaanilegendoissa. Tutkimukseni tavoiteena on tutkia miten tietokoneita tehdään pelottaviksi Internet-kauhussa.
Tutkimukseni aineisto on Internetistä kerättyjä kauhutarinoita, creepypastoja, jotka käsittelevät tietokoneita ja Internetiä. Käsittelen näitä tarinoita narratiiveina, jotka ovat tyylillisesti rakentuneet creepypasta-yhteisöjen itselleen asettamien standardien mukaisesti. Tarinat esittävät olevansa totuudenmukaisia esityksiä kauhistuttavista asioista, joita tietokoneiden käyttäjät kohtaavat.
Tarinat tiivistävät Internetissä olevan kauhistuttavan materiaalin usein erilaisten tiedostojen muotoon. Näiden tiedostojen sisältö on usein äärimmäisen väkivaltaista, mutta harvoin yliluonnollista. Tiedostot aiheuttavat ne nähneessä ihmisessä psyykkisiä tai fyysisiä oireita ja saattavat johtaa henkilön väkivaltaiseen kuolemaan. Henkilöt, jotka näiden tiedostojen kanssa ovat tekemisissä ovat usein hyviä tietokoneiden käyttäjiä. Tietokone on heille arkipäiväinen väline. Tarinoiden uhreissa on nähtävissä sukupuoliero. Naisuhrien kohdalla kauhistuttava asia tulee usein fyysisesti kotiin ja se kulminoituu katseeseen, joka naisiin luodaan heidän haluamattaan. Miesuhreilla puolestaan kauhu kumpuaa usein sisältäpäin, heidän hajoavista psyykkeistään, jotka saavat heidät aiheuttamaan väkivaltaa itseään ja muita kohtaan. Tietokone eristää ihmisen muista ja tekee epävarmaksi ihmisten välisiä kontakteja, koska sen luomista kontakteista puuttuu audio-visuaalinen elementti, tehden mahdottomaksi varmentaa ruudun toisella puolella olevan henkilön aikomuksia.
Tietokone tuotetaan vahvasti oudoksi näissä tarinoissa. Se on kotona asuva vieras, ulkopuolinen, joka päästää pahan kauttaan sisälle. Paha tässä ajassa on satunnaista ja usein äärimmäisen väkivaltaista. Tarinat tekevät tietokoneista ja Internetistä pelottavaa näyttämällä, että niiden käyttäjillä ei ole kontrollia niihin eikä valtaa estää vierasta tunkeutumasta kotiin. Tietokoneet pakottavat tarinoiden hahmot todistamaan maailman väkivaltaa jakamalla väkivaltaista materiaalia. Aineistoni tarinat vastaavat monelta osin ajan kauhun konventioita väkivallallaan ja pessimistisyydellään. Kovin harva selviää kohtaamisestaan pahan kanssa näissä tarinoissa ja pelkästään Internetissä läsnäolo on omiaan tekemään ihmisestä väkivallan uhrin. Tietokone omaa katseen, joka ruumiillistaa näkymättömästi Internetissä toimivat henkilöt tekemällä väkivaltaa heitä kohtaan.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29739]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Computational Rationality as a Theory of Interaction
Oulasvirta, Antti; Jokinen, Jussi P. P.; Howes, Andrew (ACM, 2022)How do people interact with computers? This fundamental question was asked by Card, Moran, and Newell in 1983 with a proposition to frame it as a question about human cognition – in other words, as a matter of how information ... -
The relationship between ICT use and reading literacy : focus on 15-year-old Finnish students in PISA studies
Leino, Kaisa (University of Jyväskylä, Finnish Institute for Educational Research, 2014) -
Mitigating technostress is not easy, but it’s doable
Salo, Markus; Pirkkalainen, Henri; Chua, Cecil Eng Huang; Koskelainen, Tiina (London School of Economics and Political Science, 2021)Although personal use of digital technologies is often characterised as fun and voluntary, technostress is anything but. Floods of push notifications and information from personal devices and the constant pressure to be ... -
Kansalaiset viestintäteknologian ja aikuiskoulutuksen käyttäjinä Keski-Pohjanmaalla
Luoto, Ilkka (Jyväskylän yliopisto, Chydenius-instituutti, 2002) -
Ethical Stance and Evolving Technosexual Culture : A Case for Human-Computer Interaction
Rousi, Rebekah (Springer International Publishing, 2021)Issues relating to ethics and how moral principles evolve are imminently engrained in culture. Culture and technology cannot be separated from one another, as both are processes and reflections of social cognition and ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.