dc.contributor.advisor | Kasila, Kirsti. | |
dc.contributor.advisor | Nurkkala, Marjukka. | |
dc.contributor.author | Kulvik, Suvi | |
dc.date.accessioned | 2018-01-17T10:41:08Z | |
dc.date.available | 2018-01-17T10:41:08Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.other | oai:jykdok.linneanet.fi:1814775 | |
dc.identifier.uri | https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/56769 | |
dc.description.abstract | Kulvik, S-M. 2017. Kutsuntaikäisten miesten ruokailutottumukset, ruokailutottumusten ja
päivittäisen liikkeelläolon määrän välinen yhteys ja liikuntaintervention vaikutus
ruokailutottumuksiin. Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto,
terveyskasvatuksen pro gradu -tutkielma, 54 s., 1 liite.
Nuorten miesten ylipainoisuus on lisääntynyt huomattavasti, mikä johtuu suurelta osin
epäterveellisistä ruokailutottumuksista. Terveelliset ruokailutottumukset ovat erityisen
tärkeitä nuoruudessa, jotta ehkäistäisiin aikuisiän lihavuutta ja siitä johtuvia terveysongelmia. Ruokailutottumusten parantamiseksi ja fyysisen aktiivisuuden edistämiseksi on kehitetty erilaisia interventioita, ja esimerkiksi mobiilipohjaiset interventiot voivat nuorilla aikuisilla olla toimivia ja tehokkaita. Tämän tutkielman tarkoituksena oli kartoittaa Oulun seudun kutsuntaikäisten miesten ruokailutottumuksia, tarkastella päivittäisen liikkeelläolon määrän ja ruokailutottumusten välistä yhteyttä sekä selvittää liikuntaintervention vaikutusta
ruokailutottumuksiin.
Tutkielma on osa laajempaa, nuorten miesten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen
keskittyvää MOPO-tutkimushanketta, johon kutsuttiin kaikki Oulun seudun kutsuntaikäiset
miehet. Tutkielmassa analysoidaan puolen vuoden liikuntainterventiosta saatuja tuloksia.
Aineisto (N = 956) kerättiin vuoden 2013 syyskuussa ja vuoden 2014 maaliskuussa
kyselylomakkeiden avulla. Kohderyhmänä oli kaikki Oulun seudun kutsuntoihin syksyllä
2013 osallistuneet miehet. Aineiston analyysimenetelminä käytettiin prosentti- ja
frekvenssilukuja, Khiin neliötestiä, McNemarin testiä sekä Wilcoxonin testiä.
Kutsuntaikäisten miesten hedelmien ja vihannesten kulutus oli vähäistä, ja suurin osa
vastanneista söi kasviksia ainoastaan yhtenä tai kahtena päivänä viikossa. Sattumia, eli
ruokakolmion huipulle sijoittuvia elintarvikkeita kulutettiin useana päivänä viikossa.
Päivittäin runsaammin liikkeellä olevat söivät useammin aamupalan ja kasviksia. Intervention
jälkeen ei havaittu eroja interventio- ja verrokkiryhmän välisissä ruokailutottumuksissa, mutta verrokkiryhmän kasvisten kulutus lisääntyi, ja interventioryhmän lihatuotteiden kulutus kasvoi ja leivonnaisten, makeisten ja suklaan kulutus väheni (p < 0,05).
Kutsuntaikäisten miesten ruokailutottumukset eivät vastanneet suosituksia, mutta olivat
samansuuntaisia kuin aiemmissa ikäryhmää koskevissa tutkimuksissa. Erityistä huomiota
tulisi kiinnittää nuorten miesten hedelmien ja vihannesten syömiseen. Fyysinen aktiivisuus ja ravitsemus ovat kytköksissä toisiinsa, mutta pelkästään fyysisen aktiivisuuden lisäämiseen pyrkivillä interventioilla ei välttämättä pystytä edistämään suositusten mukaisia ruokailutottumuksia. | fi |
dc.description.abstract | Kulvik, S-M. 2017. Eating habits, connection between eating habits and daily physical
activity, and the impact of physical activity intervention on the eating habits of conscription-aged men. Faculty of sport sciences, University of Jyväskylä, Master’s thesis, 54 pp., 1 appendix.
Obesity has increased significantly among young men, mainly due to unhealthy eating habits.
To prevent adulthood obesity and obesity-related health problems, it is important to develop
healthy eating habits already in adolescence. Various types of interventions have been
developed to promote physical activity and a healthy diet, e.g. mobile-based interventions
could be effective for young adults. The purpose of this study was to examine the dietary
habits and daily physical activity rates of conscription-aged men in the Oulu region as well as their possible connection. The aim was also to study the effectiveness of a physical activity intervention on eating habits.
This study is a part of a broader MOPO research program, focused on promoting the well-
being and health of young men. This study analyses results from a half year physical activity intervention. Data (N = 956) was collected from questionnaires in fall 2013 and spring 2014. The target group of the study was all the men from the Oulu region who participated in conscriptions in fall 2013. The quantitative data was analyzed using percent and frequency numbers, Chi-square test, McNemar’s test and Wilcoxon test.
Conscription aged men’s consumption of fruits and vegetables was particularly low, and most
respondents only ate vegetables once or twice a week. Consumption of fast food and sugar
was relatively high. Those who were more active during the day ate breakfast and vegetables
more often than their peers. After the intervention, there were no significant differences in eating habits between the intervention and comparison groups, but comparison group
consumed more fruits and vegetables, and intervention group consumed more meat products
and less sugary snacks (p < 0,05).
Eating habits of conscription-aged men were not consistent with the recommendations,
especially consumption of fruits and vegetables was low. This is in line with previous studies. There should be specific focus on young men’s consumption of fruits and vegetables.
Physical activity and nutrition are connected to each other, but interventions targeting solely the increase of physical activity may not be able to contribute to a better alignment between eating habits and nutrition recommendations.
Key words: conscription aged men, eating habits, daily physical activity, intervention | en |
dc.format.extent | 1 verkkoaineisto (60 sivua) | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | fin | |
dc.rights | In Copyright | en |
dc.subject.other | kutsuntaikäiset miehet | |
dc.subject.other | ruokailutottumukset | |
dc.subject.other | päivittäinen liikkuminen | |
dc.subject.other | interventio | |
dc.title | Kutsuntaikäisten miesten ruokailutottumukset, ruokailutottumusten ja päivittäisen liikkeelläolon määrän välinen yhteys ja liikuntaintervention vaikutus ruokailutottumuksiin | |
dc.type | master thesis | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:fi:jyu-201801171238 | |
dc.type.ontasot | Pro gradu -tutkielma | fi |
dc.type.ontasot | Master’s thesis | en |
dc.contributor.tiedekunta | Liikuntatieteellinen tiedekunta | fi |
dc.contributor.tiedekunta | Faculty of Sport and Health Sciences | en |
dc.contributor.laitos | Liikunta- ja terveystieteet | fi |
dc.contributor.yliopisto | University of Jyväskylä | en |
dc.contributor.yliopisto | Jyväskylän yliopisto | fi |
dc.contributor.oppiaine | Terveyskasvatus | fi |
dc.contributor.oppiaine | Health Education | en |
dc.date.updated | 2018-01-17T10:41:08Z | |
dc.type.coar | http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc | |
dc.rights.accesslevel | openAccess | fi |
dc.type.publication | masterThesis | |
dc.contributor.oppiainekoodi | 50411 | |
dc.subject.yso | miehet | |
dc.subject.yso | nuoret aikuiset | |
dc.subject.yso | ruokatottumukset | |
dc.subject.yso | liikuntatottumukset | |
dc.subject.yso | liikunta | |
dc.subject.yso | fyysinen aktiivisuus | |
dc.subject.yso | interventio | |
dc.format.content | fulltext | |
dc.rights.url | https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/ | |
dc.type.okm | G2 | |