Show simple item record

dc.contributor.advisorKettunen, Tarja
dc.contributor.authorKastén, Karin
dc.date.accessioned2017-09-25T17:51:05Z
dc.date.available2017-09-25T17:51:05Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.otheroai:jykdok.linneanet.fi:1725295
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/55437
dc.description.abstractTämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää Keski-Suomen alueella toteutettuun ryhmäohjaukseen osallistuneiden ryhmäläisten kasvisten syömistä 12 kuukauden aikana. Tavoitteena oli tutkia tuoreiden kasvisten, kypsennettyjen kasvisten sekä hedelmien ja marjojen käyttöä ja niiden syönnissä tapahtunutta muutosta. Lisäksi selvitettiin, miten sukupuoli, paino, painoindeksi, vyötärönympärys ja elämäntilanne ovat yhteydessä kasvisten syömiseen sekä miten yksilön aikomus muuttaa ruokakäyttäytymistä vaikuttaa itse muutoksen tekemiseen. Tutkimus on osa Keski-Suomen alueella toteutettua ryhmäohjausta (2011-2016) ja tutkimusaineisto kerättiin kyselylomakkeella alku- (0 kk), väli- (6 kk) ja loppumittauksessa (12 kk). Tutkimusaineistoon (N=333, naiset n=260, miehet n=73) sisällytettiin ainoastaan ruokakäyttäytymistä koskevat kysymykset ja tutkimuksessa käytettiin seuraavia määrällisiä analyysimenetelmiä: ristiintaulukointi, Khiin neliö-testi, toistomittausten varianssianalyysi ja siirtymämatriisi. Tulosten mukaan ryhmäohjauksen alussa yli puolet (63,7 %) ryhmäläisistä toivoi muutosta syömiseensä ja neljäsosa (26,4 %) aikoi lähiaikoina muuttaa syömistään; ryhmäohjauksen aikana sekä miesten että naisten kasvisten syönti lisääntyi (p<0.001); ja vastaavasti koko ryhmäohjauksen aikana naiset söivät miehiä enemmän kasviksia (p<0.005). Ryhmäohjauksen kuuden kuukauden kohdalla noin kaksi kolmasosaa ryhmäläisistä söi enemmän tuoreita kasviksia sekä hedelmiä ja marjoja kuin ryhmäohjauksen alussa. Vastaavasti kypsennettyjen kasvisten käyttö oli lisääntynyt vähiten lähtötilanteesta samalla ajanjaksolla. Väli- (6 kk) ja loppumittauksen (12 kk) välillä noin puolet (56,5 %), alussa vähän kasviksia syöneistä ryhmäläisistä, ei ollut enää lisännyt hedelmien ja marjojen käyttöä. Alussa vähän kasviksia syöneistä ryhmäläisistä, reilu puolet (56,3 %) ei ollut lisännyt tuoreiden kasvisten käyttöä ja kaksi kolmasosaa (67 %) ei ollut lisännyt kypsennettyjen kasvisten käyttöä. Osa, alussa vähän kasviksia syöneistä ryhmäläisistä, oli jopa vähentänyt niiden (tuoreet kasvikset 27 %; kypsennetyt kasvikset 17,8 %) käyttöä. Kasvisten syönnin ja elämäntilanteen (p=0.385), painoindeksin (p=0.598) sekä vyötärönympäryksen (p=0.852) välillä ei löytynyt tilastollisesti merkitsevää yhteyttä. Sen sijaan painonlaskun ja lisääntyneen kasvisten syönnin välillä oli tilastollisesti merkitsevä yhteys (p=0.001). Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että ryhmäohjauksella voi olla vaikutusta ryhmäläisen kasvisten ja hedelmien syöntiin. Naiset söivät ryhmäohjauksen aikana enemmän kasviksia kuin miehet. Ryhmäohjauksen aikana suurin osa ryhmäläisistä pystyi lisäämään tuoreiden kasvisten sekä hedelmien ja marjojen käyttöä. Haasteellisinta oli kuitenkin ylläpitää uutta ruokakäyttäytymistä erityisesti niille, jotka alussa söivät kasviksia vähän tai ei ollenkaan.fi
dc.description.abstractIncreasing the eating of vegetables, fruits and berries in group counseling. The purpose of this study was to examine the group member’s vegetable eating and consumption during the 12-month long group counseling that took place in Central Finland. The goal was to examine the consumption of fresh vegetables, cooked vegetables and fruits and berries, as well as the change in the consumption. Furthermore, it was researched how gender, weight, Body Mass Index (BMI), waist circumference and marital status impact on making the change. This research is a part of the group counseling (2011–2016) that took place in Central Finland and the research data was collected by questionnaire at 0, 6 and 12 months. The data (N=333, women n=260, men n=73) consisted of the questions that concerned food habits. The study included the following analysis methods: cross tabulation, Chi-square test, repeated measures ANOVA and transition matrix. According to the results over half (63,7 %) of the group members wished for a change in their eating and a quarter (26,4 %) was going to change their eating behavior in the near future. During the group counselling both men and women increased their vegetable consumption (p<0.001). During the entire group counselling, the women ate more vegetables than the men (p<0.005). After six months, approximately ⅔ of the group members ate more fresh vegetables and fruits and berries. At six months, the consumption of cooked vegetables had increased the least compared to the beginning. Between six and twelve months, about half (56,5 %) of the group members, that in the beginning ate little vegetables, had not anymore increased the consumption of fruits and berries. Half of the group members, that in the beginning ate little vegetables, had not increased the consumption of fresh (56,3 %)vegetables and two thirds (67 %) had not increased the consumption of cooked vegetables. Some of the group members, that in the beginning ate little vegetables, had even decreased the consumption of them (fresh vegetables 27 %; cooked vegetables 17,8 %). No statistically significant connection was found between vegetable consumption and life situation (p=0.385), BMI (p=0.598) and waist circumference (p=0.852). Instead a statistically significant connection between increased vegetable consumption and weight loss was found (p=0.001). Based on the results of this research it is possible influence the eating of vegetables and fruits among group members through group counselling. Women ate more vegetables than men during the group counselling. Most of the group members were able to increase the consumption of fresh vegetables and fruits and berries. The most challenging was to maintain the new eating behavior, especially for those who consumed vegetables rarely or not at all.en
dc.format.extent1 verkkoaineisto (67 sivua)
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofin
dc.rightsJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.rightsThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.subject.othereating habits
dc.subject.othereating behavior change
dc.subject.othergroup counseling
dc.subject.othervegetables
dc.subject.otherintervention
dc.titleKasvisten, hedelmien ja marjojen syömisen lisääntyminen ryhmäohjauksessa
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-201709253814
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaLiikuntatieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sport and Health Sciencesen
dc.contributor.laitosLiikunta- ja terveystieteetfi
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.oppiaineTerveyskasvatusfi
dc.contributor.oppiaineHealth Educationen
dc.date.updated2017-09-25T17:51:05Z
dc.rights.accesslevelopenAccessfi
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi50411
dc.subject.ysoruokatottumukset
dc.subject.ysoterveyskäyttäytyminen
dc.subject.ysoryhmäohjaus
dc.subject.ysointerventio
dc.subject.ysososiaalinen tuki
dc.subject.ysoruokavaliot
dc.subject.ysovihannekset
dc.subject.ysomarjat
dc.subject.ysohedelmät
dc.subject.ysoterveysvaikutukset
dc.subject.ysomuutoksenhallinta
dc.format.contentfulltext
dc.type.okmG2


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record